PODIJELI

Sedmomjesečna djevojčica krupnih plavih očiju, preslatkih obraščića i plave kosice nedavno je podigla cijelu hrvatsku javnost na noge.

Nju je, naime, majka ostavila u kolicima kod župnog ureda Župe Dobrog Pastira u Sesvetama. Gotovo tjedan dana zagrebačka je policija tragala za njezinim roditeljima kako bi utvrdili identitet djeteta, ali njihova je potraga bila bez uspjeha. Naposljetku su fotografije javno objavili na svojim internetskim stranicama tražeći na taj način pomoć medija i građana.

Djevojčicu, koja je smještena i zbrinuta u Dječjem domu u Nazorovoj ubrzo je prepoznala baka. Majci i ocu djeteta određen je jednomjesečni pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Sumnja se da su oboje, kao roditelji maloljetne djece niske kronološki dobi, počinili kazneno djelo povrede djetetovih prava, a majku se još sumnjiči i za ostavljanje djece bez nadzora i skrbi odrasle osobe u višestruko opasnim situacijama.

BRESTJE: Ispred župnog dvora pronađeno malo dijete, roditeljima još uvijek ni traga

Napuštena djevojčica, naime, ima i trogodišnjeg brata koji je također smješten u Dječji dom. S obzirom na cijeli slučaj, zanimalo nas je koliko su djece na takav način ostavili roditelji u posljednjih nekoliko godina. Za odgovore smo se obratili Centru za socijalnu skrb, Uredu dječje pravobraniteljice i nadležnom Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Nitko ne vodi evidenciju o napuštenoj djeci

Podatcima kojima oni (ne)raspolažu, u najmanju smo ruku, ostali zatečeni. Njihove odgovore prenosimo u cijelosti.

Iz zagrebačkog Centra za socijalnu skrb stigao je sljedeći odgovor u čijem je potpisu navedena ravnateljica Tatjana Brozić Perić: “Centar za socijalnu skrb Zagreb ne vodi statističke podatke o činjenicama gdje roditelji ostavljaju svoju djecu. Postupak zbrinjavanja djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi provodi se sukladno zakonskoj proceduri. Predlažemo da se za navedene podatke obratite pravobraniteljici za djecu.”

S obzirom da smo upit ionako već bili poslali i Uredu dječje pravobraniteljice, pričekali smo njihov odgovor koji je ubrzo i stigao na e-mail.

“Nažalost ne posjedujemo podatke i odgovore na vaša pitanja. Takvim podacima raspolažu institucije socijalne skrbi uključujući nadležno ministarstvo. Žao mi je da nismo u mogućnosti odgovoriti na vaša pitanja”, napisali su.

Iz nadležnog ministarstva telefonom se javila glasnogovornica Daria Marjanović koja je kazala kako ni oni ne raspolažu takvim podacima te nas je i ona uputila na Centar. Nakon što smo joj kazali kakav smo odgovor od njih dobili, rekla je da će ona s njima kontaktirati.

Pronađeni roditelji djevojčice ostavljene ispred sesvetske crkve

Sljedećeg dana u Centru su se očito ipak prisjetili neke od napuštene djece te nam poslali sljedeće: “Naknadnim provjerama utvrdili smo da je u proteklih sedam godina na području grada Zagreba evidentirano troje djece koja su ostavili roditelji. U konkretnim slučajevima samo je jedno dijete (ostavljeno u bolnici) bilo u nadležnosti Centra za socijalnu skrb Zagreb, dok je ostalo dvoje djece (jedno dijete ostavljeno u parku, a jedno pred crkvom) bilo u nadležnosti drugih centara.

S obzirom na sve navedeno, čini se kako se jedino u Domu za nezbrinutu djecu u Nazorovoj o tim mališanima netko ipak brine.

– Jako su rijetki slučajevi poput ovoga koji se dogodio u Sesvetama da roditelji doslovno na takav način ostave dijete. Imali smo slučaj djevojčice iz Velike Gorice ostavljene u parku prije dvije godine. Inače sve ide preko Centra za socijalnu skrb. Baš ostavljene djece iznimno je malo i godinama nismo imali takav slučaj – kazala nam je Jelica Belošević, voditeljica odjela Dječjeg doma u Nazorovoj.

Naime, u posljednjih 20-ak godina samo je četvero ostavljene djece stiglo u njihov Dom. Troje je bilo novorođenčad, a jedna je bila djevojčica od tri godine koja je pronađena u parku u Velikoj Gorici. Njezini su roditelji naposljetku pronađeni i utvrđeno je kako su zbog svađe između oca i majke, koji nisu zajedno živjeli, zaboravili na kćer misleći kako ju je drugi roditelj odveo.

Djecu što prije dati na posvajanje

S obzirom na brojne medijske napise i tehnologijski napredak, zanimalo nas je kakav je to profil roditelja koji su u stanju potpuno nezaštićeno dijete ostaviti po noći ispred župnog ureda čak ni ne pozvonivši kako bi netko pronašao dijete, pa smo porazgovarali sa psihologinjom Mirjanom Krizmanić.

– U vezi s konkretnim slučajem, o kojem nemam više informacija osim onih koje su objavili mediji, nekoliko mi podataka govori da ta djeca, iako dobro njegovana, nisu u sigurnoj okolini jer nitko nije primijetio da djevojčice nema. Baka i djed žive u neposrednoj blizini i ni oni nisu ništa primijetili što ukazuje da je riječ o disfunkcionalnoj, odnosno nefunkcionalnoj obitelji. Zašto je to majka učinila, možemo samo nagađati. Mislim da je u pitanju očaj, ali čak i u tom sumračnom stanju uma roditelj ima instinkt zaštititi svoje ‘mlado’. Pozvonila bi na vrata, a ne bi dijete ostavila u mraku. To mi govori da je riječ o užasnom očaju jer zdrava i uravnotežena osoba to ne bi nikada napravila – kazala je psihologinja Krizmanić.

SLUČAJ NAPUŠTENE BEBE: Roditelji u pritvoru, ona i trogodišnji brat u domu

Stručnjakinja je mišljenja kako to nije odluka koja je donesena ‘tog časa’, već smišljeno napravljena.

– Za tu djecu bilo bi najbolje da institucije što prije procijene situaciju i da ih odmah daju na posvajanje. Najgore bi bilo vratiti ih u njihovu obitelj. Bude li se slučaj vukao godinu ili dvije, lako se može dogoditi da djeca postanu intelektualno zaostala jer im treba emotivna ljubav. Bez obzira na brigu i skrb koju djeca dobiju u Domu, udomiteljska obitelj bolje je rješenje za njihov normalan razvoj – upozorava Krizmanić.

– Najgore je što će se zakon sada baviti više roditeljima, bakom i djedom nego djecom jer roditelji su u ovakvim slučajevima od sekundarne važnosti, a važna su ova dva malena života – istaknula je psihologinja i pojasnila kako se susrela i sa slučajevima poput majke koja je pet puta rodila i svu djecu ostavila u Domu. Prema informacijama kojim raspolaže, stručnjakinja kaže kako i ova majka, kojoj su odmah u pritvoru trebali omogućit razgovor s psihologom, ima tendenciju da bi mogla još rađati.

– Zašto tako maleno biće tako okrutno prestrašiti? Zašto dati djecu ljudima koji to ne zaslužuju? Pa ta djeca još uvijek imaju šansu biti sretna – zaključila je Mirjana Krizmanić.

PODIJELI