PODIJELI

Bazeni na Sveticama jedan su od tri bazenska kompleksa, uz Zimsko plivalište i Sportski park Mladost, koji su trenutno na „remontu“.

Tijekom izlaganja HSS-ovih predstavnika primijetili smo nekoliko radnika, ali ne i to da zaista rade na servisiranju bazena. To je bio samo jedan od povoda ovog obraćanja. Naime, prosječan servis jednog bazena traje oko mjesec dana.

– Mi tražimo da se sve isplanira, da radovi traju od sedam do 14 dana i da postane nemoguće da tri velika bazenska kompleksa istovremeno budu zatvorena – ističe Andrija Damjanović, koji je i ravnatelj Ravnateljstva za kvalitetu života GO HSS-a.

MN: 1 kvart – 1 bazen

Pričajući o planovima, HSS-ovci su se dotakli i problema manjka bazena. Naime, kako su istaknuli, u Njemačkoj ili Irskoj na svakih 20 – 30 tisuća ljudi gradi se jedan bazenski kompleks. U Hrvatskoj jedan bazenski kompleks, koji obično sadrži olimpijski, 25-metarski te dječji bazen, dolazi na svakih 370 tisuća ljudi. Stoga su ponuđena neka rješenja.

– Zašto svaka gradska četvrt nema jedan svoj bazen ili bazenski kompleks? To bi značilo izgradnju standardiziranih bazenskih kompleksa koji bi koštali između 30 i 40 milijuna kuna. Moguće je i sniziti cijene tako da oni budu natkriveni, u formi balona, a Grad može ustupiti i svoje zemljište.

Došlo je do decentralizacije gradskih sredstava prema četvrtima. Tu bi, dakle, mogla doći i inicijativa od njih da se u sljedećem četverogodišnjem razdoblju isplanira gradnja bazena u svakoj gradskoj četvrti, a u konačnici Grad može izdati tzv. municipalne obveznice kao što su to učinili Rijeka i Zadar – predložio je Ilija Ćorić, zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba i v. d. predsjednika GO HSS Zagreba.

Za komentar smo upitali i nadležne iz ustanove Upravljanje sportskim objektima, koja se brine za sve sportsko-rekreacijske centre u Zagrebu i u čijoj je nadležnosti rad bazena te njihovo servisiranje i obnova.

– Do 2016. imali smo samo tri unutarnja bazena, a sad ih imamo šest, što je povećanje od 100 posto. Intencija je da se novi sportski objekti grade u dijelovima grada gdje ih nema ili ih nema dovoljno. Nadam se da će grad nastaviti s takvom politikom izgradnje, tako da će jednog dana svaka gradska četvrt imati svoj bazen – rekao je ravnatelj Upravljanja sportskih objekata Marinko Tomić.

Naravno, zamisao nije lako sprovesti u djelo jer će trebati izmijeniti velik broj gradskih akata, uključujući i Generalni urbanistički plan, da bi se plan HSS-ovaca ostvario. A dotad građanima preostaje kupanje na ostalim bazenima koji su već prošli servis te na Jarunu i Bundeku, čak i na fontanama.

– Naš gradonačelnik ima fetiš na fontane, ali mislim da bi građanima bilo draže da ima više bazena, ističu HSS-ovci te dodaju kako im nije namjera kritizirati, već poslati poruku da se u ovom slučaju može bolje.

MN: Može li bolje?

HSS-ovci smatraju da može bolje i po pitanju zdravstvene ispravnosti vode u bazenima. Tako su iznijeli podatak Gradskog ureda za zdravstvo iz 2014. u kojem stoji da je od 880 bazenskih uzoraka njih čak 300 bilo neispravno. Iz USO-a tvrde da su njihovi nalazi drukčiji.

– Na bazenima svakodnevno boravi veliki broj kupača, od građanstva do raznih klubova koji se bave plivačkim sportovima. Stoga je održavanje kvalitete i higijene bazenske vode na svim bazenima od primarne važnosti kako bi usluga koju pružamo bila što kvalitetnija. Mikrobiološku i ostale potrebne analize bazenske vode, prema Pravilniku o uređenim kupalištima, obavlja Zavod za javno zdravstvo Andrija Štampar. Filtracija bazenske vode vrši se 24 sata dnevno. To je dnevna izmjena od tri do pet posto od ukupne količine bazenske vode. Svi rezultati mikrobiološke analize bazenske vode i klora konstantno su uredni te svi naši korisnici mogu nesmetano bez ikakve opasnosti uživati u rekreaciji i sportskim aktivnostima na našim bazenima – ističe Tomić.

Dok jedni upozoravaju na aljkavost, a drugi misle da je sve u redu, do rješenja se neće doći. Čini se da će, u konačnici, građani morati svakog ljeta nešto duže putovati do otvorenih bazena, a da će ipak s vremena na vrijeme u gradu ponuda kupališta biti veća, što dokazuju Utrine, Svetice, Jelkovec i Iver, bazeni otvoreni u posljednjih desetak godina.

PODIJELI