PODIJELI

Urbani običaj kojeg smo gledali prije 15-ak i više godina, polako ali sigurno izumire i nestaje s naših zelenih površina. Riječ je o klofanju tepiha, kako bi rekli Zagrepčani.

Facebook/Jasminka Fresl‎/Osamdesete u Zagrebu

Okvir za isprašivanje tepiha ili (gelender) mogao se vidjeti po kvartovima iza ili ispred stambenih zgrada, no danas on služi sasvim drugoj svrsi.

Klofanje, odnosno isprašivanje tepiha bila je vrlo česta pojava za vrijeme proljetnog čišćenja stanova, no to nije bila  znimka….klofalo ga se uvijek, a najčešće je to bio subotnji ritual. No bio je to dosta fizički zahtjevan posao, pa je on najčešće pripao jačem spolu. O tome svjedoče i pojedine scene starih crno-bijelih dokumentarnih filmova o “periferiji” Zagreba koja u 1960-im godinama postepeno nestaje i ustupa mjesto, kako se govorilo, “lijepim zgradama s komfornim stanovima”.

Facebook/Vinko Coce‎/Osamdesete u Zagrebu

No za razliku od današnjih, tadašnji projektanti nisu zanemarili taj bitan dio građanskog „komfora“, pa se na zelenim površinama uvijek našlo mjesta za okvir preko kojeg bi se mogao prebaciti tepih koji bi se potom dobro isklofao.

Prepušteni zubu vremena

I danas ovakve okvire možemo vidjeti na površinama pokraj zgrada. No kad ste zadnji put vidjeli susjedu kak’ klofa tepih? Vjerojatno prije „100 godina „, no to niti ne čudi budući da nam je danas puno jednostavnije odnijeti ga na kemijsko čišćenje ili ga jednostavno usisati. S obzirom na to, okvir za isprašivanje izgubio je svoju prvobitnu ulogu, pa sada služi kao stalak za odlaganje bicikla, neki na njima rade zgibove, a nekima odlično posluži kao gol. Ove željezne konstrukcije danas su pale u zaborav, a mlade vjerojatno ni ne znaju čemu one uopće služe.

Kaj si luda?

Danas, kada bi sa svojim tepihom izašli van, prebacili ga preko gelendera i snažno počeli klofati, moguće je da bi neki pomislili :“Čuj ovu, kaj je luda?“ Sličnog je mišljenja i Jasminka koja se u Facebook grupi „Osamdesete u Zagrebu“, prisjetila dobrih starih dana.

Facebook/Klara Botić Clarica‎/Osamdesete u Zagrebu

-Ponekad bih rado izašla i izlupala svoj tepih ili deku ali se bojim da bi me se gledalo sa čuđenjem; “gle ovu ludu kaj sad lupa i uznemirava cijelo susjedstvo – napisala je Jadranka.

I ako realno pogledamo vrijeme i okruženje u kojem živimo, ovaj komentar je logičan i u njemu ima puno istine, jer… ajde u subotu pokušajte isklofati svoj tepih i pratite reakcije susjeda, pogotovo današnje mladeži.

PODIJELI