PODIJELI

Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova Skupštine Grada Zagreba odlučio je da se Trg maršala Tita preimenuje u Trg Republike Hrvatske, a konačnu riječ imat će Gradska skupština koja bi nakon nedavnog konstituiranja, prvu radnu sjednicu trebala imati u drugoj polovici kolovoza.

Za preimenovanje su bili predsjednik Odbora Zlatko Hasanbegović, njegov kolega iz stranke Neovisni za Hrvatsku Tomislav Jonjić, Dragica Nikolić iz Stranke rada i solidarnosti BM 365 i Ivan Čelić iz HDZ-a. Rada Borić iz platforme Zagreb je naš bila je protiv prijedloga stranke Brune Esih i gradonačelnika Milana Bandića.

Ulje na vatru

Prije same rasprave koja je otvorila mnoga pitanja Hasanbegović je dao širi historiografsko-faktografski okvir za ovakvu odluku, što je samo dolilo ulje na vatru.

– Prema dostupnom arhivskom gradivu, koje je vrlo oskudno, stručne službe Skupštine pronašle su skromne tragove o načinu odlučivanja o imenu Trga maršala Tita od tadašnjih vlastodržaca, Komunističke partije Jugoslavije. Na sjednicama su sudjelovali notorni oficiri JNA koji su provodili brutalan teror nad zagrebačkim građanstvom i svim stvarnim, izmišljenim i potencijalnim protivnicima Jugoslavije. Tu je i kapetan Vlado Ranogajec, on ima ulicu u ovome gradu. Riječ je o osobi koja je na smrt osudila više desetaka političkih neistomišljenika.

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Zagrebačkog Lista!

PODIJELI