PODIJELI

Trakavica o uređenju potoka Črnomerec još uvijek traje. Naime, prošli je četvrtak Vijeće Gradske četvrti Črnomerec jednoglasno donijelo odluku kojom se protivi bilo kakvim građevinskim intervencijama na istoimenom, ali i svim ostalim potocima na njihovu području.

No, to nije spriječilo građevinare da u ponedjeljak (17.7.) počnu s radovima nadsvođivanja potoka u duljini od 80 metara. Odluka Vijeća Gradske četvrti znači i protivljenje planovima o nadsvođivanju potoka Črnomerec od Ilice do Prilaza baruna Filipovića, o čemu smo pisali prije mjesec dana.

Tada je građanska inicijativa Spasimo potok Črnomerec, potaknuta nagađanjima o mogućem probijanju cestovnog koridora s četiri traka izravno na potoku Črnomerec, održala edukativnu šetnju na kojoj su izloženi razlozi zbog kojih je zatvaranje potoka nepoželjno te ponudili alternativno rješenje.

Štakornjaci i komarci

– Predlažemo uređenu javnu šetnicu uz otvoreni tok potoka na cijelom potezu od Medvednice do Save, koja uključuje i biciklističku stazu, komunalno opremanje koje podrazumijeva klupe, stolove, punktove s besplatnom pitkom vodom, ekološku javnu rasvjetu i smjerokaze koji bi pokazivali udaljenosti i vremenske intervale za pješake i bicikliste, te infopunktove s informacijama o zaštićenim i drugim životinjskim i biljnim vrstama koje žive uz potok – tvrdi analitičar prostora Saša Šimpraga.

S time su se složili i vijećnici GČ-a Črnomerec. Smatraju da je betonizacija zastarjeli oblik rješavanja problema te da nije ekološki prihvatljiva.

– Mi smo preventivno donijeli jednoglasnu odluku, ne samo za potok Črnomerec, nego i za sve potoke na području naše gradske četvrti, a posebice za tri velika – Črnomerec, Kustošak i Jelenovec. Smatramo kako to nije prihvatljiv standard uređenja u EU i kako neće riješiti problem zagađenosti potoka, nastao zbog priključivanja na kanalizaciju. Umjesto da se to suzbije na druge načine, ide se u betoniranje – rekao nam je predsjednik Vijeća GČ-a Črnomerec Josip Jelić.

Napominje kako nadsvođivanje potoka stvara „štakornjake“ te da se tako ubija sav život u potocima. S njime se slažu i žitelji uz sami potok, koji se žale na rojeve komaraca te korov koji je počeo bujati unutar već presahlog korita. Osim toga, ponovno moraju trpjeti buku građevinskih strojeva.

Naime, u ponedjeljak su (nakon odluke Vijeća GČ-a, op. a.) počeli radovi u ulici Črnomerečki potok. Radovi, među ostalim, predviđaju i nadsvođivanje potoka. Iako nam je šef gradilišta nevješto poručio kako ne zna zbog čega se potok zatvara, odgovor smo ipak pronašli.

Novac ‘odnijela’ voda

– Na kraju ulice Črnomerečki potok nalazi se početak zahvata regulacije potoka Črnomerec – Veliki potok, koji obuhvaća gradnju sabirnog kanala, geotehničkih građevina i servisnog puta od ulice Črnomerečki potok do brane Črnomerec, ukupne dužine 2400 metara. U svrhu sanacije nestabilne padine na desnoj strani potoka izvode se radovi u koritu potoka, što obuhvaća dionicu duljine 88,2 metra koji se zacjevljuje da bi se mogao sagraditi servisni put, i to je jedini način za stabilizaciju nestabilne padine. Servisni put obuhvaća dionicu duljine 227,5 metara, a u dužini od 74 metra nalazi se iznad korita potoka. Na tom dijelu izvodi se u širini gornje ploče korita koja iznosi 3,5 metra. U širini od tri metra izvodi se sloj asfalta debljine 6 – 12 cm, a u širini od pola metra izvodi se betonska bankina na koju se ugrađuje metalna ograda – objasnio je Dinko Bilić, pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet.

Stanovnici ulice Črnomerečki potok ne vjeruju da će se tim zahvatima išta regulirati. Ionako kažu da Grad od njih želi uzeti dijelove parcela kako bi mogao nastaviti dalje s uređenjem.

O tome smo pisali prije mjesec dana, kada smo otkrili da je dio novca za izvlaštenja nestao, a da se cijena radova, započetih 2009., popela na više od 120 milijuna kuna. Upravo zbog parcela neki su žitelji uz potok završili na sudu, a cijena radova, predviđenih projektom iz 2015., iznosi 1.377.543,76 kuna bez PDV-a. Tako ispada da je prethodno utrošen novac odnijela voda, a nje u potoku nema već dulje vrijeme.

– Samo buju lovu pobirali, a niš napravili ne buju. Od 2007. delaju šetnicu, a sad je 2017. i dolazi nam servisna cesta – rekao je jedan ogorčeni stanar Črnomerečkog potoka.

Pokvareni telefon

No, čini se da je svemu kumovala loša komunikacija. Naime, predsjednik Vijeća GČ Črnomerec Josip Jelić potvrdio nam je kako od Grada nije dobio nikakvo rješenje o radovima i ne zna da su radovi već počeli. Izgleda da ni Grad ne zna za odluku Vijeća o protivljenju nadsvođivanja potoka jer su radovi započeli.

Inicijativu Spasimo potok Črnomerec očito nitko ništa ni ne pita. A inicijativa je upravo u vrijeme donošenja odluke Vijeća obznanila dosad nepoznati idejni projekt, kojim se predviđa nadsvođivanje potoka i gradnja četverotračne prometnice u Ulici Črnomerec, sjeverno od Ilice, sve do raskrižja s Krčelićevom.

– Projekt je sulud jer bi građanima oduzeo velik dio dvorišta, čemu su se oni složno i žustro usprotivili. Smatraju da nema potrebe za tim jer nema zastoja. Držimo da je to bila početna dionica koja bi se nastavila na Zaprešićku – kaže Danijela Kokelj iz inicijative Spasimo potok Črnomerec.

Kad smo već kod Zaprešićke, odnosno spoja Ilice i Prilaza baruna Filipovića, Grad je uspio ishoditi novu lokacijsku dozvolu za probijanje tog koridora u punoj širini s četiri traka i tramvajskom prugom. Kakva je sudbina potoka Črnomerec, mogli bismo znati već za koji mjesec, no, u svakom slučaju, igra pokvarenog telefona mogla bi rezultirati neželjenim posljedicama.

– Ako su Vijeće GČ-a i građani odlučili da se potoci ne natkrivaju, onda smatram da tu Grad nema više što tražiti – zaključuje Jelić.

(Foto: Milan Dalmacija)

PODIJELI