PODIJELI

Gradonačelnik Dugog Sela dr. Nenad Panian ispunio je obećanja koja je dao.

Pokrenuo je radove po cijelome gradu, ulica za ulicom dobiva novo ruho koje je bilo itekako potrebno. Gradski proračun doveden je u red, a samim tim otvorila se mogućnost sufinanciranja udžbenika učenicima osnovnih škola.

Prioriteti u obnovi grada gradonačelniku su bile prometnice, nogostupi i dječja igrališta. Obilaskom terena shvatio je da je uređenje igrališta u Prozorju najnužnije, a razlog je taj što ljudi iz Prozorja teže dolaze u Dugo Selo zbog loše prometne povezanosti jer, kako i sam kaže, iz Grada možete otići na bilo koje igralište bez javnog ili nekog drugog prijevoznog sredstva. Uredit će se i ulica koja ide preko Kozinšćaka te će postati pomoćnom cestom za sam Grad jer u slučaju prometne nezgode nastaju kolone koje se ne mogu usmjeriti u druge prometne smjerove, što će se ovim potezom riješiti. Postigao je i dogovor s privatnim i gradskim vrtićima oko upisa djece u vrtiće.

– Čuo sam da je osamdesetsedmero djece čekalo svoje mjesto za vrtić, razgovorom i raspodjelom djece uspjeli smo upisati velik broj, njih svega dvadesetak ostat će neupisano – rekao je gradonačelnik.

Najavio je i rekonstrukciju oborinskih voda s Martin Brega kao i obnovu i izgradnju kanalizacijske mreže na cijelom području Grada. Istaknuo je da će zaustaviti gradnju kuća i vikendica na Martin Bregu jer smatra kako takva gradnja narušava tradicijski dio. Najavio je i velike planove za Martin Breg, jedno od toga je brendiranje Stope sv. Martina kao i suradnja s francuskim predstavnicima Stope sv. Martina. Mogućnost razvoja vjerskog turizma kao i obnova puteljaka i cesta koje vode kroz sam Martin Breg udahnule bi život u taj pomalo zapušten kraj.

Gradonačelnik je posebno istaknuo nastup vatrogasaca na Vatrogasnoj olimpijadi u Austriji, koje je i sam išao bodriti. Podsjetimo da su vatrogasci osvojili visoko šesto mjesto.

Gradonačelnik Panian odlučio je nagraditi vatrogasce te će DVD Andrilovec dobiti novo ruho, odnosno betonirat će se pod garaže te će se asfaltirati ulaz u garažu, a bit će i predloženi za Nagradu grada Dugog Sela. U planu je postavljanje i ronilačkog bazena, ali svega na dva dana kako bi se djeci i ostalima predstavilo ronjenje i njegove mogućnosti. Istaknuo je i „Stara jela z Dugog Sela“ koja će trajati dva dana. Tu manifestaciju planira osvježiti i međunarodnim jelima, gostima i kuhinjama, ali glavna tematika manifestacije bit će zlevanka, odnosno jela bazirana na kukuruzu.
Spomenuo je i dva EU projekta: 54+ i projekt zapošljavanja žena iznad 50 godina.

Grafiti naših dugoselskih grafitera nisu prošli nezamijećeno.

Gradonačelnik Panian sjeo je i razgovarao s umjetnicima te nije mogao odoljeti njihovu entuzijazmu i želji za crtanjem, pa je stoga odlučio napraviti nešto sasvim drukčije. Osim što je pristao da zidovi grada ožive, tu ideju o životu na zidu preselit će i na kuće.

Naime, građani će biti obaviješteni o radu grafitera te će oni sami, ako izraze želju, poslati zahtjev da se na zidu njihovih kuća nacrta grafit. U tijeku je nabava klupa za dvije ulice, Osječku i Starčevićevu, krenula je i parcelacija nogostupa u Ostrni dugog 2,5 kilometara.

Između ostaloga, radi se i na rekonstrukciji i dogradnji kuhinje s krovištem i novim pokrovom na DV Dugom Selu, na samom kraju su i radovi na sanitarnim čvorovima svlačionica i tuševa kao i sanitarnim uređajima u NK Dugom Selu, gradi se i nogostup s biciklističkom stazom u Ulici grada Vukovara dužine 500 metara, uskoro će biti asfaltirana Krapinska, Klasanova i Navtekova ulica u Donjem Dvorišću. Dovršen je i Dom hrvatskih branitelja na Arkusovu trgu koji će bit svečano otvoren u subotu, 5. kolovoza prilikom proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja.

No gradonačelnik ni tu nije stao, razgovarao je s HŽ Prometom glede vlakova, odnosno izmjene redoslijeda vožnje, posebice vikendom kad mladi izlaze van i nemaju vlak za povratak u Dugo Selo, nego moraju čekati prvi jutarnji vlak. Početkom sljedeće godine građani mogu očekivati i radove na željezničkom kolodvoru, rekonstrukcija će trajati dvije godine kao i izgradnja nadvožnjaka. Građani se moraju pripremiti i na nov način plaćanja poreza na nekretnine.

Naglasio je da će na početku tog postupka biti samo naplata komunalne naknade, a tek početkom 2020. godine stupa na snagu pravi porez na nekretnine. Najavio je i obnovu Glazbene škole „Dugo Selo“, no, ono najvažnije, Dugo Selo će napokon dobiti dugoočekivani i željeni trg, i to na starom rukometnom igralištu, a ispod trga nalazila bi se podzemna garaža. Stoga, ne preostaje nam ništa drugo nego sjesti, čekati i uživati u obnovi grada Dugog Sela pod palicom gradonačelnika Nenada Paniana i njegovih suradnika i zamjenika.

PODIJELI