PODIJELI

Tkalčićeva ulica, ili kako je neki nazivaju – duša starog Zagreba rijetko kome nije poznata, pogotovo Zagrepčanima koji upravo ovdje, već ritualno obožavaju ispijati kavu.

No za one koji ne znaju, Tkalčićeva ulica nije se oduvijek ovako zvala, a njena povijest je vrlo zanimljiva.

Facebook/Zlatko Šapina‎/Zagreb – Kakav je bio nekada (SLIKE, VIDEO) 1934- godina

Stara Tkalča – živopisna ulica

Ova živopisna gradska ulica u samom centru grada nastala je u potočnoj dolini između omeđenih u srednjem vijeku utvrđenih najstarijih zagrebačkih naselja Gradeca i Kaptola, piše portal magicus.info

Na ovom mjestu je u davna vremena tekao potok Medveščak zvan nekoć i Cirkvenica, Cirkvenik, Stari Potok, slikovit s mostićima i mjestimično zarubljen drvećem. Kaptolska i gradečka jurisdikcija često su se sporile pa i borile zbog korištenja vode i gradnje mlinova.

Facebook/Vinko Coce‎/Osamdesete u Zagrebu

Nakon mira sklopljenog 1392. godine mlinovi se ne grade od polovice današnje Medvedgradske i duž današnje Tkalčićeve ulice. Na potezu Tkalčićeve tako su ostala samo dva mlina, na posjedu cistercitskog samostana. Proizvodnja mlinova suoblikovala je prostor cijele potočne doline, a zadovoljavala je potrebe cijelog Zagreba do druge polovice XIX stoljeća.

Zagađen potok

U XVIII. stoljeću proizvodna tradicija potočne doline potaknula je podizanje prve zagrebačke manufakture sukna, sapuna i papira, likera i kamenine, a 1864. godine i tvornicu koža koja je izrasla u najveći industrijski pogon u Zagrebu. No industrija je poremetila ekološku ravnotežu doline te je postala najvećim zagađivačem potoka, a on najvećom smetnjom uređenju i razvoju dijelova grada kojima je prolazio.

Damir Delić/‎Zagreb – Kakav je bio nekada (SLIKE, VIDEO)
1904. Tkalčićeva. (do 1913. ulica Potok.)

U sklopu najvećeg komunalnog zahvata te epohe – kanalizacije grada 1898. godine potok je nadsvođen i preusmjeren u dolinu Ribnjaka odnosno u današnju ulicu Medveščak i dalje usmjeren prema Savi. Nestali su svi mostići pa tako i čuveni Krvavi most (srušen je 1899.).

Zlatko Šapina‎Zagreb – Kakav je bio nekada (SLIKE, VIDEO) Tkalča 1936. godina

Zajedno sa susjednom Kožarskom ulicom, Tkalča je bila ulica siromašnih radnika i sluga koji su radili za bogate građane Gradeca ili pak crkvene velikodostojnike Kaptola. Naime, prvotno se ova najpopularnija zagrebačka ulica zvala Potok ili Potočna ulica koja je do prvih desetljeća 20. stoljeća pošljunčana šljunkom iz Trnja i posipana cestovnim posipalom iz kamenika u gornjoj Bistri kao i sve druge okolne ulice. Nakon toga do danas je asfaltirana.

Ivan Krstitelj Tkalčić

Godine 1840. rođen je hrvatski povjesničar i svećenik Ivan Krstitelj Tkalčić, te je po njemu ova ulica 1913. godine i dobila ime. Tkalčić je bio kapetan u Sisku, zatim prebendar Zagrebačkog kaptola i kaptolski arhivar. Posvetio se proučavanju povijesti Zagrebačke biskupije i grada Zagreba. Bio je knjižničar Akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu. 1953. godine Tkalčićeva ulica zaštićena je kao urbanistička cjelina izrazite ambijentalne vrijednosti, a 1965. godine raspisuje se jugoslavenski natječaj za revitalizaciju ulice, prvi takve vrste u nas. 1967. godine izrađuje se Detaljan urbanistički plan sanacije i revitalizacije Tkalčićeve ulice.

Turistički najposjećenija

Danas je Tkalča kao što nam je i poznato turistički najposjećenija ulica u kojoj se okupljaju baš sve generacije. “Živa” je ujutro, danju i noću, kao da nikada ne spava. Brojni kafići, butici i restorani ljudima su jednostavno neodoljivi i svaki joj se put iznova divimo. Šetajući Tkalčom, uživamo u duhu prošlih vremena, kojeg su nam ostavili stari Zagrepčani, pa opet, uranjamo u noviji, moderan duh sadašnjice, piše portal narod.hr

Zato je Tkalčićeva omiljena ulica građana i njihovih gostiju ili, jednostavnije rečeno, ulica koja ima dušu.

PODIJELI