PODIJELI

Svi znamo, dobro je pojesti nešto žlicom, no mnogima je muka već pri samoj pomisli da moraju kuhati u ove vruće ljetne dane.

Usto, vrela juha slabo će nam pripomoći u borbi s nesnosnim ljetnim vrućinama, no mora li juha biti vrela? Naravno da ne mora, hladne juhe pravo su i krepko osvježenje u ove vruće dane, a njihova priprema vrlo je jednostavna.

Iako će neki naglasiti kako hladne juhe nisu tradicionalno jelo te – kakva je to hladna juha. Svima vam je poznata ona uzrečica „ jedite juhu dok se ne ohladi“, no vremena se mijenjaju, život je postao ubrzan, pa mnogi nemaju vremena za smišljanje svakodnevnih recepata nakon napornog dana na poslu. Ne samo da postoje juhe koje se mogu servirati tople ili hladne, već mogu biti i potpuno ohlađene! Dio su standardne kuhinje nebrojenih zemalja, a najpopularnije su, naravno, u toplim krajevima. Vole ih i na sjeveru, u Poljskoj, Švedskoj i Rusiji.

Ipak, osobito su omiljene u Turskoj, Španjolskoj i Grčkoj. Sezonske svježe namirnice idealne su za pripravljanje ovog hranjivog obroka, stoga se barem ponekad ostavite prženja i pohanja te posvetite maštovitim receptima koje vam donosimo u nastavku. Hladne juhice pune su minerala i vitamina, zadrže sve vrijedne sastojke povrća, a jedna od najpoznatijih je gazpacho.

Riječ je o tradicionalnoj španjolskoj juhi od svježeg povrća. I ono što je najbolje, dok je pripremate, uopće ne trebate uključivati štednjak! Poslužuje se uz kockice kruha s naribanim češnjakom preprženim na maslinovu ulju.

Gazpacho juha

Sastojci: 3 srednje rajčice
1 srednji krastavac
1 veća paprika
1 manji luk
2 češnja češnjaka
½ dcl maslinova ulja
1/2 limuna (sok)
1 žlica aceta balsamica
sol
papar
5-6 listova svježeg bosiljka

Priprema:

Ako rajčici želite odstraniti kožu, s njezine donje strane u sredini zarežite slovo X i stavite je u vrelu vodu na minutu-dvije, a odmah zatim u ledenu vodu. Koža će se tada lako oguliti. Ako vam kožica ne smeta, možete gazpacho pripremiti i bez guljenja rajčice.

Operite povrće i odvojite jednu rajčicu. Preostale rajčice, papriku i krastavce nasjeckajte na jednake komadiće, a češnjak usitnite. Sve stavite u dublju zdjelu te tako pripremljeno povrće posolite, popaprite, izmiješajte i pustite da malo odstoji kako bi sol povukla vodu iz povrća.

Rajčicu koju ste odvojili narežite na komade i stavite u mikser za sokove, dodajte maslinovo ulje, limunov sok i aceto. Sve dobro izmiksati. Dobit ćete gustu narančastu tekućinu koju ulijete u posudu u kojoj je isjeckano povrće. Sve dobro izmiješajte, 2/3 smjese prebacite u mikser, dodate bosiljak te dobro izmiksajte kako biste dobili finu i kremastu tekućinu. Zatim tekućinu vratite nasjeckanom povrću i sve izmiješajte. Ako u gazpachu želite više cijelih komadića povrća, odvojite manju količinu za miksanje. Gazpacho se jede hladan, no ako nemate vremena za hlađenje, a u zamrzivaču imate kockice leda, kod drugog miksanja ubacite 4 do 5 kockica i juha će biti hladna. Ako možete, ostavite je da se hladi u hladnjaku barem pola sata.

Hladna juha od krastavaca

Sastojci: 1 veći krastavac
200 ml jogurta
sol
papar
1 češnjak
kopar

Priprema:

Oguliti krastavac i narezati ga na komadiće. Narezani krastavac preliti jogurtom te dodati sol, papar i češnjak. Sve dobro izmiksati. Na kraju dodati kopar i poslužiti.

PODIJELI