PODIJELI

U KBC-u Zagreb je u petak, 21. srpnja otvorena Jedinica za liječenje zatajenja crijevne funkcije. Riječ je o prvoj ustanovi takvog tipa u Hrvatskoj, gdje će se liječiti pacijenti koji su zbog velikih operativnih zahvata ili drugih upalnih bolesti izgubili funkciju crijeva pa zahtijevaju poseban način prehrane, tzv. parenteralnu prehranu.

Otvorenju je prisustvovao ministar zdravstva Milan Kujundžić koji je najavio da se u dogledno vrijeme želi započeti i s transplantacijom crijeva o čemu se već vode razgovori jer hrvatska medicina neće i ne smije zaostajati za svjetskom.

Pedesetak težih pacijenata godišnje

Predstojnik Zavoda za gastrenterologiju i hematologiju Željko Krznarić očekuje da će se u jedinici godišnje liječiti pedesetak pacijenata s težim oblicima zatajenja crijevne funkcije, te više stotina onih koji imaju prolazni oblik zatajenja nakon kirurških zahvata.

– Riječ je o vrlo malom odjelu koji se bavi bolesnicima koji nemaju održanu funkciju tankog crijeva, a vrlo često je to posljedica velikih operativnih zahvata i potrebe da se tanko crijevo reducira. Smanjenjem mase i duljine crijeva gubi se funkcija potrebna za probavu i ti ljudi moraju dobivati intenzivnu nadoknadu kako tekućine, elektrolit,a tako i svih potrebnih nutritiva”, rekao je Krznarić.

Parenteralna prehrana

Riječ je, kaže, o vrlo kompleksnoj parenteralnoj prehrani, koju treba prilagoditi svakom pacijentu. Radi se o otopinama koje sadrže više od 50 komponenti, a daju se izravno u krvne žile, te su u stanju održati bolesnika u normalnom nutritivnom stanju godinama. U liječenju je važan multidisciplinarni pristup pa su u timu, uz liječnika gastroeenterologa, farmaceut, nutricionist i visoko educirana medicinska sestra.

Liječenje jednog takvog bolesnika, ovisno o težini poremećaja, može stajati od 50.000 kuna do čak 500.000 kuna.

(Hina)

 

PODIJELI