PODIJELI

Naš proslavljeni violinist Goran Končar nekoliko godina izbivao je iz javnosti nakon prijepora zbog dodjele nagrade Porin tadašnjem predsjedniku Ivi Josipoviću i polemika koje su se iz toga izrodile.

Končarevi glazbeni nastupi na našim pozornicama bili su uvelike prorijeđeni, ali su mu ostala širom otvorena vrata na svjetskim pozornicama na kojima nastupa desetljećima. Končar je nakon studija violine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu stjecao dodatno obrazovanje u Bernu i Genevi.

Magistrirao je 1978. godine na Konzervatoriju Čajkovski u Moskvi. Solističke koncerte imao je diljem Europe, SAD-u, Kini, Kanadi i Japanu. Bio je, uz ostalo, koncertni majstor Kraljevske filharmonije u London.

Prvi nosač zvuka izdala mu je tvrtka EMI u Londonu. Do 2012. godine bio je umjetnički voditelj i prvi violinist svjetski poznatog Zagrebačkog kvarteta. Nakon dulje medijske šutnje, dao je intervju Zagrebačkom listu i progovorio o problemima s kojima se susreće naša glazbena umjetnost, s kojima je kao glazbenik najjačeg formata, detaljno upoznat.

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Zagrebačkog Lista!

PODIJELI