PODIJELI

Kandidat platforme Zagreb je naš, unatoč potpisanom sporazumu s partnerima iz drugih stranaka i gorljivim parolama vodstva te platforme, glasao je za kandidata stranke Milana Bandića i tako, kako tvrde bivši partneri i kolege, izdao kvart svoje “crvene” Trešnjevke.

S druge strane, Švaljekini su, na šok i iznenađenje nesuđenih partnera iz SDP-a, s Bandićevim ljudima i HDZ-om preuzeli drugu najveću gradsku četvrt u kojoj je, među ostalim, i jedan HDZ-ovac glasao za SDP-ovu kandidatkinju da bi se uopće mogao konstituirati jedan, barem za HDZ, definitvno izgubljen mjesni odbor.

Učinio je to bez obzira na moguće stranačke sankcije koje su mu, naravno, bile najavljene samo pola sata nakon njegove iznenadne odluke, i to telefonskim pozivom “odozgo”. To su samo su neki od primjera i posljedica postizborne političke “kupnje” i, kako mnogi tvrde, besramnog stranačkog trgovanja u dramatičnoj završnici formiranja mjesne samouprave – vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora diljem Zagreba.

Dramatičan pad – principa

Najdramatičnije i najbizarnije bilo je, prema svemu sudeći, formiranje samouprave na Trešnjevci jug – kvartu s više od 66.000 stanovnika gdje se, kako mnogi izigrani predstavnici stranaka tvrde, najprije osramotila u dosadašnjim javnim nastupima “najprincipijelnija” politička opcija – Zagreb je naš.

Koalicija Bandić-Esih, nakon koalicije HNS-HDZ na nacionalnoj razini, još je jedan primjer sramotne postizborne političke trgovine – ovaj put na lokalnoj razini. Postojeće političke opcije iznova dokazuju da nisu vjerodostojne i da odmah nakon izbora gaze svoja predizborna obećanja. Bandić je prije izbora obećavao referendum o promjeni imena Trga maršala Tita, a s druge strane, Esih i Hasanbegović su prije izbora stalno kritizirali Bandićev klijentelistički model vladanja Zagrebom, da bi mu sad spremno otišli u zagrljaj uz uvjet promjene imena jednog trga.

Bandić je time napravio vrlo opasan ustupak ekstremnoj desnici čiji zastupnici tvrde da je antifašizam floskula”, pisalo je u gorljivom priopćenju platforme Zagreb je naš u kojem se posebno naglašava “nevjerodostojnost i gaženje predizbornih obećanja” drugih stranaka i na njihove ustupke ekstemnoj desnici i gaženje “antifašizma”.

No, sve to upravo je učinio kandidat platforme Zagreb je naš za mjesni odbor Horvati – Srednjaci s više od 11.000 stanovnika, u kojem je većina glasača upravo u središnjem dijelu kvarta – “antifašističkoj” Ulici braće Domany, koja među posljednjima u Zagrebu još i dalje nosi ime po “crvenim” narodnim herojima i gdje u četiri najveća stambena nebodera u gradu živi više od 4000 ljudi.

Naime, izabrani mjesni odbornik s liste Zagreb je naš – Dean Josip Pende je, unatoč potpisanom sporazumu o zajedničkom istupu u formiranju mjesnog odbora s kandidatima s liste SDP-a HNS-a i Nezavisne liste Sandre Švaljek, postizborno odlučio promijeniti tabor i prikloniti se Bandićevoj listi. Kako saznajemo, to se pročulo kod koalicijskih partnera i šefova njegove stranke, no bez obzira na njihovo “zavrtanje” njegovih ruku, Pende je krajem prošlog tjedna ipak glasovao protiv sporazuma i odlučujućim glasom darovao svoj kvart Milanu Bandiću.

I tako je odbornik iz Zagreb je naš sa samo 623 dobivena glasa, donio prevagu u kvartu u kojem je više od 52 posto birača glasovalo za postizbornu “koaliciju” protiv Milana Bandića za što se, zauzimala i – podsjetimo – njegova platforma Zagreb je naš, a vjerujemo i većina njihovih birača. S druge strane, Dean Josip Pende u svom postupku ne nalazi ništa neobično.

