PODIJELI

Sustav natjecanja mora se donijeti najmanje jednu godinu prije početka primjene tog sustava, piše u posljednjoj verziji Zakona o sportu, njegovu 61. članku.

O tome sigurno nisu htjeli razmišljati na sastanku Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza u četvrtak 27. srpnja u Novom Vinodolskom kada su podržali proširenje Treće hrvatske nogometne lige zapad na 18 klubova, a o tome nije htjela razmišljati ni većina predstavnika klubova 3. HNL-a zapad na Plenumu održanom dan kasnije u Sesvetama kada su podržali proširenje lige za novu sezonu.

Još za vrijeme trajanja prošle sezone krenule su priče kako Zagorac, koji je ispao u četvrti rang, želi proširenje lige. Istovremeno s tim pričama Izvršni odbor HNS-a donio je odluku s kojom je u potpunosti poštovao zakone Republike Hrvatske, donijevši odluku da se Drugi HNL proširuje s 12 na 16 klubova, ali tek od sezone 2018./2019. jer Zakon o sportu ne dozvoljava raniju promjenu.

Dana 16. lipnja, 13 dana nakon završetka sezone, Natjecateljska komisija Izvršnog odbora HNS-a, na osnovi zahtjeva Samobora, Zagorca i NS Splitsko-dalmatinske županije, poslala je dopis u kojem je od klubova skupine zapad i jug zatraženo da se izjasne jesu li za ostanak na 16 ili na proširenje lige s 18 klubova. U dopisu se navodi da klubovi svoje mišljenje pošalju Branku Kajfešu, prošlosezonskom povjereniku skupine zapad.
Sportnews.hr, internetski portal koji temeljito prati nogometne klubove od prve do treće hrvatske lige, objavio je kako je većina klubova protiv proširenja lige, a anketirani su tvrdili da im proširenje može povećati troškove natjecanja i za 100 tisuća kuna.

Dinko Vulelija, sportski direktor Maksimira, a nakon nedavnog Plenuma klubova 3. HNL-a zapad i predsjednik tog Plenuma kazao je tada za portal:

– Zagorec i Samobor ispali su na zelenom terenu i neka se tako vrate. Nikako za zelenim stolom. Ne vjerujem da iza toga stoji netko iz vrha HNS-a, ali me zanima tko stoji. Onda nam ne trebaju propisi i zakoni. To bi bio udar na proračun. Natjecanje bi poskupjelo barem za 10 tisuća eura.

Tom Kačinari, predsjednik NK Vrapča, a nakon plenuma i predstavnik lige u Skupštini HNS-a, četiri je dana kasnije, uoči odlaska reprezentacije Središta Zagreb u Istanbul na Kup regija, europsko prvenstvo amaterskih momčadi, rekao da je održana zajednička sjednica Međužupanijskih nogometnih odbora Zagreba i Rijeke i da je ideja o 18 klubova odbačena:

– Ne možemo ići protiv propisa. Do jučer (27. lipnja, op. a.) 12 klubova izjasnilo se protiv proširenja. No ne može se ni Merkašu (Stjepan Merkaš Krojf, član IO HNS-a i predsjednik Nogometnog saveza Krapinsko-zagorske županije, čiji je brat Miljenko član uprave NK Zagorca, op. a.) tako jako prigovarati. On je najistaknutiji nogometni djelatnik Hrvatskog zagorja i pokušao je učiniti nešto iako to nije u skladu s nogometnim zakonima – rekao je tada Kačinari.

No nakon toga krenula je kuhinja. Plenum klubova Trećeg HNL-a, na kojem se i određuju natjecateljski brojevi, nekoliko je puta odgađan da bi, na kraju, bio održan 28. srpnja u Sesvetama.
I odjednom, odluka suprotna rezultatima ankete klubova i sastanku predstavnika županijskih saveza.

U samo nekoliko dana klubovi su, odnosno većina njih, promijenili odluku. Plenum je prihvatio odluku IO HNS-a i uz Zagorec u ligu ulazi Rudar iz Labina. I kako dalje? Koliko će ta odluka poremetiti stanje u ligama ispod 3. HNL-a zapad, u ligama koje su odavno napravile rasporede. Hoće li se i u njima ubacivati novi klubovi?
I sav cirkus napravljen je samo za jednu sezonu. HNS je odlučio da sezonu 2018./2019. u 3. HNL-u zapad započne sa 16 klubova!?

PODIJELI