PODIJELI

Gradski ured za zdravstvo izvršit će zaključak gradonačelnika Milana Bandića i isplatit će nešto manje od 160.000 kuna za troškove respiratorne rehabilitacije 65 stanovnika Jakuševca.

Susjedi su to zloglasnog deponija koji imaju poteškoća s disanjem, te će im gradskim novcem biti plaćeno devet dana terapije na moru u specijalnoj bolnici Thallasotherapia u Crikvenici. Rehabilitacija od devet terapijskih dana, kako se navodi u nedavnom aktu gradonačelnika, uključuje pregled pulmologa, dijagnostiku ali i inhalacije morskom vodom, inhalacije eteričnih ulja i fizioterapijske grupne vježbe disanja.

Terapija od 4000 kuna

U inhalaciji morskom vodom, ali i grupnim vježbama disanja svoju će respiratornu rehabilitaciju u listopadu i studenome ostvariti upravo stanovnici te gradske četvrti koji su se još prošle godine obratili čelnicima Gradskog ureda za zdravstvo koji su, prema svemu sudeći, tek nakon izbora reagirali i izašli im u susret. I to naravno, nakon što je gradonačelnik Bandić prošlog tjedna ‘poentirao’ tijekom posjeta Jakuševcu i okolnim naseljima hvaleći se potpisivanjem ugovora o isplati naknade za umanjenu kakvoću življenja stanovnicima tih kvartova – 4000 kuna u isplati prvog dijela naknade i naknadnih 2000 kuna u drugom dijelu.

Nakon odluke o isplati te naknade dio Jakuševčana prošlog je tjedna razveselila i odluka o plaćenom terapijskom odlasku na more na temelju ne baš dobro obrazložene odluke gradskih otaca.

– Jakuševac je naselje s oko 150 domaćinstava, a nalazi se u neposrednoj blizini odlagališta otpada Prudinec u Jakuševcu, građevine namijenjene odlaganju otpada koje utječe na kvalitetan život stanovnika, te se povećava broj osoba s respiratornim problemima prvenstveno starije životne dobi.

Zbog navedenog Gradskom uredu za zdravstvo obratili su se stanovnici naselja radi financiranja troškova respiratorne rehabilitacije u Thalassotherapiji Crikvenica za zdravstveno ugroženije stanovnike.

Na rehabilitaciju će biti upućeno ukupno 65 stanovnika koji imaju respiratornih poteškoća, i to u dvije grupe s polascima 26. listopada 2017. i 6. studenoga 2017.

Ukupni trošak smještaja i rehabilitacije za 65 osoba iznosi 157.780 kuna – piše u obrazloženju iz kojeg je, tek nakon provjere, jasno samo da Grad plaća puni pansion svakom od 65 jakuševačkih rehabilitanata u Crikvenici, ali nimalo nije jasno na temelju čijeg zahtjeva, kojih kriterija i determinirajućih uvjeta uključivši i, vjerovali ili ne, pripadnost starosjediocima – odnosno priznanje tog statusa koji imaju samo oni ‘domoroci’ koji su u tom kvartu živjeli i prije 1. siječnja 1975. godine.

Naime, kako saznajemo od Renate Bedeković, članice Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb-Istok i stanovnice Jakuševca, u obrazloženju odluke gradskih otaca iskorištena je neprecizna formulacija uvažavanja zahtjeva ‘stanovnika naselja’.

Konkretno, nikakav zahtjev nije došao redovitim putem preko Mjesnog odbora, a iza navedenih ‘stanovnika’ zapravo se krije zahtjev lokalne Udruge umirovljenika koja je imala odlučujuću riječ u o slanju svojih članova, potencijalnih respiratornih rehabilitanata, na plaćenu terapiju u Crikvenicu.

Kako nam je rekla Bedeković, upravo na temelju njihova zahtjeva, ali i njihova tri kriterija probrani Jakuševčani najesen mogu na more. Prije svega, pravo na plaćenu terapiju mogao je ostvariti samo član lokalne Udruge umirovljenika s područja naselja Mičevec, Hrelić ili Jakuševec, morao je imati zdravstvenu dokumentaciju kojom može dokazati da mu je respiratorna rehabilitacija potrebna, ali morao je biti i korisnik prava na isplatu naknade za umanjenu kakvoću življenja – kojih je u Mičevcu 229, u Jakuševcu 130 te na Hreliću njih 98. Ostalima kojima je rehabilitacija potrebna, a nažalost, kako ističe Bedeković, ne zadovoljavaju kriterije – terapija u Crikvenici nije moguća. Barem ne ona besplatna, naravno.

S druge strane, potvrđeno nam je i da je ovo prva odluka o plaćanju grupne terapije stanovnicima Jakuševca donesena u posljednjih nekoliko godina, ali definitivno prva kojom se plaća njihova rehabilitacija na moru. Bedeković, pak, odbacuje da je ovaj akt gradonačelnika u koristi stanovnika Jakuševca bio politički motiviran.

– Ne vjerujem u loše namjere koje se kriju iza tog akta gradonačelnika, kao ni u njegovo moguće ubiranje političkih poena. Na kraju krajeva, da je imao loše namjere, tu bi odluku donio prije, a ne nakon izbora, zaključuje Bedeković.
No i tu ima drukčijih mišljenja. Naime, kako zlobni jezici poručuju, donošenje te odluke s potpisom gradonačelnika Bandića ima smisla i nakon izbora jer i to je, kako neki tvrde, svojevrsna postizborna gradonačelnikova zahvala svojim ‘vjernim’ Jakuševčanima.

Upravo na lokalnim izborima u tom kvartu Bandićeva Stranka rada i solidarnosti izborila je jednu od najuvjerljivih pobjeda u cijelom Zagrebu. U brojkama osvojila je gotovo nevjerojatnih 36,26 posto glasova birača. Dovoljno za plaćenu rehabilitaciju stanovnika, pa makar i na moru, zaključuju cinici.

 

PODIJELI