PODIJELI

U Europskoj uniji je u prošloj godini bilo više od 8,2 milijuna zaposlenih stručnjaka za informatičko-komunikacijske tehnologije (ICT), znatno više nego prije pet godina.

Od 2011. godine na razini EU-a njihov je broj narastao za više od 1,8 milijuna, na ukupno 8,2 milijuna, objavio je u utorak europski statistički ured.

Stručnjaci na ICT području činili su tako u 2016. godini 3,7 posto ukupnog broja zaposlenih u 28-članoj Uniji.

Rast i u Hrvatskoj

Hrvatska se našla u skupinu zemalja s izrazitijim povećanjem ukupnog broja i udjela ICT stručnjaka u ukupnom broju zaposlenih, pokazuje izvješće Eurostata.

U Hrvatskoj su, prema podacima Eurostata, prošle godine na tim poslovima radile 52,3 tisuće ICT stručnjaka, dok ih je u 2011. bilo 38,8 tisuća. Njihov je udio u ukupnom broju zaposlenih porastao s 2,4 posto u 2011. na 3,3 posto u 2016. godini.

Među zaposlenima u tom sektoru prošle su godine još uvijek uvjerljivo prevladavali muškarci, koji su prošle godine na razini EU tako činili više od četiri petine zaposlenih, odnosno 83,3 posto. Hrvatska je također izdvojena u tu skupinu, s udjelom muškaraca među zaposlenim ICT stručnjacima od 86,7 posto.

Zagreb iznadprosječan

Što se Grada Zagreba tiče u ICT sektoru je, u svibnju ove godine, bilo zaposleno 20.054 ljudi, što čini 5,8 posto od ukupnog broja radno aktivnih u glavnom gradu.

Prosječna neto plaća za prva četiri mjeseca tekuće godine u istom sektoru, također na razini Zagreba, iznosila je 8.940 kuna. Usporedbe radi prosječna neto plaća, kada se sve djelatnosti uzmu u obzir, bila je 6.903 kune.

(Hina)

 

 

PODIJELI