PODIJELI

Policijska uprava zagrebačka provela je istragu nad 30-godišnjim srbijanskim državljaninom zbog sumnje da je zajedno s 34-godišnjim hrvatskim državljaninom počinio prijevaru na štetu tvrtke iz Poljske.  

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno je da su osumnjičeni sredinom 2017. godine izradili lažnu web stranicu stvarnog trgovačkog društva sa sjedištem u Republici Austriji te se lažno predstavili kao odgovorne osobe tog trgovačkog društava i prikazivanjem lažnog činjeničnog stanja doveli u zabludu odgovornu osobu trgovačkog društava iz Poljske, koje im je uz odgodu plaćanja, početkom srpnja 2017. godine, isporučilo oko 110.5 tona PVC plastične, građevinske folije ukupne vrijednosti oko 99 tisuća eura.

Preusmjeravali autoprijevoznike

Sumnja se da su preuzimanje obavili na način da su autoprijevoznike koje su angažirali preusmjerili s mjesta istovara u Republici Austriji na mjesto istovara u Republici Hrvatskoj, u skladište na području Marije Bistrice, koje je prethodno unajmio 30-godišnjak. Pretragom navedenog skladišta, a temeljem naloga suda, pronađeno je i privremeno oduzeto 55 paleta težine 64 tone.

Protiv osumnjičenih policijski službenici podnijeli su kaznenu prijavu nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, dok je 30-godišnji srbijanski državljanin u utorak, 1. kolovoza predan pritvorskom nadzorniku.

Roba će biti vraćena u Poljsku

Kriminalističkim istraživanjem također je utvrđeno da su osumnjičeni dio robe prodali 35-godišnjem hrvatskom državljaninu kod kojeg je prilikom pretrage doma i drugih prostorija koje koristi, a temeljem naloga suda, pronađeno 20-tak paleta PVC folija. Protiv njega će policijski službenici podnijeti kaznenu prijavu nadležnom odvjetništvu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela prikrivanja.

Sveukupna vrijednost otuđene robe iznosi oko 732.600 kuna, a policijski službenici su dosadašnjim postupanjem pronašli sveukupno 75 paleta odnosno 86.6 tona folije koja će biti vraćena oštećenoj tvrtki.

PODIJELI