PODIJELI

Svi znaju tko je Obrad Kosovac, no malo je tko upoznat s činjenicom da je baš on osmislio ‘Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja’, koji se obilježava 5. kolovoza.

Taj tadašnji glavni direktor Informativnog programa Hrvatske televizije 4. kolovoza 1995. opisuje kao najsretniji, ali i kao jedan od najtežih dana u svom profesionalnom životu. Na terenu je bilo desetak novinarskih ekipa, a nijednoj od njih nije bilo dopušteno kročiti na prvu crtu bojišta tako da je prvi dan oslobodilačke akcije Oluja protekao samo s proglasom Franje Tuđmana pobunjenim Srbima bez ikakvih snimaka. One su stigle stigle tek idućeg dana u 11 sati kada se hrvatska zastava zavijorila na kninskog tvrđavi. Tadašnji predsjednik krenuo je Vlakom slobode u stopu praćen televizijskim kamerama. Gledanost nikada nije bila veća. Oči uprte u ekran od ranog jutra do navečer neprestano je imalo čak osamdeset posto gledatelja.

‘Sjedio sam s kolegama na kavi, sjećam se da je urednik Dnevnika bio Branimir Dopuđa, Ivo Bušić i drugi, i pala nam je napamet ideja o obilježavanju tog datuma. Kad sam netom kasnije sjeo u ured, pomislio sam zašto se ne bi nazvao Dan zahvalnosti braniteljima? Ubrzo sam s Hloverkom Novak Srzić, tadašnjom urednicom Informativnog programa, pozvan k predsjedniku. I tako mi sjedimo, Tuđman pita što ćemo piti, odgovaram samoborski bermet, lagani liker jer sam znao da je to volio, a Hloverka će Tuđmanu: ‘Predsjedniče, predsjedniče, Obrad vam ima nešto za reći!”. I tako sam iznio ideju o obilježavanju Dana zahvalnosti svim braniteljima.

‘Dobra ideja’, odgovorio je, a onda se postavilo pitanje kojeg bi se datuma to trebalo obilježavati…

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Zagrebačkog lista.

PODIJELI