PODIJELI

Mnogima koji su rođeni 70-ih i 80-ih godina, muzika današnjeg modernog doba totalno je bezvezna, pa se s nostalgijom prisjećaju domaćih dance hitova 90-ih godina koji su žarili i palili u svim zagrebačkim diskoklubovima.

No s druge strane, neki su glazbenu scenu 90-ih nazivali „najmračnijom scenom“, zbog glupih „maloumnih“ tekstova koji su, neki bi rekli, „zaglupljivali hrvatsku mladež“. No o glupim tekstovima pjesama moglo bi se nadugačko i naširoko pisati i danas. Ali… ono što se nekada nazivalo „smećem“ od glazbe i dan danas, na nekim partijima jako dobro prolazi. Ljudi se vole otkačiti na hitove poput „Tek je 12 sati“, ili na popularnu pjesmu od Veline „ Sherry, Sherry“.

Vratimo se nekih 20-ak godina unazad i prisjetimo se kako je sve to zvučalo i izgledalo.

1. E.T. – „Tek je 12 sati“

Iako su se s godinama mijenjale pjevačice, ova grupa nije netragom nestala, već postoji i dan danas. Riječ je o jednoj od naših najpoznatijih elektroničkih sastava, a osnovan je prije 30-ak godina. Kao što znamo, Vanna je bila prva pjevačica ove grupe kojoj se pridružila 1991. godine, a nakon sedam godina krenula je u solo vode. Najveći uspjeh ET je postigao pjesmom “Tek je 12 sati”, koja je i dan danas veliki hit.

2. Veline – “Sherry, Sherry”

Danas modna dizajnerica i uspješna poduzetnica, nekada ste je svi znali po hitu “Sherry, Sherry”. Istina… bio je to njezin jedan jedini hit, ali i danas kad ga čujete na feštama, karaokama ili drugim zabavama, nesvjesno ga pjevušite.

3. Senna M – “Beba malena”

Pravo ime ovog začetnika elektronske glazbe i početka dancea na ovim prostorima je Senad Galijašević. Slobodno moćemo reći da je bio kralj dance muzike sa svojim bezvremenskim hitovima kao što su “Tuc-tuc” i “Beba malena”. Estradu je napustio prije 13 godina, danas je uspješni biznismen koji se bavi proizvodnjom filmske i TV opreme, ako i robotike za kamere. No jedno morate priznati…. njegove su melodije lako ulazile u uho, a pjevušili smo ih baš svi!

4. Ella – “Iza ponoći”

Ella, odnosno Marinela Jantoš, devedesetih je bila, mogli bi reći, najsjajnija dance zvijezda. No strelovita karijera ipak se nije dogodila. No definitivno, njezin najveći hit bio je “Iza ponoći”.

5. I Bee – “Šumica”

Ivana Banfić bila je jedna od kraljica hrvatske dance groznice, a njezin veliki hit bila je “Šumica”.

6. Kasandra – “I Got a Feeling”

Kasandra, pravim imenom Davorka Ručević, svojedobno je bila jedna od najvećih Nikitinih protivnica, ali i kraljica dancea. Dubokog glasa i lijepog stasa žarila je i palila 90-ih godina svojim hitovima “Sladoled” i “I Got a Feeling”. No onda je odjednom netragom nestala…

7. Nikita i Papageno – “Kapucino”

Nikolina Ivošević – Nikita, 90-ih je carovala vrhovima dance top ljestvice igrala je na kartu lascivnih i provokativnih nastupa.

8. Tajči – “Hajde da ludujemo”

I šećer na kraju – Tatjana Matejaš – Tajči, koja je sa svojim najpopularnijim hitom “Hajde da ludujemo” nastupila na Eurosongu 1990. godine.

PODIJELI