PODIJELI

S prvim danom srpnja poskupjele su cestarine na pojedinim dionicama koje su u nadležnosti Hrvatskih autocesta (HAC) i Autoceste Rijeka – Zagreb (ARZ).

Do kraja turističke sezone, točnije do 30. rujna, cestarine će biti skuplje za deset posto. Drugo je to poskupljenje u posljednja tri mjeseca, budući da su u travnju cijene trajno ‘skočile’ za pet posto.

Ako se iz Zagreba osobnim automobilom uputite prema Rijeci i odlučite koristiti autocestu, platit ćete 127 kuna. Do Zadra ćete morati izdvojiti 193 kune, a do Splita (izlaz Dugopolje) čak 284 kune. To su naravno cijene ‘jednosmjernih karata’, tako da spomenute iznose valja pomnožiti sa dva. Ako si još uvijek niste uspjeli predočiti koliko su ove cifre zapravo visoke, bit će vam jasnije nakon usporedbe s austrijskim modelom naplate. Godišnja vinjeta te srednjoeuropske države stoji 640 kuna, dok će vas put do Makarske i natrag olakšati za 636 kuna. Drugim riječima, onima koji autocestu koriste dvaput godišnje, u većini slučajeva godišnja bi se vinjeta itekako isplatila.

Nova stara cesta

Kada cestarini pridodate troškove goriva, traženje alternative nameće se kao logično razmišljanje. Odlučite li putovati starom cestom na odredište ćete doći kasnije, ali i potrošiti bitno manje novca. Osim što ćete biti lišeni cestarine, ekonomičnom vožnjom nedvojbeno ćete uštedjeti i na gorivu. S druge, pak, strane vozači kamiona koji se rukovode istom logikom dodatno će vas usporiti, a pretjecanje kamiona ponekad graniči s adrenalinskim sportovima.

Probleme bi vam mogla stvarati i prometna policija, koja budno pazi na dionicama gdje je ograničenje 40 (!), a ako niste vješt pregovarač, ostat ćete bez kompletne planirane uštede. Za kraj valja izdvojiti iznenađujuće dobru cestu, odnosno asfalt, koja djeluje novo i pruža još veći užitak vožnje.

Vinjete nisu u planu

Postavlja se pitanje zašto Hrvatska ne planira uvesti vinjete? Gužve koje svake godine gledamo na dnevnicima u špici sezone postale bi stvar prošlosti. “Mala zemlja za veliki odmor” postala bi još popularnija među turistima, a i domaći bi ljudi prošli bolje. Svi osim onih 800 blagajnika koliko ih radi u naplatnim kućicama… S pozitivne strane, održavanje ovakvog sustava bilo bi kudikamo lakše.

Oleg Butković, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, ranije je najavio kako je studija o isplativosti pokazala da vinjete nisu rješenje jer bi navodno stvarale premalu zaradu. Ovako, turiste ćemo oderati, ali što nam to vrijedi, kad će koristi od toga imati samo odabrani. Isplatit će se Hrvatskoj (čitaj vladajućima), ali ne i Hrvatima.

PODIJELI