PODIJELI

Gušt svakog klinca oduvijek je bilo sakupljanje svakojakih smislenih i besmislenih stvari. Neke su bile korisne, a neke skupljale prašinu godinama.

Oni rođeni sedamdesetih i osamdesetih godina sigurno se sjećaju ovih šest stvari za kojima su djeca ludjela.

1. Skupljanje salveta

Flickr

Iako bi se danas djevojčicama skupljanje salveta činilo više kao neka zezancija, nekada je to bilo i više nego popularno. Čak jednako kao igranje gumi-gumija, a nerijetko su ih skupljale u pubertetskoj dobi. Kolekcija salveta, često se čuvala u nekim dugačkim kutijama, ili pak onima od bombonijere. Bilo je svakakvih, samo ne običnih. Raznih veličina, oblika i materijala, kada su se vadile iz kutije, bilo je to polako i oprezno. Jer, što ako se neka potrga, a duplikata nema? Na to se jako pazilo. No jesu li ikada služile svrsi… kako kod koga.

2. Igračke iz Kinder jaja

Pixabay

Ako ste i vi skupljali igračke iz Kinder jaja, onda se sjećate kakvo je to uzbuđenje bilo. Otvaranje omota, pa otvaranje čokoladne slastice i naposlijetku nestrpljivo otvaranje žute loptice u kojima su se krile odlične figurice.

Wikipedia

Tada smo znali da ćemo dobiti igračku u jednom dijelu, a ne kao danas, totalno bezvezne igračke u “sto dijelova” koje i nisu previše zanimljive. Mnogi su ih ponosno držali u vitrinama, ili na policama u svojoj sobi. I da ih je bilo tisuću, kolekcija nikada nije bila dovoljno velika.

3. Pikule

Wikimedia Commons

Pikula, špekula, kliker, franja, kako god ste ih nazivali, znate o čemu je riječ. Bila su omiljena zabava djeci u osnovnoj školi, a najčešće su ih donosili u prozirnim vrećicama, kako bi raznobojna kolekcija bila što uočljivija.

Iako bi se klinci danas na to samo nasmijali misleći kako su to samo neki bezvrijedni kamenčići, nekada je “pikulanje” bila glavna razonoda za vrijeme odmora, ili nakon škole.

4. Sličice iz Životinjskog carstva

Screenshot

Generacije i generacije odrastale su uz sličice i album Životinjskog carstva. Bilo je to prije pojave interneta, kada je život bio usporeniji, ali znatno ljepši i raznovrsniji. Te najtanje čokoladice obožavali su baš svi klinci, no moramo priznati kako se i danas djeca vesele ovim čokoladicama. Ali sličice su bile razlog kupnje i popunjavanje albuma, a svaki je zoo-znalac znao da popunjeni album donosi i nagradu – slatki paket Kraševih proizvoda.

5. Skupljanje telefonskih kartica

Wikipedija

Telefonske kartice?? Što je to? To su bila najbolja vremena ikad, mnogo prije današnjih mobitela. Ustvari, prije mobitela su bili klasični telefoni, no i oni se čine kao prahistorijski predmet.

“Nekada davno” baš svi su koristili telefonske govornice. No onaj tko je htio koristiti malo “modernije” govornice morao je na kiosku kupiti i karticu na kojoj je bio određen iznos novca, koji je bome, brzo ispario. Kada bi se potrošio, kartice bi ostale u vašem vlasništvu. I tako…jedna po jedna i nastala je prava kolekcija koje se danas prisjećamo s velikom sjetom.

6. Stripovi 

Flickr

Čitanje lektire, pa na satu razglabanje…ma tko je to volio? Stripovi su bili zakon! Alan Ford, Zagor, Nathan Never, Dylan Dog, Martin Misterija bili su čest izbor. Neki su ih dobivali, neki strpljivo štedjeli za nova izdanja, dok su ih neki pak i posuđivali. Nije bilo bitno, samo da je u rukama štivo šundovskih junaka, čije smo stranice “gutali”, za razliku od lektira. Sjećate se?

Iako je bilo još mnogo toga što smo skupljali ko’ klinci, ovih nekoliko nostalgično nas vraća u djetinjstvo, u bezbrižne dječje dane, bez interneta, mobitela i ostalih tehnoloških čudesa.

 

 

 

 

PODIJELI