PODIJELI

Hrvatska pošta, u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba i Gradom Zagrebom, promovirala je prigodne poštanske marke koje prikazuju tržnicu Dolac i Crkvu svetog Marka.

One su dio serije poštanskih maraka Hrvatski turizam – Zagreb nastalih na temelju fotografija Davora Rostuhara, dok im je autor zagrebački dizajner Vladimir Buzolić-Stegu. Marci s motivom tržnice Dolac nominalna vrijednost je 2,80 kuna, dok je onoj s motivom crkve Svetog Marka vrijednost 5,80 kuna. Naklada izdanja je 200 tisuća primjeraka po motivu, a marke su izdane u arčićima od po 10 komada. Ove se poštanske marke mogu kupiti u internetskoj trgovini Hrvatske pošte.

A zašto baš Dolac i Crkva svetog Marka kao motiv!?

Trg svetog Marka, s crkvom svetog Marka, nije se znatnije promijenio od svog nastanka 1242. godine. Bio je središtem javnog i političkog života, najprije slobodnoga kraljevskoga Gradeca, odnosno Zagreba, a poslije i čitave Hrvatske. Na trgu, ispred crkve svetog Marka, stoljećima se potvrđivala gradska vlast, hrvatski banovi su davali prisegu, a ovu je lijepu tradiciju 1992. godine obnovio i prvi predsjednik samostalne Hrvatske dr. Franjo Tuđman. Najveća umjetnička vrijednost crkve je njen gotički južni portal, dok joj posebnu zanimljivost daje krov prekriven šarenim glaziranim crepovima. Na njegovoj lijevoj strani prikazan je povijesni grb Trojedne Kraljevine Hrvatske, Dalmacije i Slavonije, a na desnoj je strani grb grada Zagreba sa širom otvorenim gradskim vratima, simbolom gostoprimstva Zagrepčana.

Tržnica Dolac je nesumnjiva turistička atrakcija koju posjećuje gotovo svaki drugi gost našega grada. Otvorena je 1930. godine i važan je, ako ne i najvažniji dio zagrebačke gastronomske ponude. Stoljećima su vrijedne žene iz sela zagrebačke okolice u grad svakodnevno donosile pune košare domaćih proizvoda. Njima su u znak zahvalnosti Zagrepčani na tržnici Dolac podigli spomenik – skulpturu kumice Barice.

PODIJELI