PODIJELI

Raven Čuvalo prva je civilna žrtva Domovinskog rata u Zagrebu i kao takva zaslužuje da se jedna ulica, trg ili park u hrvatskoj metropoli nazove njegovim imenom.

Ovaj je prijedlog Zlatku Hasenbegoviću, predsjedniku gradskog Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova grada Zagreba, ovih dana uputio Zagrepčanin koji je želio ostati anoniman.

– Njegova je žrtva neoboriv dokaz da je JNA kao napadač ubijala nenaoružane civile i građane glavnog hrvatskog grada u njegovu središtu – ističe Zagrepčanin u svom zahtjevu.

Neuspio prijedlog

Čuvalo, u dobi od samo 32 godine, ubijen je 2. srpnja 1991. tijekom demonstracija ispred vojarne “Maršal Tito”, sadašnje Croatije kada su građani Zagreba i Narodna zaštita Utrina i Travnog pokušali spriječiti izlazak kolone vojnih vozila i sedam tenkova, koji su krenuli kao pojačanje postrojbama JNA angažiranim u napadu na Sloveniju. Pripadnici JNA iz oklopnih transportera tada su otvorili vatru na nenaoružane civile, a Čuvalo je ubijen pred kamerama HTV-a na Mostu mladosti. Osim njega, na licu mjesta poginuli su i 19-godišnji vojnici JNA Zoran Mirković i Halil Cucak, a njihov vršnjak Zvezdan Antić preminuo je od posljedica ranjavanja dva tjedna poslije.

Ovo nije prvi put da građani Zagreba pokušavaju nazvati ulicu imenom Ravena Čuvala. Isto su pokušali učiniti članovi Udruge branitelja grada Zagreba još 2011. Pokrenuli su inicijativu o preimenovanju Parka Travno u Park Ravena Čuvala, ali prijedlog nije uspio.

Zagrepčanin predlaže i da se jedna gradska površina nazove po najmlađoj žrtvi Ovčare, maloljetnom Igoru Kačiću i njegovu ocu Petru kao dokaz činjenice da su u Domovinskom ratu suverenitet branile dva, čak i tri naraštaja obitelji.

Trg svibanjskih žrtava 1995.

Zagrepčanin upozorava i na neprimjeren naziv “Trg svibanjskih žrtava 1995.” kod Vlaške u užem središtu grada. Zagrepčanin smatra da taj trg, koji je dobio ime po ubijenim Zagrepčanima u srpsko-četničkom granatiranju, semantikom i analogijom podsjeća na Trg žrtava fašizma te da se to mora ispraviti kako bi bilo jasno o kojim je žrtvama riječ. Također smatra da su te žrtve zaslužile veći i primjereniji spomenik.

Hasenbegović do zaključenja broja nije odgovorio na ove prijedloge.

(Marijana Pleše)

PODIJELI