PODIJELI

Najpoznatija samoborska slastica je kremšnita, a tajnu tog pjenastog kolača ispričao nam je Marijan Žganjer koji sa suprugom Brankom od 1995. godine vodi poznatu samoborsku slastičarnicu “U prolazu”.

Foto: Marin Vajdić

Samoborska kremšnita specifična je po jednostavnosti jer sadrži samo pet sastojaka – jaja, mlijeko, malo brašna, šećer i vanilin šećer, bez zgušnjivača. Kvaliteta namirnica također utječe na kolač pa je najbolje koristiti svježe mlijeko sa što manje konzervansa, preporučuje Marijan Žganjer.

Tko će čekati da se ohladi

– U principu, najbitnija je tehnika izrade, odnosno zlatne ruke naših slastičarki koje znaju točno koliko dugo treba miksati smjesu jer ako traje predugo, to utječe na gustoću. Posebno je i to da mnogi ljubitelji samoborske kremšnite naš kolač vole pojesti dok je još topao, mnogi s nestrpljenjem čekaju da se topla kremšnita nareže i da im se odmah dostavi na stol – kaže Marijan Žganjer koji je prepričao kako je recept stigao u Samobor.

– Slastičar Đuro Lukačić recept je donio iz srednjouropskih gradova, Beča i Budimpešte, gdje je pekao zanat. Originalni recept pomalo je izmijenio i tako smo dobili našu samoborsku kremšnitu – kaže Marijan Žganjer.
Pri izradi kolača bjelanjke se ne smije predugo miješati, a ni kremu od jaja, mlijeka i brašna ne smije se predugo kuhati, treba paziti da ne zagori uz stalno miješanje smjese koja po gustoći treba biti slična svježem pudingu.
U njihovoj slastičarnici “U prolazu” zaposleno je 24 radnika, od čega sedam slastičarki. Zanimljiv je podatak i da su im trenutačno četiri slastičarke na porodiljnom dopustu pa su zaposlili tri mlade djevojke koje su netom završile školu.

Ništa bez bermeta

Za vrijeme fašnika, odnosno mjesec dana prije, u njihovoj slastičarnici mogu se pojesti i krafne. Osim tih slastica, prave razne vrste torti – od zaherice preko tutankamona pa do laganijih voćnih kolača, a može se popiti i vino jer imaju dozvolu za točenje alkoholnih pića.

– Nemamo previše vrsta, no sasvim dovoljno za ljubitelje vina koji poznaju samoborski kraj. Ne možemo bez samoborskog bermeta koji je tradicija kao i samoborska kremšnita, dok od bijelih vina držimo chardonnay i cabernet souvignon, a točimo i roze – kaže Marijan Žganjer.

Slastičarnica U prolazu ime je dobila na zanimljiv način, otkriva vlasnik.
– Kad smo pokretali posao, postavili smo nagradno pitanje kako da nazovemo lokal. Ljudi su nam iznosili dosta dobre ideje. Naš samoborski pjesnik Joža Prudeus rekao mi je: ‘Čuj, najbolje je da lokal nazoveš U prolazu’ – to ti je Samobor, moraš jesti kremšnite u prolazu, dođeš, staneš, pojedeš. Prihvatili smo njegovu sugestiju i na kraju je ispalo jako dobro – kaže Žganjer.

Brza izrada i vješti potezi

Slastičarka Snježana Frklić u slastičarnici U prolazu radi 17 godina. Njezine vrijedne ruke, ali i ruke njezinih kolegica, svaki dan isporučuju brojne kremšnite. Demonstrirala nam je način na koji se rade kremšnite, a veoma je važna, istaknula je, brzina. Potezi moraju biti vješti da se kremica ne ohladi dok se izlijeva na kore koje također prave same.

Samoborska kremšnita,
prema preporuci slastičarke Snježane Frklić

Sastojci:
tri litre mlijeka
21 dkg glatkog brašna
75 dkg kristalnog šećera
18 jaja
dvije žlice vanilin šećera
dvije kore
Priprema:
Odvojimo žutanjke u koje dodamo tri litre kipućeg mlijeka, brašno i 5 dag šećera. Zamutimo smjesu, kuhamo na otvorenoj vatri i u međuvremenu istučemo snijeg od bjelanjaka s ostatkom šećera. Nakon 10-ak minuta dodamo žutu smjesu u tučeni bjelanjak i lagano miješamo.

PODIJELI