PODIJELI

Kada netko spomene tvora, vjerojatno je mnogima prva asocijacija „smrad koji se širi oko njega“, nešto slično poput Pepe le Pewa iz crtanih filmova iz čijeg se repa širi neugodan miris.

No, tvorovi kao kućni ljubimci sve su prihvaćeniji, kako u svijetu, tako i kod nas. Ako ste i vi među ljubiteljima tvorova i baš planirate kupiti jednoga, onda će vam tekst koji slijedi biti od velike koristi.

Pitoma vretica

Obitelji za novog člana najčešće kupuju afričke tvorove. Naime, istina je da mogu, ako se osjećaju ugroženo, pustiti svoj „otrovni plin“, no kada ga jednom udomite, ta preslatka stvorenja toliko se pripitome i zavole svoje ljude da uopće nemaju potrebu za aktiviranjem te žlijezde. Upravo suprotno, afrički tvorovi imaju predivno gusto krzno i vrlo su uredni. Tvorovi potječu od domesticiranog europskog tvora, a pretpostavlja se da su pripitomljeni prije 2500 godina. Latinski naziv je Mustela putorius furo, hrvatski naziv je pitoma vretica. Međutim, najčešće je korišten naziv afrički tvor ili ferret.

Foto: njuškalo.hr

Ako namjeravate kupiti ovu životinjicu, savjetujemo vam da je nabavite dok je sasvim mlada, odnosno stara tek dva mjeseca. Ako nabavite starijeg od tri mjeseca, vrlo ćete ga teško socijalizirati i priviknuti na ljude. Afrički su tvorovi sami po sebi vrlo nestašni i znatiželjni, a obožavaju skrivati stvari.

Stoga pripazite na ključeve od automobila ili kuće jer biste ih mogli naći tamo gdje im uopće nije mjesto, npr. iza kreveta ili ormara. Osim što su vrlo inteligentni, također su i zaigrani, pa se nemojte začuditi što će se pokušati popeti baš svugdje gdje stignu. I da… važno je napomenuti kako ih nije poželjno držati blizu djece predškolske dobi. Iako su prave spavalice, velik dio dana vole istraživati pa je najbolje da im kupite kavez minimalnih dimenzija 80x50x60cm.

U rukavicama

Tvorovi grizu (neki jače, neki slabije), stoga je potrebno dosta strpljenja da bi ih se od toga odviklo ili im se griženje dopuštalo samo tijekom igre. U početku će vam za rukovanje možda biti potrebna rukavica (ovisno o jačini ugriza), no kad jednom uspijete postići da tvor ne grize s namjerom da vas ozlijedi, shvatit ćete da se sav uloženi trud i te kako isplatio.
Afrički tvorovi su mesožderi, a većina vlasnika daje im mačju hranu. Možete mu dati i kuhanu puretinu ili piletinu jer obožavaju jesti, a upravo ih hranom možete pridobiti, baš kao i pse. Nikako mu nemojte davati hranu i poslastice za pse i obvezno izbjegavajte slatkiše. Oni im se veoma sviđaju, no zbog zdravlja ne smiju ih konzumirati.

Zdrav tvor ima:

– bistre oči i čiste uši
– lagano vlažnu njuškicu
– bijele zube i ružičast jezik i zubno meso
– redovito jede, pije vodu i obavlja nuždu
– reagira na zvukove oko sebe

Obožavaju šetnje

Zanimljivo je spomenuti da afričkog tvora možete, čak je i poželjno, voditi u šetnju. Obožavaju prirodu i visoku travu. Kada su još maleni, imajte ih na uzici kako vam ne bi pobjegli, no kada budu veći, moći ćete i bez nje. U šetnji budite oprezni kako vašeg ljubimca ne bi napali psi.

Ako smo vas zainteresirali za ovu, još mnogima neobičnu životinjicu, onda će vas sigurno zanimati i njihova cijena. Naime, u oglasnicima cijena im je između 500 i 800 kuna. Možda će neki reći da su preskupi, no vjerujte, kada ih jednom kupite, nećete požaliti. Kada vam se uvuku pod kožu, u vašem srcu ostat će zauvijek!

 

PODIJELI