Na naš upit je li, unatoč preporuci stranačkog vrha i sporazumu s drugim partnerima, glasovao za kandidata Milana Bandića, odgovorio je potvrdno.

Moje stvarno mišljenje

– Da, glasovao sam za drugu stranu. Smatram da mogu više napraviti s drugom stranom, ali nisam ušao ni u kakve koalicije ili stranke – poručio je Pende. Osim toga, na naše više puta postavljeno pitanje je li potpisao sporazum o zajedničkom postizbornom istupu i formiranju mjesnog odbora s SDP-om, HNS-om i NL-om Sandre Švaljek, rekao je da takvog sporazuma nema, osim načelnog na “nivou stranaka, na gradskoj razini”.

– Nikakve trgovine nije bilo, moje je stvarno mišljenje da više mogu napraviti s drugom stranom. To je suprotno napucima moje stranke i točno je da sam dobio packe iz Zagreb je naš, a što će dalje biti, vidjet ćemo – rekao je Pende.

No, s druge strane, SDP-ovac Davor Terzić, nositelj liste SDP-a i HNS-a u tom mjesnom odboru (MO), ima sasvim drukčije mišljenje.

– Postojao je sporazum o zajedničkom nastupu i podržavanju prijedloga prema kojem bih ja bio predsjednik MO-a, a gospodin Pende bio bi potpredsjednik posljednje dvije godine, dok bi prve dvije godine potpredsjednik bio kandidat NL-a Sandre Švaljek. Večer prije konstituirajuće sjednice gospodin Pende potpisao je taj prijedlog – ističe Terzić, dodajući da su potpise na taj sporazum dali i svi izabrani kandidati SDP-a i HNS-a, NL-a Sandre Švaljek – ukupno njih pet od devet izabranih članova – dovoljno za preuzimanje “kvartovske vlasti”.

Prelazak na ‘mračnu’ stranu

Kako se poslije ispostavilo, Pende je, bez obzira na sporazum, drugi dan na sjednici bio suzdržan, a na njezinu nastavku krajem prošlog tjedna sve je, kako tvrde njegovi dojučerešanji partneri, bilo očito. Naime, otišao je na “drugu stranu”.

– On je izigrao dogovor – zaključuju bivši partneri kandidata Zagreb je naš. No, ako je to bila priča o prekršenom potpisanom postizbornom sporazumu dojučerašnjih partnera, zanimljivo je istaknuti neobičnu potporu najljućih protivnika, barem na državnoj razini, u formiranju lokalne samouprave na Trešnjevci – odnosno slučaj u kojem je HDZ-ovac glasovao za kandidatkinju SDP-a.

Konkretnije, u konstituiranju Mjesnog odbora Gajevo, kvarta s kojih 9000 stanovnika situacija je bila prilično složena – svojevrsna pat pozicija u kojoj neformalni, ali stvarni partneri – izabrani kandidati s liste Milana Bandića i HDZ-a – njih ukupno četvero, nikako nisu mogli ugroziti premoć SDP-a, HNS-a i NL-a Sandre Švaljek koji su ukupno na izborima osvojili preostalih pet kandidata.

No, problem je bio nedostatak ruku za izglasavanje predsjednice iz redova SDP-a.

– Budući da nismo napravili nekakvu kombinaciju kojom bi naši, odnosno moji, mogli osvojiti vlast, smatrao sam da mogu slobodno dignuti ruku za taj prijedlog. U suprotnom, mogli bi se sastajati još pet puta bez ikakva valjanog razloga i gubiti vrijeme – kaže “zlosretni” HDZ-ovac Mladen Štefok, dodajući, kako je uoči sjednice, tog jutra ipak nazvao “svoje” koji su mu još jednom potvrdili da nema nikakve šanse da u tom mjesnom odboru osvoje većinu.

