PODIJELI

Zagrebačka županija raspisala je natječaj za izbor Vinske kraljice za 2018. godinu, a upravo je Županija još 2002. pokrenula izbor za Vinsku kraljicu.

Kraljica, među brojnim kvalitetama, mora posjedovati i istančan ukus te široko znanje o vinu, ali i kulturi stola. Hrvoje Frankić, zamjenik župana Zagrebačke županije, kaže da vinske kraljice Zagrebačke županije moraju znati mnogo detalja o vinima.

– To znanje prenose svim zainteresiranim skupinama, ljudima koji žele znati što vino zapravo jest, a svi znamo kako je vino prije svega prehrambeni proizvod koji odlično nadopunjuje ukusnu hranu – rekao je Frankić na predstavljanju projekta u ljetnom kinu Gradec na Gornjem gradu, kojemu je nazočilo šest vinskih kraljica.

Kakve kraljice!

Zamjenik župana pozvao je vinogradare i vinare da se jave na županijski natječaj u kojem je malo više od šest milijuna kuna predviđeno za novi iskorak u domovini kraljevine Zeline i portugisca, ali i prvog ekološkog vina u Hrvatskoj, koje već dugo proizvodi OPG Branka Čegeca iz Sv. Ivana Zelina.

Helena Čegec Margetić, koja je bila Vinska kraljica dvije godine, 2014. i 2015., predstavila je Zweigelt, suho vino, berbe 2015. godine. Naravno, riječ je o crnom vinu, ali proizvedenom na ekološki prihvatljiv način, što znači da pri njegovoj proizvodnji, bilo u vinogradu ili podrumu, nisu korištena ekološki neprihvatljiva sredstva.

Tekst u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Zagrebačkog lista koje je na kioscima od petka, 21. srpnja.

 

PODIJELI