PODIJELI

Željeznički kolodvor Dugo Selo slovi kao najprometniji po broju putnika u Hrvatskoj, odmah nakon Glavnog željezničkog kolodvora Zagreb. Na mjesečnoj bazi zabilježeno je preko 100 tisuća polazaka vlakom iz Dugog Sela prema Zagrebu.

Tijekom školske godine, iz Dugog Sela vlakom putuje oko 650 učenika i studenata na dnevnoj bazi, a cilj je poboljšati HŽ promet te povećati broj vlakova, osobito u kasnim satima.

Grad Dugo Selo, dodatno se angažirao po pitanju željezničkog prijevoza, pokrenuvši pitanje izgradnje novog stajališta vlaka – Kopčevec, čija bi izgradnja uvelike olakšala putovanje brojnim Dugoselscima. Također, pokrenuto je i pitanje sufinanciranja prijevoza učenika. Od strane grada iskazani su i zahtjevi za posebnim vlakovima za određene gradske manifestacije, kako bi ta ona postala bliža što većem broju građana šireg područja. Pokrenuta su i pitanja o integriranom prijevozu uz prijedlog da se na razini županije i grada Zagreba postignu određeni dogovori, kojima bi se poboljšalo putovanje putnika. Uz korištenje svih vidova prijevoza (željeznički i autobusni), u tijeku je na Saboru rasprava o posebnom zakonu koji će riješiti to, dosta složeno pitanje, osobito o financiranju i organizaciji integriranog prijevoza.

U cilju poboljšanja željezničko-putničkog prijevoza, nakon izgradnje novog dugoselskog kolodvora, bit će organiziran sastanak s HŽ infrastrukturom, a na kojem će se posebno raspraviti o rješavanju parkiranja za sve veći broj korisnika željezničko-putničkog prijevoz, mogućnosti korištenja dijela zemljišta od strane HŽ-a i sva ostala stručna i tehnička pitanja o ovoj, vrlo važnoj problematici za grad Dugo Selo.

Grad je od HŽ-a, dobio informaciju kako je u tijeku postupak nabave još dvadesetak novih kompozicija za prigradski promet, čime će se olakšati putovanje naših putnika.

PODIJELI