– Dignuo sam ruku pomalo ne razmišljajući, ali to nije bilo upereno ni protiv koga, a naročito – ne daj Bože – protiv moje stranke. Meni su to jako zamjerili, ali ja ne vidim da je u tome bila neka viša politika. Na ovoj lokalnoj, komunalnoj razini velike razlike među strankama nema – kaže Štefok. No, kako zlobnici kažu, “politički zločin” bio je počinjen, a nakon toga, kako to u Hrvatskoj biva, gotovo odmah slijede i kazne.
Prema neslužbenim informacijama, Štefok je navodno bio izbačen iz stranke, ali on je to još početkom prošlog tjedna odlučno demantirao.

Savezničke snage

– To mi je prvi glas. Dosad mi još nitko nije izrekao moguće sankcije, a što će biti, ne znam. No, moram reći da “tajna služba dobro radi” – uz smijeh će Štefok, dodajući i kako su ga zvali “pola sata nakon sjednice kao da je u pitanju državni problem”. Prema njegovim riječima, objasnio je da je glasovao za SDP da se u tom za HDZ kvartovskom “izgubljenom slučaju” dodatno ne gubi i dragocjeno vrijeme. S druge strane, od njemu neposredno nadređenog stranačkog vodstva HDZ-a do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor o mogućim sankcijama, a naročito o navodnom izbacivanju neposlušnog vojnika (iz) partije.

No, ako je HDZ eventualno imao disciplinskih problema s pojedincima iz svojih stranačkih rovova u bici za jedan gradski kvart, SDP je imao mnogo većih problema sa “savezničkom vojskom” – NL-om Sandre Švaljek zbog kojih je prošli petak izgubio i svoju dugogodišnju najjaču i najveću utvrdu – “crvenu” Trešnjevku jug.

Tu gradsku četvrt s više od 66.000 stanovnika, što je više od populacije Slavonskog Broda, Pule, Karlovca, Šibenika ili Dubrovnika, preuzela je kandidatkinja Bandićeve Stranke rada i solidarnosti Jasmina Zuber Majerović uz pomoć kandidata NL-a Sandre Švaljek koji su dobili i potpredsjedničko mjesto. Naravno, dogodilo se to uz šok SDP-a koji je u toj četvrti s partnerima osvojio najviše glasova – čak 22,39 posto.

– Suprotno volji većine građana Trešnjevke jug, došlo je do promjene pozicije. Izabrani vijećnici s NL-a Sandre Švaljek odlučili su podržati listu Milana Bandića, iako su cijelu ovu kampanju vodili na potpuno drukčijoj platformi, što je malo neobično – kaže Denis Hrestak, prvi SDP-ovac Trešnjevke jug. Prema njegovim riječima, bilo je to ipak veliko i šokantno iznenađenje, iako sa “Švaljekovcima” nisu imali nikakav potpisani sporazum.

– Predizbornih dogovora nije bilo, ali bilo je postizbornih. Usmeni dogovor bio je kako će predsjednik Gradske četvrti biti iz redova SDP-a, a potpredsjednik iz NL-a Sandre Švaljek. Međutim, prošlo je kako je prošlo. Ovo je prvi put od formiranja gradskih četvrti – od 2000. – da SDP nema apsolutnu većinu na Trešnjevci jug – ističe Hrestak, komentirajući i veliki “ideološki” obrat u gradskoj politici – da je onaj koji je i najavio promjenu imena Trga maršala Tita gotovo bez “ispaljenog metka” s novim saveznicima osvojio i “crvenu” Trešnjevku.

– Vjerujem da bi rezultati izbora bili drukčiji da je ta inicijativa za promjenom Trga maršala Tita bila iskomunicirana prije izbora. Vjerujem da bi sadašnji rezultat bio drukčiji. Evo, na svu sreću, u drugom dijelu Trešnjevke – Trešnjevci sjever SDP ima većinu i svog predsjednika – zaključio je Hrestak, odbacajući komentirati motive političke trgovine koja je, slobodno zaključujemo, barem na Trešnjevci posljednjih dana doživjela svoj vrhunac.

PODIJELI