PODIJELI

Već godinama – 2018. će se napuniti tri desetljeća! – obitelj Tomac iz Donje Reke kod Jastrebarskoga spada u špicu hrvatskog vina.

Prisjećam se nekih doista davnih dana krajem osamdesetih kad je novinar Vjesnika Srećko Ljubljanović (danas, nažalost, više nema ni Srećka ni Vjesnika!) doveo Zvonimira Tomca i suprugu mu Pavicu, kao nove nade ambicioznog i ozbiljnog modernog hrvatskog vinogradarstva i vinarstva, u jedan vinski orijentirani kafić kod zagrebačkog Iblerova trga da se prezentiraju.

Tada mlađahni Zvonimir, očito primoran da za tu prigodu uđe u svečano tamno odijelo i da na bijelu košulju stavi kravatu, isprva je, tako dotjeran, djelovao uštogljeno i nekako udaljeno od svojega svijeta ležernog odijevanja, no ubrzo je olabavio čvor na kravati i ušao u element. I on i njegova supruga Pavica oduševili su brojne nazočne neposrednošću, vinom i domaćim malim zalogajima.

Tada su se osobito dičili crvenim veltlincem, u 1988. prvim svojim buteljiranim i etiketiranim vinom za koji je Zvonko, koji se, inače, uključio u obiteljsko vinogradarstvo i vinarstvo još 1967., u dobi od 17 godina, rado isticao da nastaje sto posto manufakturno, dodajući da će kod njega manufaktura uvijek biti u prvome planu.
Od kraja osamdesetih do danas Tomci su – postupno (pomalo) šireći se – povećavali površinu pod trsjem te dosegnuli aktualnih 8,5 hektara i proizvodnju od sadašnjih oko 50 000 butelja, ali pristup je doista ostajao isti: 100 posto manufakturno, otklon od brzih i velikih zalogaja, priklon maksimalnoj kakvoći, no i – kako je vrijeme teklo i kako se u posao, još kao student enologije na zagrebačkom Agronomskom fakultetu, više uključivao sin Tomislav – sve jača težnja za izričajem i u novim kategorijama vina, na početku Tomčeva vinskog puta možda i njemu samome i nezamislivima.

Pioniri pjenušca

Od nekadašnje klasične obiteljske selske produkcije, prije nego što je Zvonko preuzeo kormilo, Tomci su se – zahvaljujući otvorenosti i širini pogleda mladog bračnog para Zvonimir-Pavica, vizionarskoj sposobnosti pater familiasa Zvonimira, a i tijesnom Zvonkovu druženju s enološkim stručnjakom sposobnim da dobro prenosi znanje i iskustvo te da motivira, kao i druženju unutar vrlo aktivne i, gledajući po brojnim medaljama visokoga sjaja što su ih u osamdesetima osvojili njeni članovi, uspješne udruge Klub prijatelja dobroga vina 1984., pa zahvaljujući i kontaktima s kolegama iz drugih sredina i iz inozemstva – snažno afirmirali kao proizvođači visokokvalitetnih, iskrenih, maksimalno moguće na prirodan način dobivenih vina.

Mirnih od chardonnaya i rizlinga rajnskoga preko sauvignona te pinota crnoga, zatim pjenušavih – od chardonnaya i tradicijskih bijelih kultivara uzgajanih na Plešivici (veltlinac crveni, neuburger, graševina, šipelj, silvanac zeleni, kraljevina, razne beline itd…) do tzv. narančastih (od chardonnaya i tradicijskih kultivara do rizlinga rajnskoga).

U domeni perlica, koje sada čine oko 80 posto njihove produkcije, i u domeni vina od dugo maceriranih bijelih sorata Tomci slove kao pioniri hrvatske tržišne ponude modernog vremena, a ostaju zapamćeni da su jedni od prvih, ako ne i prvi na svijetu proizveli, šampanjskom metodom, pjenušac od baznoga vina nastalog polugodišnjom maceracijom bijelih sorata u amfori ukopanoj u zemlju…

Tomci, kao već godinama ponajbolji hrvatski proizvođači pjenušaca, iako im cijene nisu baš nježne, ne mogu izbaciti iz podruma toliko koliko se na tržištu njihove etikete traže, ustrajavaju na pjenušcima makar ih to, kažu, košta i previše muke u radu te im ne ostaje dovoljno vremena da se posvete kako treba i marketinškoj aktivnosti.

