PODIJELI

Riječ je o najmodernijoj poliklinici za dijagnostiku i liječenje karcinoma u jugoistočnom dijelu Europe.

Liječenje onkoloških bolesti – karcinoma pluća, dojki, jetre i prostate te dijagnosticiranje kolorektalnog karcinoma najsuvremenijom tehnologijom bez klasičnih operativnih rezova i bez oštećenja okolnog tkiva od početka ove godine dostupno je u privatnoj poliklinici Radiochirurgia Zagreb u Svetoj Nedelji.

Zahvaljujući naprednim uređajima koji rak detektiraju dok ne postoje simptomi bolesti i kada je karcinom velik svega nekoliko milimetara, znatno se povećava uspješnost izlječenja.

Radiokirurgija je neinvazivna metoda u kojoj se ne koristi klasični skalpel pa nema krvi i anestezije, ali postoje određene nuspojave od kojih su najčešći umor i osjećaj mučnine.

Dijagnoza u roku 24 sata

Pacijentima poliklinike dijagnoza se postavlja u roku od 24 sata, a sam postupak liječenja radiokirurgijom traje od nekoliko minuta do sat vremena te se provodi u najviše pet odvojenih
tretmana.

– Ovisno o slučaju, pri postavljanju dijagnoze koristimo jedan ili kombinaciju uređaja. U dijagnostici koristimo uređaj za magnetsku rezonanciju jačine 3 tesle, CT uređaj vrlo niske doze zračenja s 384-slojnim načinom rada u rekonstrukciji te ultrazvuk najnovije generacije. Radiokirurški zahvat provodi se snopom visoko preciznih i posebno usmjerenih te doziranih zraka, tretman se obavlja u dnevnoj bolnici te pacijent odmah nakon operacije odlazi kući. Ova tehnologija omogućuje precizno uklanjanje višestrukih metastaza i karcinoma na teško dostupnim mjestima – rekao je ravnatelj poliklinike prof. dr. sc. Dragan Schwarz.

Stručni tim čini 21 liječnik specijalist te sedam drugih stručnjaka. Poliklinika surađuje s prof. dr. Andreasom Mackom sa Sveučilišta u Zürichu koji je jedan od vodećih svjetskih radiokirurških fizičara, a u stručnom su timu Radiochirurgije Zagreb i liječnici koji rade u klinikama u Grazu.

– Rak je jako teška bolest i sva svjetska iskustva potvrđuju da je za uspješno liječenje potreban multidisciplinarni pristup, a to je i naš stav. Tim smo birali isključivo po principu izvrsnosti te smo
sretni jer smo okupili više od dvadeset vrhunskih domaćih i stranih kirurga, onkologa, radiologa, radiofizičara i ostalih stručnjaka. Cilj nam je domaće mlade motivirane stručnjake potaknuti da ostanu raditi u Hrvatskoj – kaže ravnatelj Dragan Schwarz.

Nabavom sustava za radioterapiju i radiokirurgiju poliklinika Varian EDGE postala je dijelom programa razmjene iskustava i znanja RapidPlan što okuplja vodeće svjetske klinike koje također
koriste sustav Varian EDGE, a u Europi taj sustav ima manje od 10 klinika.

Cijene usluga u domaćoj poliklinici 25 posto su niže od najnižih cijena u drugim klinikama Europske unije koje karcinom liječe istim metodama.

Hodogram obrade pacijenata

– Obrada pacijenta može započeti konzultacijama ili pacijenta u našu polikliniku može poslati drugi liječnik ili specijalist. Nakon dolaska dočekat će ga član našeg stručnog onkološkog tima koji
će odrediti je li potreban dodatni dijagnostički pregled ili će na temelju postojećih nalaza preporučiti početak ili nastavak liječenja. Nakon dobro odrađene dijagnostike koja je pokazala veličinu i lokaciju tumora kreće se na liječenje ako se utvrdi da se pacijent može liječiti radioterapijom ili radiokirurgijom.

Sam radiokirurški zahvat najčešće se obavlja u drugom terminu, odvojeno od postavljanja dijagnoze, a može trajati od samo nekoliko minuta do sat vremena te se provodi u maksimalno pet odvojenih tretmana. Nakon dovoljnog broja zahvata pacijent u našu polikliniku dolazi na periodične postoperativne preglede kako bi se mogli pratiti rezultati tretmana – kaže ravnatelj, prof. dr. sc. Dragan Schwarz.

PODIJELI