PODIJELI

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek potpisale su prošlu srijedu Odluku o zajedničkom financiranju programa poduzetništva u kulturi za područje nakladništva i knjižarstva u 2017. godini.

Objavljeni su i rezultati dvaju natječaja, redovitog natječaja za poduzetništvo u kulturi, za koji su redovito bila osigurana 2 milijuna kuna, i poseban natječaj za poduzetništvo u kulturi za nakladnike i knjižare, za koji smo zajednički Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo kulture osigurali 4 milijuna kuna u ovoj godine.

Zapošljavanje u novim knjižarama

Program poticanja poduzetništva u kulturi pokrenut je kao pilot-projekt 2008. Ministrica kulture napomenula je kako je to trajalo do 2013. kada se Ministarstvo gospodarstva povuklo.

– Mi smo se na razini Vlade dogovorili, a ovaj program za nakladnike i knjižare samo je prvi korak da taj program nastavimo razvijati zajednički, i to pokušavajući alocirati što veći iznos sredstava koja su nam na raspolaganju iz fondova EU – rekla je ministrica Obuljen Koržinek.

Natječajem su željeli reagirati na krizu velikih knjižarskih lanaca, čime žele potaknuti i povećanje zanimanja za knjigu. Najavila je kako će zajedno sa Zajednicom nakladnika i knjižara razraditi kriterije o definiranju knjižare kako bi u suradnji s lokalnom upravom i nekim prostorima koji su im na raspolaganju kroz državnu imovinu omogućili potporu onim poduzetnicima koji će biti spremni ulagati u nove knjižare.

Najveći dio programa financirat će primjenu novih tehnologija, marketinga i zapošljavanja.

Sredstva su odobrena i u nekoliko ključnih kategorija – za nabavu tehnologija oko 30 posto sredstava, među kojima su inicijative za pokretanje web knjižara.

U kategoriji ostalih djelatnosti, u prvom redu tehničko-materijalni troškovi za uređenje prostora, odnosno renoviranje postojećih knjižara u Zagrebu, Osijeku, riječkih antikvarijata te otvaranje novih knjižara u Bjelovaru, Zagrebu i nabava opreme za novootvorenu knjižaru u Varaždinu.

Oko 24 posto sredstava namijenjeno je zapošljavanju u novopokrenutim knjižarama, a 12 posto sredstava za promidžbene aktivnosti. Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva poduzetništva i obrta Martina Dalić ocijenila je kako je ministrica kulture prepoznala problem koji je mogao rezultirati nestankom knjižarske mreže u cijeloj zemlji. Izrazila je nadu da će ovaj program od 4 milijuna kuna osigurati stabilnu mrežu u cijeloj Hrvatskoj. Pozvala je poduzetnike u nakladništvu i knjižarstvu da intenzivnije koriste i sredstva europskih fondova.

Najviše Superknjižari i Znanju

Na Javni poziv za predlaganje programa poduzetništva u kulturi za područje nakladništva i knjižarstva u 2017. od 6. lipnja stigla je 81 prijava, a posebno povjerenstvo odabralo je 45 programa za koje je odobren ukupan iznos od 3.994.140 kuna.

Najveći iznosi, po 210 tisuća kuna, odobreni su Superknjižari d.o.o. za redizajn stranice i marketinšku kampanju te Znanju d.o.o. za razvoj i unaprjeđenje knjižarske djelatnosti. Riječkom antikvarijatu Ex libris za program “Antikvarijat kao gradsko središte kulture” odobreno je 200 tisuća kuna, a 167.400 kuna dobila je tvrtka Hoću knjigu d.o.o. za otvaranje i opremanje knjižara te zapošljavanje u sklopu knjižarske djelatnosti.

Po 150 tisuća kuna odobreno je Fortuni d.o.o. za otvaranje i opremanje antikvarijat-knjižare Biblos u Zagrebu te zagrebačkom V.B.Z.-u za unaprjeđenje knjižarske djelatnosti, dok je zaprešićki nakladnik Fraktura dobio 110.500 kuna za primjenu CRM-a u mrežnoj prodaji i promidžbi knjiga te poticanju čitanja.

