PODIJELI

Most u Kučama žurno se zatvara za sav promet jer je studija ispitivanja stanja postojećeg mosta i njegove sigurnosti pokazala kako nije više siguran niti za pješake.

Posljednjih godina razvlači se pitanje drvenog mosta između Kuča i Rakitovca koji s vremena na vrijeme bude ‘pokrpan’. Iščekivali su mještani okolnih sela obnovu, iz Grada su nekoliko puta obavještavali javnost kako se suši hrastovina za most, no obnova nije dočekana, a najizglednije je i da je neće biti.

Na sastanku o ovoj temi 20. srpnja okupili su se predstavnici Mjesnih odbora Kuče, Gornje Podotočje i Rakitovec, predstavnici Grada Velike Gorice i Juraj Pojatina iz tvrtke Arhing koja je izradila elaborat o stanju postojeće konstrukcije mosta.

-Elaborat je dao rezultate koji govore o vrlo lošem stanju nosive konstrukcije mosta. Piloti koji su zabijeni u dno kanala u lošem su stanju, željezni ‘I’ profili koji nose gornji dio mosta zahrđali su i propali uslijed neodržavanja. Sve u svemu, stanje je loše i struka ne preporučuje daljnju uporabu mosta-izvijestili su iz Mjesnog odbora Gornje Podotočje na svojoj Facebook stranici.

Na sastanku su također iznesena moguća rješenja dugogodišnjeg problema, jedno je izgradnja pješačkog mosta koja bi koštala oko 3,8 milijuna kuna, zatim gradnja mosta za promet vozila do 6 tona vrijedna oko 4,5 milijuna kuna, a gradnja betonskog mosta na istoj poziciji s nosivosti do 20 tona iznosila bi oko 6 milijuna kuna. Kako je riječ o velikim iznosima, postavlja se pitanje hoće li se most star 40 godina ikad više staviti u funkciju.

-Zaključak koji se nameće je da je most nesiguran za promet bilo koje vrste, da novaca trenutno nema, da se EU fondovi navodno ne mogu koristiti jer je postojeći most na D-30, u Vukovini svega oko 1,5 km udaljen od planiranog mosta. Prikazani rezultati nisu ono što bi mi svi voljeli čuti, ali uz razinu postojećeg održavanja i starosti mosta kao i poplava koje su narušile statiku (2007.) stanje ni ne može biti bolje-stoji u obavijesti MO Gornje Podotočje.

Novi sastanak održan je danas, a samo je pitanje dana kada će i fizički zatvoriti most u Kučama.

-Nažalost definitivno se očekuje zatvaranje mosta, već je postavljena signalizacija za zabranu svog prometa. Danas je na novom sastanku prezentirana studija ispitivanja, ali je most u jako lošem stanju kada gledamo sa sigurnosnog aspekta. Čeka se očitovanje policije, i u suradnji s Gradom uskoro će službeno obavijestiti javnost-rekao nam je Krunoslav Milatović, predsjednik Mjesnog odbora Kuče.

Ističe kako potrebe za mostom itekako ima jer osim da dođu do svojih zemljišta, mještani Kuča koriste ga za putovanje na posao, u šumu, za rekreaciju.

-Zemljišta prema Rakitovcu su uglavnom u vlasništvu Kučana, naši ljudi rade u KP Domu, u RZ Rakitovec, u Turopolju i koriste most za promet automobilima, traktorima i biciklom. Problem je kaj se svih godina priča o nadogradnji mosta, a tek je sad studija pokazala da je konstrukcija trula i nije sigurna niti za pješački promet-dodao je Milatović. Agonija zvana Kučki most potrajat će tako puno duže i za sve putnike na autobusnoj liniji Turopolje-Velika Gorica koja tri godine vozi obilazno, a pitanje koje ostaje je: hoće li ikada završiti?

PODIJELI