PODIJELI

I dok Zagreb turistički postaje sve važnije mjesto u Europi, logično je da je posjetitelja sve više, a time i turističkih vodiča. No, Zagreb i njegovu dušu malo tko poznaje bolje od Krešimira Kristića, najstarijeg zagrebačkog turističkog vodiča, koji u 84. godini života puni 51. godinu aktivnog rada u turizmu.

Nikad nije požalio, kaže, što je paralelno uz profesorski rad kao kineziolog živio punim plućima putujući svijetom, obišavši kuglu zemaljsku nekoliko puta. Govori engleski i španjolski jezik, a o Zagrebu ima što reći, pa i otkriti malo poznate priče. Iako nije rođeni Zagrepčanin, u glavni grad došao je iz Pleternice 1947. u srednju školu, nakon čega je završio Pedagošku akademiju pa Kineziološki fakultet.

Ljubav na putu prema stratištu

Jedna od njemu dražih legendi seže u 14. stoljeće, priča je o to o lijepoj Dori koja se zaljubila u svoga krvnika.

– Smrtne kazne izvršavale su se na mjestu današnjeg ljetnog kina Tuškanac. Osuđenici nisu mogli pisati molbe za pomilovanje, ali su mogli biti oslobođeni ako je za njih jamčila ugledna osoba koju je grad Zagreb priznavao. I tako je u Zagreb došla lijepa Dora, prekrasna djevojka iz Zagorja, bila je vrckasta i zagrebački dečki su pošandrcali za njom. Međutim, između jednoga od njih i Dore rodila se simpatija.

Ona je zanijela, a kad se to otkrilo, bio je to veliki skandal u Zagrebu. Osuđena je na smrt utapanjem u Savi. Žalobna povorka kretala se od Markova trga na čelu sa sucem, krvnikom, ostalim sucima i Dorom, išli su prema Savskom mostu. Na tom putu rodila se ljubav između Dore i krvnika. Kad su došli na Savski most, on je zamolio suca da je oslobodi kazne i da će se on brinuti za nju. Sudac nije imao izbora i oslobodio je Doru.

Njih dvoje pali su jedno drugome u zagrljaj i živjeli sretno do kraja života – otkriva jednu od omiljenih ljubavnih priča koju rado prepričava turistima.

Tekst u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Zagrebačkog lista koje je na kioscima od petka, 21. srpnja.

PODIJELI