PODIJELI

Nakon što je početkom godine radnik Čistoće zaposlen preko Agencije za privremeno zapošljavanje poginuo u prometnoj nesreći jer ga je pregazio kamion pri odvozu otpada, potaknulo se pitanje zapošljavanja i radničkih prava u Holdingu koja ne vrijede za sve jednako.

Tada je, prema podacima sindikata, oko 700 radnika radilo preko agencija za zapošljavanje. Mnogi su radili na određeno upravo preko agencija, a u podružnici Čistoće takvih je bilo ukupno 191. Sindikati su upozoravali da se tako krši Zakon o radu pa su agencijski radnici diskriminirani. Kako je bio obećao, gradonačelnik Milan Bandić, mjesec i pol uoči lokalnih izbora, predao je ugovore 61 radniku Čistoće koji su radili preko agencija za privremeno zapošljavanje, ali i za 58 radnika koji su dulje od šest mjeseci radili na određeno vrijeme.

90.000 prekovremenih sati

– Ostao je manji broj radnika koji nije primljen, unatoč obećanju gradonačelnika Bandića, no rečeno mi je da će svi biti zaposleni na neodređeno. Svi ti radnici Čistoći su iznimno potrebni, i mnogo više od njih, a dokaz je lanjskih 90.000 prekovremenih sati koje su im na kraju morali isplatiti jer nije bilo moguće prekovremeni rad pretočiti u slobodne dane. Naravno, nije plaćen sav prekovremeni rad. Vjerujem da je agencijsko zapošljavanje napokon prošlost – rekao je Zdravko Stoilković, glavni sindikalni povjerenik Čistoće u Savezu sindikata u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske (SSKH).

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Zagrebačkog Lista.

PODIJELI