Udruzi Sa(n)jam knjige u Istri odobrene su 102 tisuće kuna za program “Giardini 2: Utočište za nakladnike, autore i čitatelje”, dok su po 100 tisuća kuna za svoje programe dobili 24sata za Magazin BestBook, varaždinski nakladnik Katarina Zrinski za rješenja za integriranu mrežnu platformu, Knjigica iz Bjelovara za otvaranje nove knjižare u tome gradu, Lamaro digital za tehnologiju izrade e-knjige s ciljem unaprjeđenja čitanja i samoizdavaštva, Mozaik knjiga za nove tehnologije i web prodaju, Spiritoso za nastavak projekta Knjiga kao autentičan kulturni suvenir, Synopsis za nabavu dostavnih vozila i novih tehnologija te Vitez Rolando za pokretanje nove izdavačke kuće i otvaranje knjižare.

Tvrtki Fokus komunikacije odobreno je 96 tisuća kuna za razvoj novih kanala distribucije i prodaje knjiga, 92.650 kuna odobreno je Sandorfu za razvojni projekt direktne prodaje, a 92 tisuće kuna odobrene su TIM pressu za knjižni portal Razgledaj/posudi/kupi.

Odbijeno 36 programa

Po 90 tisuća kuna odobreno je Nakladničkoj kući Tonimir za unaprjeđenje nakladničke djelatnosti u novootvorenoj knjižari i čitaonici i Svjetlima grada za program “Knjižara u kakvu sam oduvijek želio ući”. Za preostala 24 programa odobreni su iznosi između 50 i 90 tisuća kuna, a odbijeno je ukupno 36 programa.

Ministarstvo financija i Ministarstvo kulture ovim su programom “hitne pomoći” krenuli zaustaviti sunovrat hrvatske kulture u koji se upalo nakon odlaska u stečaj najvećeg knjižarsko-nakladničkog konglomerata u nas.

Neki zli jezici upoznati s prilikama u domaćem nakladništvu i knjižarstvu prokomentirali su jučer objavljenje rezultate rečenicom “gle, oni koji već imaju para dobili su najviše, a sirotinji opet mrvice ili ništa”, ali ta tvrdnja baš i ne drži vodu jer su sredstva dobili i mnogi manji nakladnici, od etabliranih poput Zagrebačke naklade do novopokrenutih poput Mitopeje, te neki iskusni knjižari koji su radili za (ne njihovom krivnjom) propale divove sad imaju dovoljno novca za pokretanje novih knjižara; među ostalim, Bjelovar, koji je dosad imao samo crkvenu knjižaru, dobit će i mjesto gdje sekularna publika može nabavljati knjige.

Mišo Nejašmić, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, u kratkom razgovoru za Zagrebački list rezultate je prokomentirao kao izvrsne i smatra da je velika stvar što su se sad, makar i kao “gašenje požara” i saniranje katastrofe nastale padom u stečaj najvećeg lanca knjižara Algoritam MK, počinju raditi stvari koje su se trebale raditi prije desetak i više godina.

Kao bivši vatrogasac, ove nove mjere i potpore usporedio je ne s gašenjem požara, nego s postavljanjem mreže hidranata koja će omogućiti gašenje svakog “požara” koji bi u nakladničkoj djelatnosti mogao izbiti. Kako on kaže, u Ministarstvu su se jako potrudili da svim programima koji su makar i jedva zadovoljili propozicije natječaja dodijele sredstva, te je tako prošlo 48 programa, a ona 36 koja nisu prošla uglavnom su oni koji su u podnošenju aplikacije “promašili ceo fudbal”.

Smatra da je uključivanje Ministarstva znanosti, Ministarstva gospodarstva i finacija u projekte u kulturi ispravan put i da se, ako može doći do prijeko potrebnog oživljavanja (i preživljavanja) djelatnosti ne samo u nakladništvu i knjižarstvu, nego i u drugim granama kulture i kreativnih djelatnosti, što će stvoriti nove kulturne vrijednosti koje će ojačati hrvatsku kulturu i činiti dio njezine baštine.

(Autor: Marko Frančović)

PODIJELI