Rade i dalje u svom pristupu sto posto manufakturno te maksimalno moguće prirodno iz više razloga: strahuju da svakim daljnjim povećanjem vinograda iznad 10 hektara i svakim daljnjim povećanjem ukupne proizvodnje vina obiteljski pogon prestaje biti obiteljski i gubi se kontrola u produkciji, to više što je, primjećuje Zvonimir, praktički nemoguće naći radnu snagu za vinograd, pa i za podrum, a pogotovo one koji znaju raditi u trsju. Stanovito prestrukturiranje u proizvodnji upravo se moralo dogoditi: da bi povećali opseg svojih pjenušaca na tržištu, odlučeno je da se smanji količina mirnoga vina te je iz berbe 2016. sav chardonnay krenuo u šampanizaciju. Plan Tomčevih doduše jest da se prošire još za koji hektar, uglavnom da vinograde zaokruže na desetak hektara, ali cilj nije istodobno i povećanje proizvodnje nego to da se, radi postizanja bolje kakvoće, smanje prinosi po trsu, a da se istodobno i ne smanjuje ukupna količina produkcije.

Vino mojih profesora

Mogao bih reći da su ključne osobe u vinogradarsko-vinarskom životu Zvonimira Tomca bili inž. Franjo Jambrović, Vladimir Braco Nežić te potom i Joško Gravner kao rodonačelnik najprirodnije moguće proizvodnje Bakhova nektara i začetnik, na europskome zapadu, drevne gruzijske tehnologije s dugim maceracijama u amforama. Jambrovića i Nežića Zvonimir Tomac nazivao je svojim profesorima.

Ne čudi stoga što je Zvonko Tomac, koji inače već više od godine dana obrađuje nekadašnji Nežićev vinograd gdje je zasađena i sorta zelenac, odlučio izaći pred javnost sa zelencem 2016., označenim kao “vino mojih profesora”, te time odati počast Jambroviću i Nežiću. U vinogradu što ga je Tomac svojedobno kupio od obitelji Nežić 800 je trsova zelenca. Zelenac 2016 “vino mojih profesora” krenulo je ovih dana na tržište u količini od nešto više od 1000 butelja. Nakon hommagea Jambroviću i Nežiću, Tomac se, kako kaže, sprema i za hommage svojoj obitelji i samome sebi iz mladih dana.

Naime, planira jače se posvetiti ponovno veltlincu crvenome, koji je, inače, sa savagninom odnosno tramincem roditelj zelencu! Iduće godine u vinogradu gdje je sada zelenac posadio bi crveni veltlinac i na određen način vratio se obiteljskim vinskim korijenima.

Tomci su kod sebe u Donjoj Reki priredili prezentaciju svojih novih vina upravo puštenih na tržište, a to su, uz navedeni zelenac 2016., još i sauvignon 2016. (3000 litara) – sve do punjenja prije kojih mjesec dana dozrijevan/odležavan na finom talogu u velikoj bačvi te rajnski rizling 2016. Riječ je o lijepim vina, ali Tomislav Tomac, koji se u obitelji ponajviše bavi pjenušcima, naglašava kako će iz berbe 2016. sjajni biti pjenušci. Od berbe 2015. Tomci ponovno imaju vina iz amfore – rajnski rizling u količini od oko 1000 litara te chardonnay pomiješan sa starim tradicijskim plešivičkim sortama.

Mirni rajnski iz 2015. na tržište izlazi nakon dvogodišnjeg dozrijevanja u velikoj bačvi iduće godine, a chardonnay pomiješan s tradicijskim kultivarima predviđen je za bazno vino za novi narančasti pjenušac.

(Autor: Željko Suhadolnik Suhi)

PODIJELI