PODIJELI

Susjedi, s vremena na vrijeme, nestanu. Poznato lice koje se ne pojavljuje mjesec dana na stubištu ili u dućanu, prazno mjesto u kvartovskom ”mjesnom odboru” koji na ekonomskom životu održava jedino sinergija ”najbolje” kave i demokracije šanka.

Nestanci susjeda u zoni ”vječnih lovišta” prijavljuju se popularnom usmenom predajom, ali podsjetnici su uvijek prisutni: anegdota, Golf II iz 90-ih koji je ”preko veze” prošao na tehničkom i četiri mjeseca je parkiran u slijepoj ulici do kafića…

Anđelka pri telefonu

Ovo je priča o malom automobilu pokojnog susjeda Mrve sa Srednjaka koji čeka svog vozača na Gredicama. Mrva je bio samac i nije imao rodbine. Naravno, uvijek postoji šansa da se ”nepredviđeni” rođaci jave kada su u pitanju nekretnine i pokretnine za ”ubrati”, ali teško da bi prošli nezapaženo dok susjedstvo nadgleda, pa smo se pokušali samostalno angažirati i ”fizički” pomaknuti Mrvinu Dvojku – daleko od očiju, daleko od srca.

Za razliku od Zagrebparkinga, gdje su nam najprije rekli da stanari o vlastitom trošku naruče pauka, a onda su odlučili da ne mogu preuzeti auto koji nema tko pokupiti, u Komunalnom i prometnom redarstvu i VII. policijskoj postaji poslušali su cijelu priču i zaključili da, nažalost, ne mogu postupati ako auto nije u prekršaju: propisno je parkiran, a na pitanje o registraciji, u policiji nisu smjeli odgovoriti.

Srećom, podatak o trajanju registracije vozila je javan, naljepnica na prednjoj ”šajbi”, pa smo nastavili s ”cinkanjem” crvenog autića koji nema pravo biti na cesti od svibnja. Prijava je došla do trećeg telefona u nizu u Komunalnom, zaprimila ju je administratorica za Trešnjevku-jug Anđelka, zanimali su je lokacija, tip i boja auta. Tek na naše inzistiranje zapisala je registraciju. Na pitanje ”koliko će im trebati”, rekla je da moraju provjeriti u kojoj je fazi Mrvina ostavinska rasprava.

Procedura… potrajat će

Naravno, nekakav postupak ipak bi trebao biti u tijeku, ne možete samo tako micati tuđe aute. Prema riječima višeg sudskog savjetnik s Općinskog građanskog suda u Zagrebu Gorana Felje, ostavinski postupak pokreće se na temelju smrtovnice ili izvatka iz matice umrlih koji sudu dostavlja Matični ured ili na prijedloga nasljednika uz dostavu navedenih papira. Sud pokreće proceduru i osnovani spis prosljeđuje javnim bilježnicima kao povjerenicima suda koji provode ostavinski postupak sukladno odredbama Zakona o nasljeđivanju.

U slučaju prigovora na rješenje o nasljeđivanju ili u slučaju spora između nasljednika spis se vraća na sudsko rješavanje, kao i u slučaju nepotpune dokumentacije (preslika smrtovnice, nepotpuni podaci na smrtovnici, smrtni list) te se na raspravi utvrđuju svi podaci koje smrtovnica treba sadržavati. Ako nema nasljednika, Matični ured dopisom dostavlja sudu izvadak iz matice umrlih, a koji upis je izvršen na temelju prijave (bilo fizičke ili pravne osobe) te spis ide na sudsko rješavanje – ako se utvrdi da zaista nema nasljednika, nasljedstvo stječe lokalna samouprava.

U odvjetničkim krugovima bili su malo precizniji oko konkretnog slučaja, ako je naslijeđena ”pasiva” veća od ”aktive” (dugovi su također nasljedni), može se dogoditi da se potencijali nasljednik odrekne svog dijela kolača – naš Mrva s ovrhama i neplaćenim režijama o kojima je pričao ne čini se kao idealni kandidat za nećakinje iz Nigdjezemske. Kako stvari izgledaju, Golf i stvari u njemu postat će vlasništvo Gradske četvrti Trešnjevka-jug. S vremenom ili ”na vrijeme”.

Ni crvi ne žive vječno

No, nasljedni proces i pitanje vlasništva nisu jedini problem ”u” Golfu. Ekscentričnom Mrvi kojemu je ”higijena bila pola zdravlja, a druga polovica nehigijena”, ostale su na stražnjem sjedalu vrećice, dobra pretpostavka, hrane, na suvozačevu mjestu već četiri mjeseca ”kuha” Klarin paket za tostiranje. U prtljažniku je… potencijalna biološka opasnost?

U neformalnom razgovoru s epidemiološkim stručnjakom rečeno je da se u 90 posto takvih slučajeva nema razloga bojati. Pakirana hrana, čak i salama u papiru, jednostavno će dehidrirati – ako nema dovoda zraka, hrana se neće ni upljesniviti. Moguća je pojava crvi koji ne žive vječno, a kad se bude otvarao auto, ne bi bilo ”loše” pozvati službenu osobu iz Higijensko-epidemiološke ispostave Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” i, ako se auto bude koristio, odraditi dezinfekciju ili kemijsko čišćenje.

Mrva nije bio ni prvi ni posljednji samac bez rodbine u Zagrebu, a niti u jednoj službi koju smo kontaktirali nisu imali točnu proceduru za ”ovakav” slučaj – u pitanju je samo stari auto s vrećicama. (U Mrvin stan su posljednji put ”ušli” vatrogasci.)

Zabranjenom pušenju bilo je svjetsko čudo kada je ”stari u bašču uparkirao Yugo 45”, javimo se s detaljima kada se iz Gredica isparkira Mrvina Dvojka…

PODIJELI