PODIJELI

Zagrebačko more, odnosno Jarun, mjesto je koje je posjetio svaki Zagrepčanin. No vječno je pitanje mnogih : “Je li se u jarunskom jezeru poželjno kupati ili ne?”

Športsko-rekreacijski centar Jarun popularno je izletište Zagrepčana, a svoj današnji izgled dobio je 1987. godine kada je potpuno uređen za ljetnu Univerzijadu. Jezero Jarun također je sinonim za gradski noćni život. Na mjestu današnjeg Jaruna postojalo je staro selo gradskih kmetova zapadno od Horvata, a ubrzana gradnja naselja počela je usporedo s uređenjem sportskog centra.

Jarun 1987.godine/Sako Sakic‎/Osamdesete u Zagrebu

Nakon poplave Zagreba 1964. godine, savski tok se od grada odvaja nasipom, tako da područje današnjeg jezera ostaje fizički odvojeno od Save nasipom i postaje močvarno područje. Kako su se u to vrijeme iz Jaruna vadile ogromne količine šljunka koji se koristio za izgradnju nasipa, tadašnja šljunčara se s vremenom produbila i tako je nastalo današnje jezero.

Žabokrečina i leglo bakterija?

Prije 20-ak godina, ali i danas, mnoge obitelji ovdje provode slobodne dane za vrijeme ljetnih vrućina kako bi se osvježili, no ipak, postoji vječna dilema “kupati se ili ne”? I dok neki smatraju kako je jezero prljavo i prepuno lopoča te kao takvo i nije adekvatno za kupanje, mnogi pak misle upravo suprotno.

U Facebook grupi “Osamdesete u Zagrebu” ovih se dana vodi žustra rasprava po tom pitanju.

“Moja generacija izgradila Jarun…a sad je ne održavan i žabokrecina”, rekla je Višnjica prisjećajući se nekih ljepših dana.

Ima i onih koji ne bi ni prst stavili u jezero jer smatraju kako je prljavo i prepuno bakterija. Također se slažo kako bi ga trebalo odmuljiti i počistiti lopoče.

“Fuj ne bi noge namočila, a kamoli se kupala..”, rekla je Jadranka.

“Mi koji smo odrasli na njegovim obalama, nama nije fuj… Iako nisam sad tamo koliko bi htjela i slažem se da ima preveč lopoča nikad mi nije bio fuj… Vama kojima je imate fontane i bazene…”, oštro je uzvratila Iva.

“Dok je Jarun bio održavan i uređivan šanse za bolesti su bile znatno manje nego danas. Kao klincu mi je kupanje u Jarunu bilo uvijek lijepo iskustvo. Iako priznajem, danas baš i ne bih riskirao”, komentirao je Gordan.

Premda se mnogi slažu da gradonačelnik premalo ili gotovo ništa ne ulaže u ovo popularno zagrebačko kupalište, već da puno više pažnje pridaje Bundeku, ako se prošetamo Jarunom, i danas ćemo primijetiti prepune plaže, i mnogo kupaća koji spas od ljetnih vrućina traže upravo ovdje, na jarunskom jezeru!

 

 

 

 

 

 

PODIJELI