PODIJELI

Pongračevo, jedan od najnapućenijih trešnjevačkih i zagrebačkih kvartova, mogao bi ostati bez jedinog igrališta, igrališta na kojem djeluju dva kluba, Šparta-Elektra i Sloga Gredelj.

Od nove sezone, klubovi će igrati u istoj ligi – 1. Zagrebačkoj nogometnoj ligi. Hoće li igrati na Pongračevu u Klanječkoj ulici na terenu od umjetne trave ili na terenu na kojem je trenutačno više zemlje nego prirodne trave, ovisi o gradskoj vlasti. Jedino što vodstva oba kluba, nekada u boljim, nekada u lošijim odnosima, nikako ne žele, je da ostanu bez terena.

Željko Starčević (na slici lijevo), predsjednik i Miloš Borojević, direktor NK Sloge

Vječna selidba

Šparta Elektra osnovana je 1913., a Sloga Gredelj 1954. godine, a zajedničke su im česte selidbe po gradu i borba protiv onih koji su ih htjeli ugasiti. Šparta je dva puta ostala bez svog terena, prvo je ono 1947. pripalo društvu Metalac, a 1986. je ostalo bez igrališta u Vrapču. Sloga je sa selidbama krenula 1993. kada je ostala bez većeg dijela igrališta na prostoru u Strojarskoj gdje se sada nalaze svjetlucave poslovne i stambene zgrade. Nakon toga su išli na Kajzericu, zatim u Kustošiju, dalje u Podsused, nazad u Kustošiju i onda na Kajzericu, da bi im 2007., 15 dana prije prvenstva, rečeno da moraju otići s Kajzerice.

I onda su stigli na Pongračevo, nekoliko mjeseci prije nego je tamo bačena i Šparta Elektra. Najbliži tereni ovom u Klanječkoj nalaze se kilometar zračne linije, u Rudešu i Kustošije, te uz Zagrebačku aveniju, gdje je Trešnjevka.

Zato i ne čudi što je nedavno organizirana akcija u kojoj su članovi mlađih selekcija Šparte razvili transparent “molimo vas, napravite nam igralište”.

– Da bi se teren stavio u funkciju, prije 10 godina morali smo iznijeti 40 tona smeća s njega. Zajedno su klubovi postavili 640 metara ograde i mnoge druge stvari. Pokušavamo ga što više očuvati, ali to je vrlo teško – kazao nam je Miloš Borojević, direktor Sloge.

Nogometno igralište – Pongračevo

Bandić obećao novi teren

Nekoliko puta obećavan je novi teren, čak i teren s umjetnom travom. A gradnja bi, obećao im je gradonačelnik Milan Bandić prije lokalnih izbora, počela bi ove godine.

– Ovdje je sada neizdrživo, na jednom terenu je više od 300 djece Šparte Elektre i Sloge Gredelj, a teren je očajan. Obećan nam je novi teren prije nekoliko godina, ali ništa. Bio je gradonačelnik Milan Bandić tri puta ovdje, posljednji put prije posljednjih lokalnih izbora, bili su geodeti, mjerili, Bandić je svojim suradnicima rekao da ovdje treba napraviti teren s umjetnom travom, najavljivani su radovi od 1. listopada. Onda smo mi pitali je li moguće i ranije, prije početka sezone, a onda je rekao da će pokušati napraviti sve da radovi krenu 1. kolovoza – rekao nam je Željko Starčević, predsjednik Sloge Gredelj, kluba koji za održavanje terena mjesečno dobiva 2500 kuna.

– Za taj novac plaća se domar, električna energija, topla i hladna voda, grijanje, održavanje ravnjaka i strojeva za održavanje travnjaka – dodaje Borojević.

Obećanje ludom radovanje?

– Obećavalo nam se i prije ranijih lokalnih izbora ranije, naslikavali su se, ali ništa od toga. Poslali smo i pismo Bandiću da bih htjeli nešto zamjensko za Strojarsku, a odgovor iz Grada je bilo da nikada nije tamo bilo igrališta. Nakon naše reakcije su odgovorili da je “referentica pogriješila”. Nama je Grad 1991. obećao zamjensko igralište i to na terenu na Savici, ne na prostoru gdje su sada igrališta, nego u blizini. No, pojavio se problem, jer ima stotinjak vlasnika na tom prostoru. Osim toga, ostali su nam dužni 1,975.000 njemačkih maraka, a to je danas sigurno toliko eura. Pokušali su nas ugasiti, ali nisu uspjeli – dodaje Starčević.

Slogaši se pribojavaju da od početka radova 1. kolovoza neće biti ništa, a ako se i pojave bageri, da oni neće biti zbog umjetne trave, već zbog stambenih zgrada.

– Nemamo alternative, stat ćemo s djecom da zaustavimo bagere ako se neće graditi igralište s umjetnom travom. Roditelji trpe uvjete u kojima im treniraju i igraju djeca. Zamislite travnjak kada se odigra 11 utakmica po lošem vremenu u jednom danu – objašnjavaju iz Sloge Gredelj.

Problema na igralištu i oko njega je mnogo, ali sve će, kao i njihovi cimeri iz Šparte Elektre, zaboraviti ako Zagreb počne ostvarivati obećanje.

(Foto: Igor Capan)

PODIJELI