PODIJELI

Novi gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec (30) jedan je od najmlađih lokalnih vođa u Hrvatskoj – u politiku je ušao s 18 godina učlanivši se u HDZ.

Odgojen u demokršćanskom duhu u prošlom sazivu postaje neovisan vijećnik. Informatičar po struci do preuzimanja dužnosti gradonačelnika bio je zaposlen u Ericsson Nikola Tesla kao programer. Član je Mense, završio je glazbenu školu te svira violinu i klavir.

U Gradskom vijeću njegova neovisna lista koalira s listom bivšeg gradonačelnika Drage Prahina, koji je također napustio HDZ te sa SDP-om. Imaju tanku većinu, devet ruku u odnosu na oporbu koja ima osam, a čine ih vijećnici HDZ-a, HSS-a te Stranke rada i solidarnosti Milana Bandića.

– Tradicionalno sam odgojen i takav mi je bio pogled na život kad sam se učlanio u HDZ. No kako vrijeme ide, tako čovjek uči. Razlaz s bivšom strankom bio je triježnjenje. Ako čovjek želi raditi i biti koristan, nije bitno koje je nacionalnosti, vjere, spola ili rase – počinje priču novi gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec.

Cilj mu je da svi građani Svete Nedelje imaju pitku vodu, da su kućanstva priključena na odvodnu mrežu te da su škole i vrtići funkcionalni.

– U prvoj fazi prioritet su nam obnova škola i vrtića. Vrtići su potkapacitirani, 99 djece ove godine nije moglo biti upisano. Logično je da se vrtići moraju proširiti. Prvi je onaj u Strmcu koji ćemo povećati za 60-ak mjesta. Cilj je zadovoljiti potrebe djece i roditelja na dulje razdoblje. Onda će se roditelji moći odlučiti žele li da im djeca idu u gradski ili privatni vrtić – kaže Dario Zurovec.
I obnova škola je prioritet. U Svetoj Nedelji i Kerestincu u jako su lošem stanju jer se, tvrdi Zurovec, u njih nije ulagalo od gradnje. Škola u Svetoj Nedelji prenapučena je pa će obnova i proširenje prostora škole u Strmcu rasteretiti matičnu školu.

Od ostalih kapitalnih projekata nužno je čim prije donijeti strategijski plan razvoja Svete Nedelje za koji Zurovec priželjkuje da će se napisati do kraja godine. Iako se na tome počelo raditi još 2013., moralo se početi ispočetka jer bivši strategijski plan nije dovršen, a više nije ni aktualan.

– Ako se javimo na europski natječaj i napišemo da nemamo gotovu strategiju grada, automatski gubimo bodove jer nemamo razvijen plan po kojem namjeravamo razvijati naš grad – kaže gradonačelnik Zurovec i dodaje da mu je dugoročni cilj napraviti bazen te Svetu Nedelju, zajedno s gradom Samoborom, povezati sa Zaprešićem.

– Povezivanje sa Zaprešićem moguće je preko prijelaza na Medsavi, ali i preko projekta Zagreb na Savi čija se gradnja hidrocentrale načelno planira posljednjih 50 godina. Ne očekujem da će ovaj projekt biti gotov unutar ovog mandata, no mi se moramo pripremiti za njega i obaviti početne radnje – kaže Zurovec koji u Svetoj Nedelji želi graditi gradske bazene budući da imaju izvore tople i hladne vode. O lokaciji još ne želi govoriti jer imovinsko-pravne zavrzlame tek treba riješiti.
Prije koji tjedan počeli su i s razgovorima oko poboljšanja kvalitete javnog prijevoza.

– U kontaktu smo i s Holdingom i sa ZET-om, i Samoborčekom i Autoturistom. Postoji dobra volja Samoborčeka da se poboljša kvaliteta i cijena prijevoza, a naš je načelni stav da konačna cijena mjesečne karte mora biti jeftinija nego postojeća, a redovitost linija učestalija. Sveta Nedelja nije udaljena 30 kilometara od Zagreba nego svega tri-četiri kilometra. Moje naselje, Kerestinec, graniči s gradom Zagrebom pa cijena karte i broj linija mora biti u skladu s time – kaže Zurovec. Prvi informatičar grada iznimno je nezadovoljan trenutnom brzinom interneta u gradu, dok se javni internet tek treba razraditi, u čemu sudjeluje i sam.

– Ušli smo u projekt razvoja širokopojasne infrastrukture, optike, koja bi trebala biti gotova 2021. ako će sve ići po planu. Nisam zadovoljan brzinom interneta u gradu jer jako varira. Cilj nam je bio da se po punktovima naprave točke i da imamo besplatnu osnovnu brzinu dostupnu preko WiFi točaka. Nešto se prije započinjalo, ali je stalo pa nam je cilj reaktivirati cijeli projekt budući da je građanima on potreban – kaže Zurovec.
Rješenje za dvorac Erdödy u Kerestincu još nisu pronašli, no velika je želja da se taj dio ulaza u grad uredi. Opcija je više, no uređenje nije jeftino.

– Postoji mogućnost da se ta obnova napravi o našem trošku što je izuzetno skup zahvat, najmanje 35 milijuna kuna. U suradnji s agencijama koje povlače novac iz EU fondova mogli bismo doći do novca, no ne dok ne završimo strategijski plan grada. Htio bih da jedan od naših ulaza u grad, a dvorac Kerestinec to jest, djeluje impresivno. Ne treba odbaciti ni mogućnost koncesije, samo da je zdrava i transparentna. Treba tražiti prilike s pomoću kojih će se dvorac urediti i sačuvati – kaže Zurovec.

Tanka većina nije problem

Iako imaju tanku većinu u Gradskom vijeću, Zurovec ne smatra da će im to biti hendikep.

Takva većina bila je u prošla dva mandata pa su oba izdržala do kraja. Sve je stvar koalicijskog dogovora, uvijek su bile tri strane koje su se dogovarale – kaže novi gradonačelnik, a na pitanje kako surađuje s Dragom Prahinom kojeg je smijenio s gradonačelničke pozicije, odgovara:

Okej, zasad je korektno. U nekim stvarima se razilazimo, ne možemo razmišljati jednako, ali odnos je korektan – kaže Zurovec.

Slijedio sam Beljakov model

Iako je od izbora prošlo dva mjeseca, zanimljiv je podatak da ga je pobjeda u drugom krugu ugodno iznenadila.

Iskreno, znao sam da će biti gusta borba, imao sam pozitivan osjećaj, puno ljudi koji me dulje poznaju, reklo mi je da je to čista situacija i da će mi veći problem biti Vijeće. Oni malo ozbiljniji govorili su da ću u prvom krugu biti treći, na rubu ulaska u drugi krug. A ja sam znao da ako uspijem ući u drugi krug, šanse mi rapidno rastu. Imao sam dobar osjećaj nakon prvog javnog sučeljavanja između kandidata, a nakon toga u drugom krugu pomogla mi je i konkurencija koja je bila vrlo oštra i prljava prema meni. Našao sam se u vrlo sličnoj situaciji kao u Samoboru prije osam godina kada je Krešimir Beljak bio praktički nepoznat. Uzeo sam sličan model od njega, obilazio sam teren i znao sam da će se u prvom krugu glasovi raspršiti, no bitno je za koga. Priznajem, imao sam i malo sreće u prvom krugu, no drugi krug bio je totalni rad na terenu i otvorene ruke prema građanima – kaže Zurovec.

 

PODIJELI