PODIJELI

Po svom mjestu na ratištu, Zborno područje Zagreb imalo je posebno mjesto u Hrvatskoj vojsci. Bilo je veće i jače od ostalih zbornih područja.

Zbog brojnosti je dio njegovih snaga pridodan drugim zbornim područjima. Samo je po ratnom planu bilo ojačano s nekoliko postrojbi Glavnog stožera HV-a, od kojih je osobit značaj imala 81. gardijska bojna. Međutim, ova postrojba, kao još neka pojačanja, nisu realizirana. To je dovelo do promjene plana i uvođenja snaga ZP Bjelovar na pravac Jasenovac – Hrvatska Kostajnica kao kompenzacije za nerealizirana pojačanja.

Uspjeh ZP Zagreb u Oluji bio je ispod očekivanja, no krivnja za to, čini se, nije bila samo u nerealiziranim ojačanjima. Već prvog dana operacije dijelovi 2. gardijske brigade zapeli su u napadu na Petrinju. Zastoj ove brigade nepovoljno je odredio daljnji tijek operacije cjelokupnog Zbornog područja.

CIA-ini analitičari uzrok problema HV-a u napadu na Petrinju 4. kolovoza vide u odluci zapovjednika ZP Zagreb da 2. gardijska brigada izravno napadne grad, umjesto da ga prema planu napada zaobiđe i okruži.

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Zagrebačkog lista.

PODIJELI