PODIJELI

Svi polaznici Autoškole AK Velika Gorica od sada će se za vožnju na cesti pripremati i uz pomoć suvremenog nastavnog sredstva za obuku kandidata za vozače – auto simulatora.

-Svakom našem kandidatu za vozače omogućiti ćemo besplatno vježbanje na simulatoru-poručili su iz Autoškole.

Simulator je uređaj zahvaljujući kojem se kandidata za vozača stavlja u situaciju koja nalikuje stvarnoj vožnji. Kandidat za vozača rukuje upravljačkim uređajima koji su isti kao na pravom automobilu. Pritom na zaslonu vidi okoliš usporediv s onim koji bi vidio kada bi zaista bio za upravljačem, u prometu. Uz rad na simulatoru osposobljavanje kandidata za vozače bit će djelotvornije.

Prednost pripreme budućih vozača na simulatoru jesu ti da takav rad smanjuje učenikov strah, a obuka je bolja nego u stvarnom okruženju koje je ponekad stresno. Tijekom vježbe vizualiziraju se stvari koje u pravom vozilu ne možemo vidjeti (na primjer proklizavanje spojke), a budući da je okruženje u vožnji u potpunosti kontrolirano, moguće je određeno vrijeme se usredotočiti na određeni nastavni cilj.

Na taj je način moguće pratiti unaprijed zacrtani napredak i metodički ga vrednovati i staviti učenika u situacije u kojima se ne nalazi baš često na cesti, a ipak pritom nema rizika, što omogućuje eksperimentiranje s opasnim situacijama.

Naravno, simulator ne može zamijeniti stvarnu vožnju. Uvijek ostaje ključna razlika između simulatora i stvarnosti, vožnja je društvena aktivnost koja podrazumijeva odgovornost vozača prema ostalim sudionicima u prometu, no upravo za pravu vožnju simulator će biti izvrsna priprema.

(vgdanas.hr)

PODIJELI