PODIJELI

HNK Gorica u novu sezonu ulazi s novim trenerom. Klub koji je prošle sezone bio na pragu ulaska u 1. HNL, u novoj sezoni vodit će Velikogoričanin Dean Klafurić, domaći čovjek koji iza sebe ima zavidnu trenersku karijeru.

Klafurić, rodom iz Kurilovca, vodio je domaće, ali i strane klubove, a najpoznatiji trenerski angažman bio mu je onaj u Al Ainu, gdje je posljednjih godinu dana radio u stožeru Zorana Mamića kojem je bio pomoćnik. Identičnu ulogu imao je i u Dinamu prije odlaska mlađeg od braće Mamić, a radio je također i kao trener u Dinamovoj školi nogometa.

Dean Klafurić, trener HNK Gorice (Foto: Marin Vajdić)

Odlični uvjeti za rad

Osim rada u Dinamu obnašao je i funkciju izbornika ženske nogometne reprezentacije, ali trenirao je i Polet, Gradiće i Vrbovec. Novi trener velikogoričkog drugoligaša nada se uspješnoj sezoni kluba za koji je nastupao i kao igrač:

– U ovoj sezoni prvenstveno očekujem zadovoljstvo u radu jer treniram klub uz koji sam odrastao. Zahvaljujem svim svojim sugrađanima koji su me primili i priredili mi lijep doček u klub. No takav doček me i obvezuje da još više prionem poslu zbog kojeg sam doveden. Stanje u Gorici je odlično, kao i uvjeti za rad, i mogu reći da je klub bolje organiziran i od nekih naših prvoligaša. Oko kluba vlada pozitivna atmosfera i to me još dodatno veseli. U nogometnom smislu, kad je riječ o našoj igri i rezultatima u ovoj sezoni, očekujem da se momčad stabilizira i da opet stvorimo jedan prepoznatljivi stil igre.

Trening seniora HNK Gorica (Foto: Marin Vajdić)

Temelj za budućnost

Klafurić nije htio prognozirati kako će proći Gorica u sezoni pred nama, jedino je najavio rad na afirmaciji mladih igrača. Čini se da klub koji je prošle godine bio na pragu ulaska u Prvi HNL (kvalifikacije s Cibalijom), ove nema ambicije za viši rang ili se u upravi ne žele zaletavati s izjavama.

– Gorica ima kvalitetnu školu i vrijeme je da se to i pokaže na terenu. Mi ćemo i dalje gajiti napadački stil igre, uostalom, u prošloj smo sezoni bili i najefikasniji sastav lige. Naša igra je orijentirana prema naprijed i to nas je oduvijek krasilo. Mi smo veoma ambiciozni, razmišljamo sportski i težimo pobjedi u svakoj utakmici. Ove sezone nemamo imperativ osvajanja lige, iako nam je cilj naravno biti u vrhu. Puno nam je bitnije da stvorimo jedan temelj za budućnost velikogoričkog nogometa i smatram da za to imamo sve preduvjete. Promovirat ćemo naše mlade igrače s našeg područja i iz naše škole i dokazati da velikogorički bazen itekako ima što ponuditi u vidu talenta – dodao je Klafurić.

Damir Grlić (na slici desno), pomoćni trener HNK Gorice (Foto: Marin Vajdić)

Bez obrane nema uspjeha

Okosnicu momčadi činit će iskusniji igrači s prvoligaškim i drugoligaškim iskustvom. U klub su se vratili Matija Dvorneković i Damir Milanović, a stigao je i Igor Čagalj.

– Dvorneković je, primjerice, posljednjih godinu i pol dana igrao za Kukësi s kojim je osvojio albansko prvenstvo i kup, dakle, ne trebam posebno naglašavati o kakvom se pojačanju radi. U klubu je ostao i naš kapetan Hrvoje Jančetić, koji nam daje potrebnu sigurnost na desnom boku. Smatram da će ova mladost koja dolazi uz iskustvo koje imamo u momčadi dobiti potrebno samopouzdanje i da ćemo od njih stvoriti kvalitetne igrače.

Novi trener Gorice svjestan je kako je njegova momčad prošle sezone bila najefikasnija u Drugom HNL-u, ali da bez obrane nema uspjeha, te je najavio poseban naglasak na tom dijelu igre.

– Moramo biti odgovorni u fazi obrane i zato smo i pripreme počeli s uigravanjem obrane. Kad je riječ o formaciji za ovu sezonu, to ću tek odrediti kad vidim što najbolje odgovara igračima koje imam na raspolaganju. Upoznat sam s profilom igrača koje imam u momčadi, ali svejedno ću si dati vremena da vidim što od njih mogu očekivati. Uvjerenja sam da se sustav igre treba prilagoditi igračima, a ne obrnuto. Dakle, kako će igrači prezentirati svoje partije u pripremnim utakmicama, tako ću odlučiti i koji sustav igre njima najbolje odgovara. Ne očekujem više dolaske u klub, iako je prijelazni rok još otvoren.

Dean Klafurić s pomoćnicima (Foto: Marin Vajdić)

Velike promjene u momčadi

Prema Klafuriću, najopasnijim momčadima nove sezone smatra druge momčadi Dinama i Hajduka. Gorica će odigrati šest pripremnih susreta, i to protiv Vinogradara, Dinamove druge momčadi, slovenskih Brežica, Trnja, Zagreba i Segeste, a stručni stožer Gorice u novoj sezoni činit će Damir Grlić, Mario Škrablin, Perica Vidak, Siniša Klafurić i fizioterapeut Domagoj Prnjak. Gorici su se ove sezone, uz već spomenute Dvornekovića, Milanovića i Čagalja, priključili i Kelihar, Muhar, Krsnik, Sedlaček, Humeljak, Povoljnjak, Čurek, Lučić i Desput iz B momčadi i Marina, Zenko, Bajić, Braje i Tin Pavličić.

Momčad je napustio Benjamin Tatar koji je otišao u Slaven Belupo te Lovro Jurić, Oliver Sumić, Robert Babok, Eduard Husinec, Josip Serdarušić, Marin Matoš, Trojan Maloku, Ivan Prskalo, Petar Banović, Mario Rašić i Šime Žužul, a očekuje se ostanak Luke Smolje koji je bio na posudbi iz Lokomotive.

PODIJELI