PODIJELI

Zagrepčanka Mirjana Vlašić dobitnica je preliminarne srebrne medalje za tortu od narančastog batata na međunarodnoj inovatorskoj manifestaciji u Torontu „Tisias iCAN“ koja se održava 26. kolovoza i ulazi izravno u finale tog natjecanja.

Postoji mogućnost da osvoji i prvu nagradu na natjecanju u Kanadi, na kojem sudjeluju inovatori iz 36 zemalja. Mirjana Vlašić natjecat će se sa svojom tortom “batatka” u kategoriji Hrana i poljoprivreda.

No nadomak idile ispriječio se jedan, za gospođu Mirjanu zasad nepremostivi problem. Naime, veliko je pitanje hoće li ona uspjeti otputovati u Toronto na dodjelu srebrne medalje i s velikom šansom za osvajanje zlatne – jer joj nedostaje oko 15.000 kuna za prezentaciju i i troškove tog putovanja. Ne postoje uvjeti za dobivanje potpore od Hrvatske obrtničke komore ili Hrvatske gospodarske komore jer Vlašić nema registriran ni obrt ni poduzeće.

Batatka pomaže u bolestima

Kanađani su u torti od narančastog batata prepoznali inovativno rješenje koje umnogome olakšava tegobe ljudi s gastrointestinalnim bolestima ili dijabetesom tipa 2. Na originalno rješenje za tortu koju, uz obvezni batat, peče u raznim varijantama – s orasima, makom, kokosom, brusnicama – Vlašić je došla nakon što se sama suočila s teškom bolešću – prije devet godina uklonjena joj je štitnjača i dobila je tešku upalu gušterače.

Takvi bolesnici suočavaju se s time da ih se hrana uopće “ne prima”, zbog čega mogu imati teške zdravstvene posljedice. Tragajući za nečim što bi joj moglo olakšati tegobe, gospođa Mirjana doznala je za ljekovita svojstva batata, i počela ga konzumirati. Kako je po struci kemičarka, koja uz to “kao Zagrepčanka podravskih korijena” voli peći kolače, upustila se u eksperimentiranje. I tako je nastala torta batatka, za koju je Mirjana Vlašić pokrenula i proceduru zaštite pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo. Ipak, otkrila nam je neke male tajne ove originalne slastice – u recepturu, uz batat, idu jaja, šećer (ili zamjena), kokos te rogač. Okus batatke pomalo je egzotičan, a gospođa Mirjana primijetila je kako tortu jako vole djeca.

Biljana Bašić

“Torta je prava energetska i vitaminska bomba”, naglašava inovatorica, a ne manje važno je i to da sadrži nizak glikemijski indeks, što je vrlo bitno za dijabetičare tipa 2, kao i za sve one koji se teško mire da zbog nekih bolesti više ne smiju jesti slatko. Mirjana Vlašić nije stala samo na jednoj torti, nego je svoj asortiman slastica s batatom, zasad samo za ukućane i prijatelje, proširila na još dvadesetak vrsta kolača. Od batata se, preporučuje, može raditi čak i pizza te dizani kolači. Priprema svih tih ukusnih proizvoda nije jednostavna jer se sve radi ručno. Za izradu jedne torte potrebno je najmanje četiri sata, a gospođa Mirjana kaže da joj je trebalo i šest sati dok se nije “ispraksirala”.

Niz nagrada u Hrvatskoj

Ovu tortu prepoznali su i naši inovatori. Naime, Mirjana Vlašić osvojila je na natjecanjima INOVA 2015. u Karlovcu srebrnu medalju u kategoriji Hrana i piće, posebnu nagradu “Budi uzor” na zahtjev međunarodnog žirija te posebnu nagradu “Naj naj” osječkog Inovacijskog saveza i tvrtke Tera Tehnopolis. Na natjecanju INOVA 2016. u Zagrebu dobila je srebrnu medalju za tri nove recepture u kategoriji Hrana i poljoprivreda.
Mirjana Vlašić namjerava pokrenuti svoju proizvodnju kolača, a na prvom mjestu, naravno, bit će razni proizvodi od batata. Procjenjuje da bi, u odnosu na slastičarske kolače koji se mogu naći u ponudi, torta od batata bila od 10 do 15 % skuplja, što ne smatra visokom cijenom, s obzirom da batat nije jeftin, a treba uložiti i dosta vremena za izradu.

Život je nije mazio

Gospođu Mirjanu život nije mazio. Rano je ostala udovica, a nakon što je ostala bez posla u zagrebačkoj Fotokemici, što je jedna tipična tranzicijska priča, uzela je obiteljsku mirovinu jer više nije mogla naći posao, pogotovo ne u struci. – Obožavala sam svoj posao u Fotokemici, cijeli taj svijet obrade fotografskog materijala, svu tu atmosferu, i bilo mi je jako teško kad je to nestalo. Umro mi je i suprug, a i ja sam se baš tad teško razboljela. No, život ide dalje i neću se predati – optimistična je Mirjana Vlašić koja je i uz tešku bolest radila brojne poslove, od dostave, dijeljenja letaka i drugog, kako bi popunila kućni budžet.

Zanimljivo je da je na prošlogodišnjem natjecanju u Torontu prvu nagradu, za koju se sad natječe i gospođa Mirjana, odnijela također inovativna slastica, i to iz Indonezije – puding od lišća trešanja, koji je vrlo koristan u prevenciji srčanih bolesti. Neki pojedinci i udruge pomogli su joj koliko su mogli, ali to još nije dovoljno.

Gospođa Mirjana je nadomak cilja, a ima velike šanse postati i laureat na velikom natjecanju u Torontu. Još samo da uspije odletjeti u Kanadu…

PODIJELI