PODIJELI

Iz okolice Vrbovca stiže lijepa priča o radišnoj obitelji Dobošić čija glavna junakinja Marina (28) nosi titulu najuzoritije seoske žene Zagrebačke županije.

Čovjek bi pomislio kako je za osvajanje te titule potrebno njegovati tradiciju, no Marina je sve samo ne to – iz Požege se doselila u Žabnicu i supruga nagovorila da promijeni djelatnost – obitelj se dotad bavila proizvodnjom mlijeka.

Ratarstvo ju je privlačilo više od stočarstva i uspjela je nametnuti ideju da se bace u proizvodnju buče i proizvoda od nje i to im je danas glavna djelatnost. Iako su prvu godinu bili debelo u minusu, danas, nakon osam godina, godišnje proizvode 12 tisuća litara bučina ulja, ali i koštice u četiri okusa – prirodne, slane, koštice s čilijem i koštice umočene u čokoladu. Obitelj obrađuje 80 hektara zemlje, od čega 40 odlazi na buču, a ostatak na kukuruz, heljdu i pir.

I ne samo to, Marina je sama osmislila namaze od bučinih koštica – u ponudi imaju običan namaz te onaj s dodatkom češnjaka.

Marina Dobošić u svojoj trgovini na jarunskoj tržnici

Rad na polju i marketing

– Osmislila sam ih eksperimentiranjem, dok jedem doma i radim, pokušavam smisliti neki novi proizvod. Stalno treba izmišljati nešto novo jer je cilj zadržati kupce i stvoriti nove – kaže Marina Dobošić.

Krajem kolovoza u prodaju će pustiti i bučina ulja, jedno s čilijem, a drugo s češnjakom. O proizvodnji ulja brine se svekar, a Marina uskače kad pronađe vremena. Dan joj je ispunjen od jutra do mraka jer se ona brine i o marketingu, čak je i etiketu za ulja osmislila sama, a dizajner ju je pretočio u stvarnost.

Njezinom poduzetnom duhu tu nije kraj – njihov OPG, tvrdi, prvi je koji je otvorio vlastiti dućan. Trenutačno imaju jedan na tržnici Jarun, u tijeku je otvaranje dućana u Vlaškoj. Planira otvoriti još dva, u Ilici i na Vrbiku. Ne isplati se, kaže, poslovati s trgovačkim centrima, zbog čega i želi imati vlastite trgovine. Svoje proizvode prodaju po sajmovima, ali i restoranima koji robu kupuju u rinfuzi.

Završila je privatno veleučilište za proizvođača i prerađivača ljekovitog ulja. Bio je to uvjet za prijavu potpore iz fondova EU.
– Prošli smo na natječajima za mlade u visini potpore za 50 tisuća eura, od čega smo kupili dodatnih 8 hektara zemljišta. U tijeku je novi natječaj vrijedan dva milijuna kuna, čime želimo obnoviti mehanizaciju – kupiti priključni stroj za branje tikvi i kombajn te dodatni stroj za doradu sjemena.

O administraciji se brine sama, dobro se služi internetom i to joj pomaže u praćenju zakona, propisa i noviteta.

– Kad sam se došla raspitati što je potrebno za prijavu na fondove EU i donijela sve papire, ostali su svi u čudu jer imam i obrt i OPG na istom OIB-u. Prvo što su me pitali je – zašto niste u minusu. To mi je bio takav šamar. Čude se jer je mnogo OPG-ovaca u minusu, muče ih porezni dugovi zbog kojih se ne mogu javiti na mjere – kaže Marina Dobošić.

Marina sa svojom djelatnicom Vedranom Mikulčić (na slici lijevo)

Još će zapošljavati

Zapošljava dvoje radnika i još će zaposliti troje kad otvore trgovine. Za cijelo imanje brine se samo njih troje – ona, suprug i svekar.

– Većinom sve rade strojevi, no ipak je naporno, ali ne mogu naći radnike. Mi smo u Žabnici, općina Farkaševac između Bjelovara i Vrbovca, i potpuno smo izolirani. Mnogi su se odselili, većinom u Irsku i Njemačku, mladih nema. A stara populacija ne može raditi – kaže Marina koja je i majka dvoje djece, ima osmogodišnjeg sina šestogodišnju kćer, a u odgoju joj, ističe, pomaže svekrva.
Obitelj ne želi povećavati količinu proizvodnje ulja. Želja im je napraviti kušaonicu i baviti se seoskim turizmom.

– Na našem OPG-u imamo prostor koji polako počinjemo uređivati, ali ne želimo dizati kredit. Prostor za kušaonicu površine 150 četvornih metara smjestit ćemo u sklopu uljare, točionice ulja i skladišta. Planiramo sagraditi četiri ruralne kuće u sklopu OPG-a za boravak gdje će posjetitelji moći vidjeti kako se proizvodi ulje, a u tome će i sami moći sudjelovati ako požele – kaže Marina, čije je obiteljsko gospodarstvo odvojeno od sela, a iza njihova imanja nalazi se šuma.

Marina još kratko nosi titulu najuzoritije seoske žene Zagrebačke županije jer do 31. kolovoza traje natječaj za novu laureatkinju. Detalji se mogu pronaći na web stranici županije.

– Treba se prijaviti na natječaj jer seoska žena danas nije ono što je bila nekad. Granica između sela i grada sve manje je vidljiva, ako žena želi raditi i baviti se poduzetništvom – kaže ova uspješna mlada žena.

PODIJELI