PODIJELI

Holding, kako neslužbeno doznajemo, već mjesecima priprema projekt, tj. gradski radio za vozače, kojemu je cilj smanjiti prometne gužve i čepove u gradu tako da pravodobno pruža servisne informacije o prometu u gradu.

Broj zaposlenih u Grupi ZH u posljednjih deset godina, od 2007., manji je za 2399 radnika, što je smanjenje od 18,8 posto. Tako kažu brojevi, a dobro upućeni ističu da je Holding bio i ostao izborna baza, ali i rezervna klupa za političke kadrove gradonačelnika Bandića u Robnim terminalima, Gradskim tržnicama i drugim podružnicama. Ako se pogledaju imena na izbornim listama, a koja danas sjede i u Gradskoj skupštini, onda to nije daleko od istine

Tu su i nesređene zemljišne knjige, koje se sada sređuju ‘preko koljena’, tj. popularnom zamjenom zemljišta, a za što se obično pokaže da je bilo na štetu grada. Primjerice, samo je jedan planinarski dom na Sljemenu, a ima ih dosta, upisan u katastar i ima riješene zemljišne knjige. Osim toga, gradska imovina prepuštena je zubu vremena, što znači da se njome ne gospodari primjereno praksi dobroga gospodara

Najmanje prihoda u Holdingu, 30 milijuna kuna, ostvaruje se od odlaganja i skladištenja otpada. Čistoća ima 1505 djelatnika, a Zrinjevac 673, tako da resursi postoje, kad već nema projekata EU

Grupa Zagrebački holding (ZH) objavila je ovih dana izvješće o održivosti za 2016. godinu u kojem je na pune 33 stranice te mnogim grafikama prikazano poslovanje te najveće gradske tvrtke, koja nam uredno svaki mjesec šalje račune za grijanje, uvećane za razdjelnike topline, ako ste ih ugradili, ili odvoz smeća, koji je sada dva puta tjedno za većinu Zagrepčana, a račun se nije smanjio.

To je ono što građani znaju o poslovanju Holdinga, čiji su prihodi prošle godine iznosili 3,35 milijardi kuna, a rashodi samo pola milijarde kuna manje. Dakle, najprofitabilnija tvrtka u sastavu te megagradske tvrtke, nastale prije četiri godine, je ZET s 500 milijuna kuna prihoda od prijevoza putnika. Istodobno, podružnica ZET ima i najviše zaposlenih, 3672, dok je Holding na kraju prošle godine imao 10.394 radnika, što je smanjenje za 252 radnika u odnosu na stanje od 31. prosinca 2015. godine.

Svježa krv

Broj zaposlenih u Grupi ZH u posljednjih deset godina, od 2007., manji je za 2399 radnika, što je smanjenje od 18,8 posto. Tako kažu brojevi, a dobro upućeni ističu da je Holding, koji je preživio i naprasnu smjenu Uprave izbrane putem javnog natječaja prije dvije godine, bio i ostao izborna baza, ali i rezervna klupa za političke kadrove gradonačelnika Milana Bandića u Robnim terminalima, Gradskim tržnicama i drugim podružnicama. Ako se pogledaju imena na izbornim listama, a koja danas sjede i u Gradskoj skupštini, onda to nije daleko od istine.

Naravno, svježa krv u tromom i neučinkovitom sustavu gradskih podružnica, koje samo rade svoj posao, uvijek je dobro došla. Prosječna starost zaposlenika iznosila je lani 42,3 godine, a nije nevažno da je lani zaposleno 332 novih radnika. Sve to stoji u spomenutom izvješću o održivosti, koji je više skup lijepih želja, iako u njemu stoji i da je prosječan broj sati osposobljavanja po zaposleniku Holdinga godišnje samo šest, a prema spolu, to je šest sati za žene, a pet za muškarce. Toliko o cjeloživotnom učenju, bez kojeg nam nema napretka, a koje je kod nas, kad se jednom zaposlite, posebno u državnoj ili gradskoj tvrtki, prije iznimka nego pravilo.

