PODIJELI

Današnjim puštanjem u promet obnovljene dionice tramvajske pruge Mihaljevac – Dolje završeni su radovi koji su započeli 16. veljače, demontažom starih tračnica.

Kraj radova prvotno je bio predviđen za 22. lipnja, međutim radovi su se odužili, a tramvajska linija broj 15 ponovno je puštena u promet.

Tijekom gotovo 6 mjeseci, u potpunosti je obnovljeno 5180 metara kolosijeka, a tračnice su učvršćene na novo izgrađenu betonsku podlogu. Između kolosijeka položeni su energetski kablovi za napajanje cjelokupne dionice, a obnovljena je i kontaktna mreža gornjeg voda, priopćili su iz ZET-a na svojoj internet stranici.

Koridor je u potpunosti nasipan tucanikom, dok su cestovni prijelazi preko pruge izvedeni asfaltnim slojem. Tramvajska stajališta su potrebne dužine za zaustavljanje novih tramvaja, a koji će trasom voziti nakon izgradnje donje postaje nove žičare na lokaciji okretišta Dolje. Potpuno uređenje i prilagodba tramvajskih stajališta uslijedit će naknadno.

– Otvorenjem ove pruge završena je prva faza projekta izgradnje nove žičare zahvaljujući kojoj će se na kvalitetan način prevoziti putnici do buduće prve postaje sljemenske žičare”, poručio je gradonačelnik Milan Bandić.

Dionica stara gotovo 70 godina

Podsjetimo, tramvajska pruga Mihaljevac – Dolje puštena je u promet 15. rujna 1950. godine, a za gradnju su primijenjene tada potpuno nove metode.

Bila je predviđena najveća brzina od 60 km/h te je zbog toga izrađen poseban lančani ovjes vozne žice. Na taj se način, veći razmakom, štedjelo na broju stupova, a ovjesne su žice iskorištene i za dovod električne energije.

Posebnim napravama za napinjanje, tj. sustavom utega i kolotura, uklonjene su posljedice stezanja i rastezanja žica zbog toplinskih utjecanja. Za elektroenergetsko napajanje ove pruge sagrađena je i puštena u rad manja ispravljačka postaja u Gračanima, a kako bi se pretvorila gradska izmjenična struja u istosmjernu, kojom se napaja tramvaj.

Velika rekonstrukcija i modernizacija pruge Mihaljevac – Dolje obavljena je tijekom 1989. godine.

PODIJELI