PODIJELI

Kupnja rabljene ili pak outlet odjeće siguran je put kojim se, ne opterećujući pretjerano kućni budžet, za malo novca i bez imalo grižnje savjesti može obnoviti garderoba.

I to često iznimno atraktivnim modelima kakve zasigurno nećete pronaći na policama standardnih prodavaonica. Usto, ako je riječ o rabljenoj odjeći, kupac se ne mora brinuti koliko će se posto tkanina skupiti prilikom prvog pranja.

Najduža zagrebačka ulica, Ilica već je odavno proglašena ulicom second hand shopova jer samo od Trga Franje Tuđmana pa do Britanca načičkale su se brojne prodavaonice tog tipa, mameći kupce šarenilom boja, modela, ali i raznih popusta i akcija.

Željka Savić, prodavačica u trgovini ‘Bazar’ (Foto: Marin Vajdić)

Sve povoljno – i rabljeno i novo

U outlet & second hand shopu Bazar u Ilici 108 tek su zaključili veliku ljetnu akciju i već sljedećeg tjedna kreću s novim popustima. Odjeća na Bazarovim policama dolazi s engleskog, njemačkog i mađarskog tržišta. Muške brandirane košulje su po 30 – 40 kuna, a svečane haljine stoje od 50 do 150 kuna.

Tu su i nove brandirane majice Tommy Hilfiger po 120 kuna, a u posebnoj su ponudi i originalne muške bokserice Hugo Boss i Calvin Klein čije pakiranje po tri komada stoji 170 kuna, što je još uvijek puno povoljnije od prosječne cijene u dućanima. Prodavačica Željka Savić ističe kako među kupcima ima i dosta stranaca, a među njima se posebno ističu Talijani i Francuzi koji zbog nacionalnog ponosa odbijaju komunicirati na engleskom jeziku pa se prilikom kupnje radije sporazumijevaju – rukama.

Obližnji second hand shop Ivona nudi odjeću koja stiže iz Njemačke, a čijim niskim cijenama malo tko može odoljeti. Majice i bluze ondje stoje već od 10 kuna, jakne, košulje i spavaćice mogu se nabaviti već po cijeni od 30 kuna, a prodaju se i plahte po 20 i 40 kuna.

U second hand shopu London Text u Ilici 126 trenutačno je ljetna kolekcija snižena 40 – 60 posto, dok se kožne jakne, sve do rujna, mogu kupiti za čak 50 posto nižu cijenu.

‘London Text’, Ilica 126 (Foto: Marin Vajdić)

Dječje hlače za pet kuna!

– Mi nabavljamo ekskluzivnu odjeću najviše kategorije i to isključivo iz Engleske, a naša posebnost su retromodeli koji su doduše rijetko na akciji, ali cijene su ionako vrlo povoljne. Usto, izlazimo u susret kupcima te im SMS-ovima ili e-mailom javljamo čim stigne odjeća koja ih zanima – kaže vlasnica i prodavačica Kornelija Kunkić, dodajući kako od svakog modela nabavljaju po jedan primjerak. Tako nema bojazni da ćete se na nekoj svečanosti pojaviti identično odjeveni kao još netko od uzvanika – strah od iste haljine u ovom je slučaju sasvim neopravdan.

London Text karakterističan je i po bogatoj ponudi gumenih čizama razigranih boja među kojima dominiraju dječje čizmice koje se mogu kupiti za 30 – 40 kuna. Među gusto ispunjenim policama ovdje se ni muškarci ne mogu osjećati zapostavljeni jer na policama muške mode mogu po povoljnoj cijeni pronaći trenirku, dres, košulju, sako, kakvu krpicu iz vojničkog asortimana ili pak motorističku jaknu.

Već na sljedećem kućnom broju 128, outlet i second hand shop Nana nudi 10 posto popusta na gotovinsko plaćanje (primaju sve kartice osim Americana) te imaju 50 posto popusta na traper- suknje, dok trenutačno traje i akcija na dječje hlače koje se mogu nabaviti već od pet kuna!

– Robu visoke kvalitete nabavljamo iz Engleske, a uz rabljenu imamo i novu odjeću. To je uglavnom dječja odjeća iz prodavaonice Spaintex koja je u stečaju. Od njih sam bila nabavila i posteljinu i stolnjake i premda je to bila potpuno nova roba, stavila sam povoljnu cijenu te je vrlo malo toga još ostalo – kaže Sanja Starček, vlasnica Nane.

Daniela Žgela, prodavačica u trgovini ‘Komision’ (Foto: Marin Vajdić)

Platiš dva, dobiješ tri

U prodavaonici Komision u Ilici 144 nude uglavnom novu odjeću iz Austrije dok se nađe tek poneki komad rabljene robe. Lovci na markiranu odjeću ovdje mogu naći odjevne predmete s etiketom Hugo Boss i C&A, a, kako nam je rekla prodavačica Daniela Žgela, trenutačno traje velika ljetna akcija ‘platiš dva, dobiješ tri’. Naime, prilikom kupnje tri artikla, treći je gratis – ako su artikli različite cijene, besplatan je onaj najjeftiniji, a ako su sva tri artikla jednake cijene, jedan je gratis.

U prodavaonicu zalaze i stranci, česti gosti su Nijemci, a prodavačica se prisjetila i nekih komičnih situacija, poput one prilikom koje su joj neki sirijski kupci demonstrirali svoju vještinu cjenkanja koja je sastavni dio kulture mnogih zemalja. Međutim, unatoč svojoj upornosti, razočarani Sirijci u Zagrebu nisu uspjeli isposlovati nižu cijenu.

Naš najveći second hand shop lanac Textile House Zagreb ima česta sniženja, kako u svojoj prodavaonici u Ilici 172, zatim Savskoj 179 te drugim zagrebačkim dućanima. Kad stigne nova kolekcija, što je bio slučaj ovoga tjedna, svaki kupac dobiva poklon-bon od 10 posto popusta koji može iskoristiti isključivo u tjednu kad stigne nova kolekcija, od utorka do petka.

Krenete li u pohod po zagrebačkim outlet i second hand shopovima, jedno je sigurno – u koju god prodavaonicu uđete, ne trebate imati duboki džep. Ono što vam je najpotrebnije za uspješnu kupnju jest – puno vremena i strpljenja.

(Autor: Željka Vuković, Foto: Marin Vajdić)

PODIJELI