Ali, nije sve tako crno. Holding, kako neslužbeno doznajemo, već mjesecima priprema projekt, tj. gradski radio za vozače, kojemu je cilj smanjiti prometne gužve i čepove u gradu tako da pravodobno pruža servisne informacije o prometu u gradu koji je samo ljeti podnošljiv, kad je Zagreb gotovo prazan. No, početkom školske godine, odnosno prvim kišama, vozači koji se svakodnevno voze Zelenim valom i širim centrom grada znaju što bi takav projekt značio za njih.

Otpad čeka projekte EU

No, grad će teško naprijed, ako ne riješi goruće pitanje gradskog otpada jer bi Centar za njegovo učinkovito zbrinjavanje, koji nikako da saživi, trebao konačno proraditi do 2020. godine, za kada je najavljeno i zatvaranje privremenog smetišta na Jakuševcu, koji je i potencijalna eko-bomba za cijeli Zagreb. Trenutačno, najmanje prihoda u Holdingu, 30 milijuna kuna, ostvaruje se od odlaganja i skladištenja otpada. Čistoća ima 1505 djelatnika, a Zrinjevac 673, tako da resursi postoje, kad već nema projekata EU.
S druge strane, nadamo se da su prošla vremena kad je Zagrebparking, koji je među prvima u Europi uveo plaćanje parkiranja mobitelom, ali nije imao više sreće s gradskim garažama – neke nikad nisu ni sagrađene, kao ona ispod HNK – posluje s pozitivnom nulom. No, bila su to netržišna vremena kad je Zagrebparking, prije 15-ak godina, morao imati reklamu na Dinamovu stadionu, kao i druga javna poduzeća, iako nemaju proizvod, nego uslugu kojoj ne treba nikakva posebna reklama.

Tu su i nesređene zemljišne knjige, koje se sad sređuju “preko koljena”, tj. popularnom zamjenom zemljišta, a što se obično pokaže da je bilo na štetu grada. Primjerice, samo je jedan planinarski dom na Sljemenu, a ima ih dosta, upisan u katastar i ima riješene zemljišne knjige. Osim toga, gradska imovina prepuštena je zubu vremena, što znači da se njome ne gospodari primjereno praksi dobroga gospodara pa se na vrhu Medvednice, kod svratišta Kraljica, može vidjeti da je cijeli dom devastiran i godinama već stoji zapušten+

Kredit za restrukturiranje

Ipak, izdanje druge tranše obveznica na domaćem tržištu kapitala Zagrebačkog holdinga kojima je dug na stranom tržištu kapitala zamijenjen zaduženjem u kunama po povoljnijim uvjetima, bila je prigoda da početkom srpnja čujemo i vidimo predsjednicu Uprave Holdinga Anu Stojić Deban, koja ga je ocijenila izuzetno uspjelim.
Stojić Deban izvijestila je kako je uspješno isplaćeno 300 milijuna eura obveznica na inozemnom tržištu kapitala, od čega je još lani isplaćeno 147 milijuna eura, a preostalih 153 milijuna s pripadajućim kamatama.

Cijela financijska operacija počela je još prije tri godine, kad i restrukturiranje Holdinga, Društvo je prezentirano potencijalnim investitorima i ostvareni su povoljniji uvjeti zaduživanja, rekla je Stojić Deban te podsjetila da je lani izdano 1,8 milijardi kuna i još 500 milijuna kuna korporativnih obveznica. Kamata na eurske obveznice bila je 5,5 posto, a na kunske je 3,87 posto, smanjen je kamatni rizik i oslobodili smo se valutnog rizika koji nam je visio iznad glave, istaknula je Stojić Deban, dodavši kako su imali potporu Grada Zagreba koji je izdao jamstvo za izdavanje obveznica na hrvatskom tržištu, a dospijeće im je 2023. godine.

Pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić kaže kako je završena operacija počela prije 10 godina kada su izdane obveznice kojima su prikupljena sredstva za Zagrebački holding i realizaciju planova. Smanjivan je dug, a zaduživanje je sada povoljnije nego prije 10 godina zbog globalnih kretanja, ističe Kojić i pojašnjava da je bila riječ o revolving kreditu i izdavanju jamstva jer limit praktički nije prekoračen s obzirom na to da je stari dug od 300 milijuna eura refinanciran novim, povoljnijim, zaduživanjem.

PODIJELI