PODIJELI

21. 7. 1969.
Čovjek na Mjesecu

Posada Apolla 11 (Neil Armstrong, Edwin Aldrin i Michael Collins) izvela je prvo spuštanje na Mjesec. Armstrong je prvi čovjek koji je koračao na nekom drugom tlu osim zemaljskog, to je poslije učinio i Aldrin, dok je Collins upravljao lunarnim modulom u Mjesečevoj orbiti. Armstrong je stao na Mjesec u 2 sata 56 minuta i 20 sekundi po europskom vremenu, a u SAD-u je bio još 20. srpnja. Armstrong je rekao: “Ovo je mali korak za čovjeka, ali divovski skok za čovječanstvo.”

22. 7. 1995.
Splitska deklaracija

Hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i predsjednik Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović potpisali su Splitsku deklaraciju. Tim dokumentom je Oružanim snagama Republike Hrvatske omogućeno korištenje teritorija BiH u svrhu zajedničke borbe protiv oružanih formacija Republike Srpske. Dogovoreno je koordinirano djelovanje hrvatskih snaga i Armije BiH. Posredovao je, uz blagoslov Washingtona, tadašnji turski predsjednik Süleyman Demirel.

24. 7. 1945.
Četvrto zasjedanje ZAVNOH-a

Na 4. zasjedanju ZAVNOH-a u Zagrebu sabor je dobio naziv Narodni sabor Hrvatske. Predsjednik Predsjedništva Narodnoga sabora Hrvatske Vladimir Nazor povjerio je mandat za sastav vlade Vladimiru Bakariću, a on je predložio višestranačku vladu (četiri predstavnika KPH, pet HSS-a, četvorica predstavnika Srba i jedan izvanstranački ministar). U srpnju 1990. Hrvatski sabor donio je amandmane na Ustav SRH. Iz službenog naziva izbačen je pridjev socijalistička, iz zastave je izbačena zvijezda petokraka i vraćen povijesni hrvatski grb.

26. 7. 1947.
Uklonjen spomenik banu Jelačiću

U noći 25. na 26. srpnja 1947. sa središnjeg zagrebačkog trga uklonjen je spomenik banu Josipu Jelačiću kipara Dominika Fernkorna podignut 16. prosinca 1866. Kip je bio okrenut prema sjeveru – prema Mađarskoj. Peticiju za povratak u organizaciji HSLS-a 9. listopada 1989. potpisalo je 62.730 građana. Restauriran kip dovezen je na trg 7. listopada 1990., a svečanost povratka spomenika, okrenutog prema jugu, održana je 16. listopada 1990.

PODIJELI