PODIJELI

Crvenokosa Riječanka žari i pali glazbenom scenom već dvadeset godina kao članica grupe E.N.I., a njezini istup u solo vode pokazao se punim pogotkom.

Foto: Milan Šabić

No, iza crvene kose Nikoline Tomljanović krije se, osim glazbenog talenta, još mnogo toga. Simpatična, pozitivna i skromna, otkrila nam je kako voli provoditi slobodno vrijeme te, naravno, koliko još planira biti crvena!

Foto: Milan Šabić

Grupa E.N.I. jedna je od rijetkih ženskih pop grupa koja se uspjela održati na našim prostorima od samog početka. Koja je tajna vašeg uspjeha? Jeste li na početku karijere htjeli pjevati u bendu?

Miranda Đaković, voditeljica Putokaza iz kojih je proizašla grupa E.N.I., očito je imala dobar njuh, osjetila je još tada da spoj naših različitosti može biti plodonosan i dugoga vijeka. Na početku karijere razmišljala sam samo o pjesmi i o ljubavi prema glazbi, a sve lijepo dolazilo je spontano, pa tako i pjevanje u bendu.

Prije nekoliko godina odlučili ste napraviti iskorak iz matične grupe i okušati se u solo vodama, a nedavno ste izbacili singl ”Sentimentalna” u suradnji sa Sandrom Bastiančićem. Jeste li se u početku bojali neuspjeha? Planirate li se potpuno posvetiti solo karijeri?

“Sentimentalna” je moj sedmi singl, a drugi u suradnji s fantastičnim Sandrom, a izlet u solo vode nastao je na temelju Belanova prijedloga da napravim iskorak i snimim pop country album. U svog kolegu, prijatelja i velikoga glazbenika imam potpuno povjerenje pa straha od neuspjeha nije bilo. Strah me je jedino bio prvi put probiti led i stati sama na binu. Planiram uživati u životu i glazbi i vidjet ćemo kamo će me to odvesti.

U vašim pjesmama prevladava dašak country muzike. Što vas posebno privlači kod takve vrste glazbe i koju biste još mogli uklopiti u glazbeni stil?

To je sve zapravo pop country. Izlete u country već sam imala u grupi E.N.I. i upravo takvim sam pjesmama imala solo dionice. Mislim da moj stil pjevanja odgovara countryju, pa tako i country odgovara meni. Kad se sad prisjetim prošlosti, u osnovnoj sam školi uz brata dosta slušala country i rockabilly, čini se da je to na meni ostavilo traga.

Ljeto je za vas radno. Nastupali ste na Večerima dalmatinske šansone u Šibeniku, na Zagrebačkom festivalu, CMC festivalu u Vodicama. Koliko je teško uskladiti poslovne obveze preko ljeta, uzevši u obzir da za vas ne postoji radno vrijeme?

Volim glazbu, ali volim i svoje vrijeme i sve blagodati ljeta pa stoga uskađivanje obveza i užitka nije problem.

Što biste voljeli postići u glazbenoj karijeri?

Kao što dug vijek imaju pjesme grupe E.N.I. i neke su i evergreeni, to bih isto željela i za svoje solo pjesme. Voljela bih, naravno, i da moj prvi solo album uskoro ugleda svjetlo dana.

Učiteljica ste u školi. Kako se vaši učenici nose s činjenicom da imaju poznatu učiteljicu? Dobivate li od njih ideje za stvaranje glazbe?

Učiteljica sam razredne nastave. Učenike raduje moj uspjeh, čini mi se da ujutro kad se vidimo u školi jedva dočekaju da mi kažu da su me čuli na radiju ili vidjeli moj nastup. Meni je to vrlo simpatično, ali u školi – nastava je na prvome mjestu.

Nakon dvadeset godina na sceni, koji nastup pamtite kao najdraži? Postoji li grad pred čijom biste publikom posebno voljeli zapjevati?

Nastup u Dublinu na Eurosongu, dakako, nezaboravno je iskustvo, kao i obljetnički koncert grupe E.N.I. održan ove godine u Rijeci 8. ožujka. Doživjeti takav koncert pun emocija, s divnim gostima koji su utjecali na našu karijeru, toliko dragih prijatelja i kolega koji su slavili s nama, divan je osjećaj. Moram priznati da sam bila silno ponosna na nas. A glede grada u kojem bih voljela zapjevati – svaki u kojem bih mogla predstaviti svoju glazbu i dotaknuti emocije publike.

Kakva je Nikolina kada se reflektori ugase?

Nekad nježna, nekad divlja. Nekad temperamentna, nekad sentimentalna.

Kako najviše volite provoditi slobodno vrijeme?

Sa svojim suprugom. Bilo u šetnji, pred televizorom, na plaži, na godišnjem odmoru, na putovanju.

Vaš zaštitni znak je crvena boja kose. Planirate li je promijeniti?

Mnogi znaju reći da im se sviđa moja boja kosa, a isto toliko ljudi kaže da im se sviđa moja prirodna tamnosmeđa kosa. Zahvalna sam frizerkama iz salona Alexandra koje su se odlučile za ovakvu promjenu u crvenu, zaista guštam u toj boji i još dugo dugo bit ću crvena.

 

PODIJELI