PODIJELI

Potpisivanjem sporazuma Bandić-Esih-HDZ o “programskoj suradnji i formiranju većine u Gradskoj skupštini” gotovo do posljednje pojedinosti definirana je stranačka podjela fotelja u novoj gradskoj vlasti.

Ali pritom se u tom dokumentu od 7. srpnja navodi i 17 kapitalnih gradskih projekata od “posebne važnosti” koji bi se trebali realizirati, kako se navodi, “za poboljšanje kvalitete života svih građana Grada Zagreba u idućem mandatnom razdoblju”.

I dok je većina medijske pozornosti bila posvećena podjeli “stranačkog plijena” – preuzimanju funkcija u Gradskoj skupštini i odbora, rijetki su postavljali pitanje na čiji je prijedlog izabrano upravo tih 17 projekata, koja je stranka bila inicijator i čije će se ideje napokon realizirati. Odnosno, kako bi cinici rekli, tko je zaslužan za temelj novog “programskog djelovanja” i izbor “projektnih prioriteta” koji bi trebali, kako poručuju novi vlastodršci, poboljšati kvalitetu života svih Zagrepčana.

Tko je autor

No, sudeći prema tom dokumentu, tu nema jednoznačnog odgovora jer se na temelju tog sporazuma ne može iščitati tko je autor tog novog zagrebačkog masterplana, ali i mnogo toga što je trebalo biti sastavni dio tog dokumenta.

Naime, sedamnaest projekta u tom je sporazumu samo taksativno navedeno bez navođenja njihove cijene i troškova, definiranih jasnih rokova u kojima bi trebali biti realizirani i bez ikakve mogućnosti otkrivanja koja je stranka autor određenog prijedloga.

Uglavnom, navedeno po redu – “projektni prioriteti” su obnova fasada, donošenje strategije razvoja prometnog sustava, podrška startup zajednici i uvođenju besplatnog interneta u cijelom gradu, nova sljemenska žičara, tračničko povezivanje Zračne luke “Franjo Tuđman” sa Zagrebom te prometni projekti – rotor Remetinec, Radnička cesta, nove biciklističke staze, priprema gradnje Jarunskog mosta i spajanje s Črnomercem, spajanje produžene Branimirove sa Sesvetama i Akcijski plan za smanjenje buke (što god to značilo).

Tekst u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Zagrebačkog lista koje je na kioscima od petka, 21. srpnja.

PODIJELI