PODIJELI

Najbitniji u ovom poslu je govor, dikcija, držanje, sve ono što komunicira preko ekrana i dolazi do gledatelja i to u svim dijelovima naše zemlje. Tko radi, taj i griješi i naravno da je bilo gafova, ali na svima se njima uči.

Ona je naša najpoznatija voditeljica, vidjeli smo je u Briljanteenu, a trenutno vodi emisije ”Ritam tjedna” i ”Garaža”. Prošle godina ušla je u bračne vode te nam otkrila kako vješto u njima i pliva i tko je zahtjevniji – ona ili suprug. Vesela i pozitivna karaktera, teško je s njom komunicirati i pritom ne umrijeti od smijeha. Pogađate tko je to, zar ne? Iva Šulentić.

Jedna ste od najboljih voditeljica u Hrvatskoj, a vaša karijera započela je još 1996. kada ste vodili emisiju Zagonetni ulomak. Koliko se Iva promijenila u tih dvadeset godina? Jeste li ikada mislili da ćete iz ekonomskih voda završiti u onim voditeljskim?

– Hvala vam najljepša! Kada sam počela raditi na HRT-u, bila sam osnovnoškolka, djevojčica koja je voljela kazalište i koja je zahvaljujući ZKM-u i došla pred kamere. Tada mi je to bio hobi, a škola, kasnije i fakultet, prioritet. Po završetku fakulteta zaposlila sam se u marketinškoj agenciji i ondje radila neko vrijeme, no – prevagnula je stara ljubav i hobi je postao poziv. Nikada nisam nešto planirala, čak ni priželjkivala, već me život sam nosio i doveo do ovdje gdje sam sada. Naravno da sam se mnogo promijenila, bilo bi čak i čudno i tužno da sam danas ista kao i onda, s 12 godina. A kad je o ekonomiji riječ – njegujem znanje stečeno na fakultetu i pratim ekonomska zbivanja. Ekonomija je svuda oko nas pa je susrećem i u voditeljskim vodama.

Vodili ste brojne emisije poput ”Briljanteena“, ”Dore” i ”The Voicea”. S kolegom Ivanom Vukušićem vodite ”Garažu“, a trenutno vas gledamo i u ljetnoj emisiji ”Ritam tjedna”. Možete li izdvojiti neku emisiju koja vam je posebno draga? U kakvoj se vrsti emisije najviše volite vidjeti?

– Doista mi je teško izdvojiti samo jedan projekt. Svaka je emisija posebna, a držim se one da nema malih i velikih uloga, već malih i velikih glumaca, što primjenjujem i u svome poslu. Briljanteen je bio poseban, emisija je to na kojoj smo bili kao obitelj gotovo desetljeće, biti na pozornici Dore bila je velika stvar, a The Voice je doista bio ogroman i fantastičan projekt s genijalnom ekipom. Svaka emisija ima svoja pravila, u svakoj se upoznaju zanimljivi ljudi i nešto nauči i zato nemam neke preferencije – uvijek samo želim dati sve od sebe i uživati u onome što radim.

Biti ispred kamera nije tako jednostavna misija kako nama promatračima izgleda. Koje odlike po vama jedan dobar voditelj mora imati? Koji je najveći gaf koji ste ikad izrekli ili vam se dogodio?

– Ne moramo mistificirati ovaj posao, svaki nosi svoje. Kad je riječ o voditeljstvu, romantična sam i, moglo bi se reći, staromodna. Smatram da je voditelj posrednik prema gledateljima, tu je kako bi njima prenio priču, gostima postavio pitanja koja bi postavili oni. Nenametljiv, a prisutan, duhovit i brz, a da ne zasjenjuje sadržaj. Najbitniji u ovom poslu je govor, dikcija, držanje, sve ono što komunicira preko ekrana i dolazi do gledatelja i to u svim dijelovima naše zemlje. Tko radi, taj i griješi i naravno da je bilo gafova, ali na svima se njima uči.

Biste li voljeli u budućnosti možda imati vlastiti TV show. Ako da, koje bi teme bile najzastupljenije?

– Svatko tko radi ovaj posao ima ideju onoga što bi možda volio raditi, nešto što mu je blisko, prirodno i zanimljivo. Volim putovanja tako da su mi putopisi već godinama na pameti, pratim mlade uspješne ljude, učenike koji osvajaju svjetske medalje na svim područjima, a koje mediji nerijetko zaobiđu pa bih njima voljela dati medijskog prostora. Ima toga što bi televizija danas, u vrijeme interneta, mogla ponuditi svojoj publici, a da ostane aktualna, informativna i zanimljiva. Ali – sve u svoje vrijeme.

Glas ste dali likovima u animiranim filmovima poput Garfielda i Hotela Transylvania. Koliko je teško dati glas nekom crtanom liku? Hoćete li prije prihvatiti ulogu pozitivnog ili negativnog lika?

– Sinkronizacija animiranih filmova je nevjerojatan gušt! Sve što se nauči i izvježba prestaje biti teško, ostaje samo izazov. Dati glas i život crtanom liku fantastičan je osjećaj i zato ne biram je li lik pozitivan ili negativan.

Prošle godine izrekli ste sudbonosno ”Uzimam” i uplovili u bračne vode. Kako ste raspodijelili bračne uloge? Tko je zahtjevniji vi ili Igor? Kakva vrsta glazbe se sluša u vašem domu?

– Igoru i meni sve se dogodilo nekako prirodno – i upoznavanje i ljubav, zajednički život i vjenčanje. Uživamo u svakom trenutku provedenom skupa i ne raspodjeljujemo nikakve uloge, već sve radimo onako kako volimo i želimo, a da nam je lijepo i da uživamo u životu. Zahtjevni smo koliko su zahtjevni svi ljudi, imamo slične interese i nemamo razmirice, čak ni kada je o glazbi riječ, a ona uvijek svira u našem domu. Vrsta glazbe ovisi o našem raspoloženju, prigodi i dobu dana – od klasike do najnovijeg albuma, primjerice, Childish Gambina.

Kakva je Iva privatno?

– Mislim da nisam puno različita od Ive poslovno – voditeljstvo nije gluma, ono što vidite sam ja. Volim svoje ljude, volim smijeh i glazbu, finu hranu i uživanje. Volim ono što radim i ponekad sam u šestoj brzini, no jednako tako volim odmaranje, fjaku, tišinu i prirodu. Život je kratak i svaki se trenutak mora iskoristiti za sreću.

Na koje načine najviše volite provoditi slobodno vrijeme?

– Putovanja, putovanja i putovanja! Zatim druženja s dragim ljudima, kuhanje fine hrane, slušanje glazbe, odlasci u kazalište, kino… Čitanje knjiga u tišini, spremanje stana i – spavanje. 

Da se možete vratiti u bilo koje razdoblje svojeg života, koje bi to bilo? Zašto?

– Ne bih se vraćala. Sve što je bilo dovelo me do današnjeg trenutka i formiralo u osobu koja sam danas. Uživam u sadašnjosti i veselim se budućnosti, a oko sebe imam divne ljude, puno ljubavi i podrške. Samo neka tako ostane.

Za koju stvar ste sigurni da će i nakon deset godina ostati ista u vašem životu?

– Ljubav prema životu i dragim ljudima. Obitelj i prijatelji. Uz njih je svaka promjena lakša.

PODIJELI