PODIJELI

U petak, 21. srpnja s početkom u 10 sati krenula je prva sjednica Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova zagrebačke Gradske skupštine u novom sastavu. 

Na dnevnom redu našao se prijedlog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i Kluba gradskih zastupnika Neovisni za Hrvatsku za preimenovanje Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske.

Spomenuti Odbor čine njegov predsjednik Zlatko Hasanbegović (Neovisni za Hrvatsku) te članovi: Tomislav Jonjić (Neovisni za Hrvatsku), Dragica Nikolić (BM 365), Ivan Ćelić (HDZ) Rada Borić (Zagreb je naš). S četiri glasa za i jednim protiv (Rada Borić) Odbor se očitovao za preimenovanje Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske.

Odluka pada u Skupštini

Prijedlog je sada upućen na sjednicu Gradske skupštine u sklopu koje će gradski zastupnici o tome donijeti konačnu odluku.

– Kad zagovaramo da ime Trga maršala Tita ostane, zagovaramo sjećanje, memoriju. Kao što vam je poznato, preko dvije tisuće antifašističkih spomenika je u Hrvatskoj uništeno. Ne možemo početi govoriti o novom zajedništvu, kako ako smo ostali u preimenovanjima trgova, ako ne govorimo o gradu i razvoju korupcije. Ovo zajedništvo i ovaj Odbor je iznuđeni odbor. Znamo da je ponuđeni referendum gradonačelnika negdje nestao. Ako govorimo o demokraciji, onda postoje i demokratske procedure, kazala je Borić.

– Ovo nije politička trgovina, nego zahtjev za poništenje najvećeg simbola komunističke jugoslavenske vladavine u Hrvatskoj, poručio je Hasanbegović.

PODIJELI