PODIJELI

Vinko Žuljević Klica ubijen je prije četiri godine, izrešetan u zagrebačkim Sesvetama na povratku s jutarnje mise, a ni dan-danas ubojice nisu pronađeni.

Istražitelji tapkaju u mraku. Interpol je nedavno Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Srpske poslao dvije fotografije – skice muškaraca koji su možda upetljani u Klicino ubojstvo. Oba su muškarca u dobi između trideset i četrdeset godina, jedan je visine od 180 centimetara, svijetle kože, smeđe kose i smeđih očiju, dok je drugi malo niži od 175 cm, obrijane glave, crvenkastih obrva, brade i brkova.

Dok policija Republike Srpske moli građane da im se jave ako prepoznaju te muškarce, čini se da je to unaprijed izgubljena bitka jer te su fotografije već objavljene u medijima, a rezultata nije bilo. Rezultat nije polučila, barem do sada, ni nagrada od milijuna kuna koju su prije nekoliko mjeseci nudila očajna Žuljevićeva braća za informacije o ubojstvu.

Inspektori su u neslužbenom razgovoru komentirali da ta nagrada neće pomoći u razrješenju krvoprolića, već će samo zakomplicirati odnose u kriminalom miljeu, što bi pak moglo rezultirati novim neredima. S druge strane, za kakvu bi točno informaciju netko dobio milijun kuna i tko će im to garantirati?

NN osumnjičeni počinitelji

Dok se ubojstvo ne riješi, NN osumnjičeni počinitelji, kako se kaže policijskim rječnikom, i dalje će stajati na Interpolovoj tjeralici. Na njoj se trenutačno nalazi 420 hrvatskih državljana kojima prijeti uhićenje i izručivanje zemljama u kojima su prekršili zakone. Hrvate se naviše traže zbog trgovanja drogom i ratnih zločina.

Javno, na internetskim stranicama Interpola, najveće međunarodne policijske organizacije koja broji 190 zemalja članica, trenutačno se nalaze imena dvadeset Hrvata, identitet ostalih za kojima se traga je tajan.

Javno je, međutim, ime Sime Šljivića. Ima 37 godina i dvojno državljanstvo, hrvatsko i bosanskohercegovačko, a traži ga se zbog kriminalnog udruživanja i trgovine drogom. Prije tri godine taj rođeni Kladanjin, uhićen je u Hercegovini u međunarodnoj akciji “Gas” sa Zdravkom Jurkovićem i Mladenkom Ostojić, i to zbog sumnje da su iz BiH u Hrvatsku prokrijumčarili 85 kilograma marihuane, čija se vrijednosti na ulici procjenjuje na oko 120 tisuća eura.

Bojan Dragičević

Stranicu Interpola krasi i fotografija nepopravljivog pljačkaša – Bojana Dragičevića, 36-godišnjaka koji je već nekoliko puta dokazao da mu rešetke na zatvorskim ćelijama nisu prepreka za slobodu. Naime, snalažljivi Dragičević, rodom iz Gračaca, pobjegao je iz zatvora u Srbiji, zatvora u Bosni i Hercegovini, a pobjegao je i čuvarima iz zatvora u Puli.

Tako je prije četiri godine zbrisao iz Lepoglave, zatvora u koji se smještaju opasniji kriminalci, ali je pronađen u okolnoj šumi nekoliko sati poslije. Tamo je pak završio zbog dvije oružane pljačke Splitske banke u Šibeniku 2005. Istu je poslovnicu s kolegama opljačkao u razmaku od nekoliko dana, i to s plastičnim pištoljima, a ekipa se tako domogla gotovo 900 tisuća kuna.

Nakon toga, sedam je godina bio na Interpolovoj tjeralici, sve dok nije sasvim slučajno uhićen u Kašincima kod Laktaša u BiH te odveden na izvršavanje četverogodišnje zatvorske kazne. Sada je ponovno nestao.

Droga i prostitucija

Za Branimirom Ćaletom, 32-godišnjim Hrvatom, rođenim u Banskáoj Bystrici u Slovačkoj, traga se zbog sumnje da je 2013. ubio svoju djevojku, ukrajinsku menadžericu, 36-godišnju Annu Kitaevu, s kojom se upoznao u Primoštenu gdje je radio kao konobar. Tijelo nesretnice s razbijenom lubanjom, zamotano u plahtu, pronašla je čistačica u sobi hostela u gradu Dnjipropetrovsku, a Anna je tada bila u sedmom mjesecu trudnoće.

Branimir Ćaleta

Njezina je obitelj prst odmah uperila prema hrvatskom zaručniku, no Ćaleta je sve zanijekao. Za medije je tada izjavio da nije ni znao da je trudna te da ga je sve to šokiralo. – Bio sam u Ukrajini, ali nismo se dogovarali, nego smo se slučajno sreli. Bili smo u tom hostelu, malo smo pričali i ona je otišla – izjavio je tada Ćaleta kojemu se gubi svaki trag.

Berislav Žigrović, 48-godišnji Zagrepčanin, bježi da se u Albaniji ne bi suočio s optužbama za proizvodnju i prodaju heroina.
A hrvatski i bosanskohercegovački državljanin, Miroslav Čosić, 42-godišnji pravnik, rodom iz Zenice, nedavno je osuđen u Sarajevu zbog navođenja na prostituciju.

To mu je zasad prva presuda za kazneno djelo, osuđen je na zatvor od šest mjeseci, no očito se ne namjerava predati jer je u bijegu već godinama, tako da se nije pojavio ni na suđenju. Od 2007. do 2012. u Busovači gdje je živio, s još dvojicom je nazivao žene iz Srbije koje su zatim dolazile u kafić “As” u Busovaču i pružale seksualne usluge gostima tog objekta, ali i na drugim okolnim mjestima.

Godinama na tjeralici

Za Mladena Markovića Interpolova tjeralica nije ništa novo. Na njoj se taj 44-godišnjak iz Blaževca u BiH, nalazi već godinama, trenutačno zbog trgovine drogom. Na stranicama crne kronike u Hrvatskoj našao se prije tri godine, kada je uhićen u Zagrebu gdje se skrivao od međunarodne tjeralice.

Mladen Marković

Družio se s Predragom Bojićem, bratom vlasnika kluba Pasha, koji je bio u velikim dugovima. Policija je cijelu ekipu uhitila zbog sumnje da su krijumčarili Turke i tražitelje azila, u podrumu kluba skladištili i prodavali lažno markiranu odjeću poznatih kreatora, a Marković je u Zagreb doveo neke muškarce iz BiH koji su krali po gradu. Tada je završio iza remetinečkih rešetaka, ali je očito ponovno pobjegao jer se sada njegova slika nalazi na crvenoj listi Interpola. Crvena lista Interpola označava osobe za kojima se traga zbog kaznenih djela, a plava nestale osobe iz zemalja članica Interpola.

Hrvatskih državljanki nema na javno objavljenoj listi, iako je donedavno na njoj dugo bila Riječanka, 40-godišnja Ana Pečaver-Lesić koju su tražili zbog poticanja na ubojstvo Ljubomira Novaka još 1995., u čemu je sudjelovao i njezin otac Mario. Oboje su nepravomoćno osuđeni na 15 godina iza rešetaka. SAD ih je navodno odbio izručiti jer su tijekom istrage pravomoćno oslobođeni.

(Autor: Marijana Pleše)

PODIJELI