PODIJELI

KUD Preporod iz Dugog Sela sudjelovao je na međunarodnom folklornom festivalu Ballus na Sardiniji.

Preporodaši su imali priliku da u dva tjedna predstave i pokažu kulturu našega kraja. Gradonačelnik Nenad Panian i njegovi zamjenici Jasminska Kokot Bambić i Nikola Tominac ispratili su folkloraše te im zažaljeli sreću u njihovim nastupima. Želja im se i ostvarila jer KUD Preporod nije mogao ostati nezamijećen od strane European Association of Folclore Festivals (EAFF) koji su ih pozvali da postanu članovi Društva europske folklorne obitelji.

– Svojim aktivnostima na međunarodnoj sceni želimo pridonijeti povezivanju i omogućiti konkretne suradnje između domaćih i inozemnih društava. Tako smo i ovaj put ostvarili izvrsnu suradnju s međunarodnom folklornom organizacijom CIOFF Italija s kojima planiramo raditi na zajedničkim projektima i ostvariti nove međunarodne projekte – rekao je predsjednik KUD-a Mario Mlinarek.

– Teško je ostati nezamijećen, pogotovo kad imate ovako veliku kvalitetu izvođenja nacionalne folklorne baštine, originalnih primjeraka narodnih nošnji, kao i način izvornog sviranja i pjevanja – istaknuo je.

Na festivalu su sudjelovale folklorne skupine sa Sardinije, Italije, Šri Lanke, Meksika, Urugvaja, Argentine, Litve i Perua. Članovi KUD-a Preporod predstavili su se pjesmama i plesovima Posavine, Sesvetskog prigorja, Zagorja, Moravske, Baranje, Bunjevca te tamburaškom pratnjom.

– Svaka turneja je novi doživljaj i novi izazov – istaknuo je Luka Perković, član KUD-a Preporod.

Najzanimljiviji su mu, kaže, bili argentinski plesovi i nadmetanja, posebice nezaobilazni tango. Također, naglašava Luka, zanimljivo je bilo gledati plesove naroda iz Perua gdje nema mnogo figura ili pokreta u plesu, jednolični su i bez pratnje nekih glazbala, ali se i u tome moglo vidjeti podosta zanimljivih stvari te sve bogatstvo raznovrsnosti kulture.

– Međusobno smo najviše kliknuli s Argentinom jer su i mentalitetom bili najsličniji našem – istaknuo je.

Veliki propust festivala, smatra, bio je što nije, službeno, organizirana niti jedna zabava ili međusobna druženja, što nekako i jest krajnji cilj svake turneje. No, dodaje, bilo je vrlo lijepih trenutaka, iznenađenja i veselja.

PODIJELI